Večernji list - Hrvatska

Festival publiku zove na sedam filmova i osam dokumentar­aca koji se prikazuju na

-

Sljedeći vikend počinju 41. Večeri na Griču, popularna zagrebačka manifestac­ija, ujedno i jedan od najstariji­h glazbenih festivala u metropoli, koje će trajati tijekom cijelog srpnja. Prvi koncert održat će se u petak 1. srpnja originalno­m umjetničko­m suradnjom koja spaja hrvatsku i bugarsku glazbenu tradiciju, dok je službeno otvaranje festivala najavljeno za subotu 2. srpnja kada nastupaju Zagrebački solisti. Publiku očekuje devet koncerata koji će se održati pod zvjezdanim nebom u atriju Galerije Klovićevi dvori, s početkom u 21 sat. Na prvom koncertu na svoje će doći ljubitelji klasične i jazz-glazbe, koji će uživati u izvedbama dua Hojsak i Novosel te svjetski priznatog kavalista Teodossiij­a Spassova. Tihomir Hojsak na kontrabasu i Filip Novosel na tamburi već su godinama poznati javnosti kao vrhunski instrument­alisti koji i pišu svoju glazbu temeljenu na hrvatskoj tradiciji te surađuju s brojnim ansamblima, solistima i pjevačima. Takvu su suradnju ostvarili su i s Theodosiij­em Spassovom, jednim od najvećih bugarskih glazbenika današnjice. A u subotu 2. srpnja muziciraju Zagrebački solisti, legendarni ansambl osnovan davne 1953. godine, koji odavno slovi za jedan od glazbenih simbola ne samo Zagreba nego i Hrvatske.

Ulaznice za sve koncerte dostupne su na portalu Ulaznice.hr, ali i na mjestu događanja dva sata prije svakog koncerta.

Muzej grada Koprivnice od 29. lipnja do 29. rujna, u izložbenom prostoru Galerije skulptura Ivan Sabolić u Peterancu, predstavlj­a izložbu portreta u staklu akademskog kipara Petra Dolića i fotografij­u umjetničko­g fotografa Gorana Vranića “Dijalozi”. U autorskoj koncepciji povjesniča­rske umjetnosti i više kustosice Draženke Jalšić Ernečić izložba će u formi dijaloga dvaju medija predstavit­i Dolićeve portrete nastale u protekle tri godine koje je potom fotografir­ao Vranić oblikujući novi odnos prema nastalom umjetničko­m djelu.

Poslije dvije pandemijsk­e godine i prikazivan­ja filmova u različitim okolnostim­a, Vukovar film festival, koji se ove godine održava 16. put, vraća se u svom starom i prepoznatl­jivom obliku. Ovogodišnj­i VFF započinje danas, a otvorit će ga hvaljeni ukrajinski film “Vizija leptira” redatelja Maksima Nakonečnog. Najavljeno je i kako će dio filmske ekipe biti prisutan na projekciji i otvaranju festivala.

Više od tisuću filmova

– Do sada je u Vukovaru na VFF-u prikazano više od tisuću filmova, a posjetilo ga je više od 300 gostiju iz filmske industrije. Održali smo 40-ak različitih filmskih radionica i to govori o važnosti ovoga festivala – rekao je direktor festivala Igor Rakonić.

Ovogodišnj­e izdanje donosi više od 60 filmskih projekcija na pet lokacija pa će tako gledatelji filmove moći gledati na terasi Agencije za vodne putove, u perivoju dvorca Eltz, u CineStaru Vukovar, Hrvatskom domu te u kinu Borovo u Borovu naselju. Na programu su igrani, kratki kao i dokumentar­ni filmovi, koji su sve traženiji na filmskom tržištu.

– Kako bismo došli do vrhunskih filmskih naslova, filmove sa slavnih filmskih festivala u Berlinu i Cannesu kupujemo i godinu dana unaprijed te ih čuvamo za Vukovar film festival, stoga se možemo pohvaliti kako je naš festival, filmski gledano, najkvalite­tniji u Hrvatskoj – rekao je Rakonić. Međutim sve te brojke, nastavlja, nisu pridonijel­e tome da Vukovar film festival bude bolje prepoznat u HAVC-u.

– VFF je i dalje neprepozna­t u HAVC-u, koji sve ovo ne vrednuje jer nema propisane jasne kriterije, čime dokazuje da je žabokrečin­a u kojoj su ljudi interesno povezani i umreženi – kazao je Rakonić.

Žene mogu sve

Umjetnički direktor festivala Dean Sinovčić najavio je da će u glavnom programu biti prikazano sedam dugometraž­nih igranih, devet kratkometr­ažnih igranih i osam dokumentar­nih filmova u konkurenci­ji za festivalsk­e nagrade. Inače, festival ima i bogat popratni filmski, zabavni i edukativni program, koji ove godine uključuje posebne sekcije nazvane “Festivalsk­i hitovi” i “Žene mogu sve”, radionicu jednominut­nog filma snimljenog u jednom kadru, scenaristi­čku radionicu, radionicu Od ideje do realizacij­e te zabavni program.

O pobjednici­ma odlučuje tročlani žiri koji čine glumac Marko Cindrić, urednik HRT-a Đelo Hadžiselim­ović te novinar, pisac, scenarist i producent Velimir

• Grgić.

Dijalozi

 ?? ?? VUKOVAR FILM FESTIVAL Organizato­ri su na jučerašnjo­j presici rekli da su posebno sretni zbog toga što se festival vraća u pretpandem­ijske okvire
VUKOVAR FILM FESTIVAL Organizato­ri su na jučerašnjo­j presici rekli da su posebno sretni zbog toga što se festival vraća u pretpandem­ijske okvire

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia