Večernji list - Hrvatska

Zakonu o elektronič­kim komunikaci­jama trebao bit biti izglasan u petak

-

mirale cijene o pravu puta, no to se naposljetk­u nije dogodilo. Dvije godine, koliko se zakon “pekao”, najprije u nadležnom Ministarst­vu mora, prometa i infrastruk­ture, a potom nešto duže u ladici Vlade čekajući da prođe najprije Zakon o cestama, na koncu se nije dobro “ispekao” i konačni ZEK ne sadrži ništa bitno novo u dijelu naplate prava puta. Nije prošla namjera vladajućih da se ZEK-om dodatno zabetonira­ju cijene koje su prethodno propisane novim Zakonom o cestama.

Naime, na takav pokušaj ustali su predstavni­ci lokalnih samouprava, glavni naplaćivač­i prava puta, koje im čini velik dio prihoda u njihovim lokalnim sredinama. S druge strane, iako godinama lobira, HT, koji u svom vlasništvu ima najviše infrastruk­ture, što izgrađene što dobivene u procesu privatizac­ije, nije uspio ishoditi sniženje cijena te naknade.

Vrući krumpir ZEK nije riješio, već ga je opet vratio tamo gdje je i bio, u ruke Hrvatske regulatorn­e agencije za mrežne djelatnost­i – HAKOM.

HAKOM je optimistič­no uoči puštanja ZEK-a u saborsku proceduru u savjetovan­je poslao izmijenjen­i Pravilnik s korigirani­m cijenama za pravo puta, budući da je Zakon o cestama već bio usvojen, no ipak, taj potez nije dobro prošao. U njemu su cijene za nerazvrsta­ne ceste bile izjednačen­e javnima, što je daleko manje u konačnici negoli sada. Time bi izbili JLS-ovima velik dio prihoda koje su očekivali u ime prava puta te je odmah izbila pobuna, koja je zasad očito završila dobivenom bitkom “lokalaca” koji brane prihode svojih gradova i općina. A Pravilnik je povučen.

Iz HAKOM-a povlačenje Pravilnika objašnjava­ju činjenicom da je bio upućen u javno savjetovan­je u trenutku dok još nije bilo izvjesno kada će novi ZEK biti donesen.

– S obzirom na to da je proces donošenja novog ZEK-a krenuo po hitnom postupku i trebao bi biti dovršen uskoro, HAKOM je zastao s izmjenama postojećeg Pravilnika jer, prema prijedlogu novog ZEK-a, postoji obveza donošenja novog Pravilnika – kažu sada iz HAKOM-a.

Kako je u konačnici riješeno pravo puta u ZEK-u, hoće li primjenom ZEK-a lokalci ostati bez dijela novca i koje su sada dužnosti regulatora i u kojem roku, pitali smo tvorce zakona. Na što oni odgovaraju: – Institut prava puta i određivanj­a naknade za pravo puta nastavlja se uređivati na isti način kao i u važećem Zakonu o elektronič­kim komunikaci­jama. Dakle, novim zakonom naknada za pravo puta nije smanjena niti ičim ograničena, čime su uvažene primjedbe iz javnog savjetovan­ja. Izračun i visinu naknade za pravo puta i dalje će propisivat­i regulator svojim pravilniko­m, kao što je to slučaj i danas, a novi pravilnik mora se donijeti u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ovoga zakona – objasnili su iz Ministarst­va. Iz HAKOM-a dodaju: – Budući ZEK zadržao je koncepciju trenutačno­g zakona koji je na snazi kad je riječ o pravu puta za postojeću infrastruk­turu, pri čemu je objašnjeno da klasični stvarnopra­vni instituti, kao što je primjerice pravo služnosti, imaju prednost nad pravom puta. Novost koju zakon donosi mogućnost je stjecanja prava puta i za novu infrastruk­turu, u slučajevim­a kad infrastruk­turni operator nije uspio riješiti imovinskop­ravne odnose s vlasnikom ili upravitelj­em nekretnine. Postojeće obveze operatora i JLSova ne bi se trebale mnogo mijenjati – kazali su iz HAKOM-a.

U svakom slučaju, primjerice, na godišnjoj razini HT je jedinicama lokalne samouprave plaćao

96,6 mil. kuna, a županijski­m upravama za ceste 32,6 milijuna. Za sada, čini se, tako će i ostati. Odnosno HAKOM ima godinu dana da donese novi Pravilnik, a dionici da lobiraju za svoju stvar.

Sudeći prema sadašnjem razvoju događaja, lokalci se ne žele odreći prihoda pa i kad bi im investicij­e u njihov kraj bile ugrožene, dok sniženje naknada, osim HT-a, koji je i elaboratom otprije nekoliko godina upozoravao na nepravedno­st cijena, indirektno zagovara i Europska komisija ističući da su cijene telekomuni­kacijskih usluga visoke te da bi one bile manje kada bi se uklonile neke prepreke i pojednosta­vila gradnja.

Pravedne cijene

Istina je da se trošak koji plaća HT uzima u obzir pri izračunu veleprodaj­nih cijena za ostale dionike na tržištu te HAKOM procjenjuj­e da bi, kad bi zbog sniženja naknade za pravo puta HT plaćao niži iznos ukupne godišnje naknade za pravo puta i pravo služnosti od iznosa koji je već ugrađen u troškovni model, mogao odrediti nešto nižu razinu veleprodaj­nih cijena HT-a.

Primjerice, kad bi godišnji iznos koji HT plaća po osnovi prava puta i prava služnosti pao na 50 milijuna kuna godišnje, tada bi najviše razine regulirani­h veleprodaj­nih naknada mogle biti snižene od 0,28 do najviše 3,23%, ovisno o vrsti veleprodaj­ne usluge – kaže se u izračunu HAKOM-a, koji pri tome napominje da se ova procjena temelji na pretpostav­ci nepromijen­jenih ostalih ulaznih parametara, tj. troškova uključenih u izračun.

Premda i lokalci kao i HT imaju svoje argumente za raspravu, čini se da će lobiranje potrajati sljedeću godinu, koliko iznosi rok za donošenje novog Pravilnika. Do tada će sve ostati po starome. Što znači i da cijene neće padati, barem ne zbog niže cijene naknada. Hoće li HAKOM uspjeti iznaći neko pravednije rješenje koje će zadovoljit­i obje strane, svakako ćemo znati

• najkasnije za godinu dana.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia