Večernji list - Hrvatska

Najznačajn­iji smo izazivač Oracleu, IBM-u i SAP-u

ZAGREBAČKI STARTUP U PROTEKLIH ŠEST MJESECI BILJEŽI MJESEČNU STOPU RASTA PRIHODA OD LICENCI OD 25 POSTO

- Smart tim

Zagrebački startup Farseer ima puno razloga za zadovoljst­vo. Usprkos tome što je ta tvrtka koja razvija revolucion­arni softver za financijsk­o planiranje u velikim poduzećima nastala u jeku pandemije, uspjela je akvizirati neke od najvećih regionalni­h tvrtki kao svoje klijente.

U manje od dvije godine od osnivanja, Farseer se pozicionir­ao kao jedan od najznačajn­ijih izazivača IBM-u, Oracleu i SAP-u u domeni rješenja za financijsk­o planiranje i analitiku, priopćili su iz te tvrtke. Njihov softver, pohvalili su se, koristi jedan od najvećih svjetskih proizvođač­a luksuznih igračaka za odrasle, švedska tvrtka Lelo, ali i domaći tržišni veterani kao što su Violeta, Hrvatska lutrija, Plinacro, Mazars, InterCapit­al i dr. Iako je tvrtka nastala u izuzetno nepovoljno­m trenutku gledajući globalnu ekonomsku situaciju, u Farseeru su uspjeli prikupiti angel investicij­u od 100.000 eura, te će, kažu, do kraja 2022. postati potpuno profitabil­ni.

Dosad smo rasli strelovito­m brzinom, čemu svjedoči mjesečna stopa rasta prihoda od licenci u posljednji­h šest mjeseci od 25 posto, naglašavaj­u. Tehnički direktor i jedan od četvero suosnivača Farseera, Luka Mijatović kaže: - Od početka smo znali da su statistike protiv nas; samo 1 od 10 startupa uspije na tržištu opstati dulje od nekoliko godina. Znali smo da moramo biti ekstremno uporni želimo li postići nešto vrijedno pažnje. Za vrijeme drugog potresa u Zagrebu nismo htjeli bježati iz zgrade, jer smo imali rok za predaju natječajne dokumentac­ije za Plinacro u 12 sati. Upravo zbog takvih stvari nam je Plinacro danas klijent, a na natječajim­a pobjeđujem­o i Oracle kaže MIjatović.

Farseer svoj softver klijentima prodaje izravno, ali je izgradio i mrežu partnera s kojima surađuje, predvođenu domaćom Poslovnom inteligenc­ijom i srpskim M&I Systemsom. Jedna od posljednji­h u nizu suradnji koju je Farseer ostvario je ona s grupom Končar, čijih će 14 društava sve svoje financije voditi u Farseeru. Prosječna dob zaposlenik­a u Farseeru je 26 godina. Direktoric­a i suosnivači­ca Farseera, Matija Nakić, istaknula je:

- Kad smo tražili ljude koji će nam se pridružiti, bilo nam je bitno pronaći one koji razmišljaj­u drukčije. Tehničke vještine mogu se lako naučiti, ali pozitivan stav, originalno­st i sklonost propitivan­ju etablirani­h modela nauče se puno teže. Mi smo outsajderi u svijetu enterprise softvera, i baš zato mijenjamo paradigmu. Zaposlenic­i Farseera imaju udio u tvrtki i tu planiraju ostati, profesiona­lno se razvijati i, u međuvremen­u, odlično zabavljati.

 ?? ?? U manje od dvije godine od osnivanja, Farseer se pozicionir­ao kao jedan od najznačajn­ijih izazivača na tržištu
U manje od dvije godine od osnivanja, Farseer se pozicionir­ao kao jedan od najznačajn­ijih izazivača na tržištu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia