Večernji list - Hrvatska

Rusija je napala Ukrajinu i ovajj rat “prijeti svakim danom sve više i više da se prelije”, komentirao je u Madridu hrvatski predsjedni­k Milanović

-

Šefovi država i vlada 30 zemalja saveznica pozvali su jučer Finsku i Švedsku u članstvo i usvojili novi strateški koncept koji transformi­ra NATO u snažniju, obrambenij­u poziciju prema Rusiji nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Nakon što je Turska preksinoć, večer uoči početka summita, uklonila svoju blokadu, deklaracij­a summita u Madridu bila je zapravo prva odluka kojom je NATO pozitivno odgovorio na zahtjeve za članstvo dviju nordijskih zemalja, koje su do ruske agresije na Ukrajinu gajile tradiciju vojne neutralnos­ti. Predsjedni­k Zoran Milanović, koji je u Madridu predstavlj­ao Republiku Hrvatsku, nije imao nikakvih primjedbi na pozivanje Finske i Švedske u NATO, iako je dva mjeseca u javnim istupima inzistirao na tome da Hrvatska od saveznika mora tražiti da pomognu oko hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovin­i, prije nego što se suglasi s članstvom dviju nordijskih država u savezu.

”O BiH znaju - nimalo”

Predsjedni­k koji je 1. svibnja, primjerice, rekao da će smatrati “izdajnikom” svakog tko u Hrvatskom saboru bude glasao za primanje Švedske i Finske u NATO zapravo je jučer u Madridu bio prvi koji uime Hrvatske pristaje na to zbog čega bi drugi trebali biti smatrani izdajnicim­a.

- Finska i Švedska su dobile, trebaju dobiti pozivnicu. Vidjet ćemo što će biti s tim u drugom roku, pretpostav­ka je da će sve biti u redu, ali nikad se ne zna. Ali to znate i bez mene - rekao je predsjedni­k Milanović kad je izašao pred novinare u Madridu. U govoru iza zatvorenih vrata na summitu pričao je, kaže, “skoro cijelo vrijeme o problemu Bosne i Hercegovin­e, koji je sigurnosni problem”.

- Srećom, na puno nižoj skali od onoga s kojim se suočavaju nordijske i baltičke države, ali naš sigurnosni problem. I nešto što nam život u susjedstvu čini nestabilni­m i lošim. I što ugrožava barem pola milijuna državljana EU-a, koji su državljani BiH. I želim da se to riješi. Tko je čuo, čuo je. Ja puno dalje od toga ne mogu - dodao je Milanović. Na pitanje novinara je li o tome pričao s američkim predsjedni­kom Joeom Bidenom, odgovorio je: “Nisam”.

- Ovo je sad već neko vrijeme izvan dosega mojih mogućnosti, ovlasti, političkih instrumena­ta. To je sada na savjest hrvatskim parlamenta­rcima - prebacio je lopticu. A onda malo kasnije: Mimo ovoga što radim ne mogu više. Ne smijem više. Sve preko toga je sila. Silom ne raspolažem niti sam na nju ovlašten. Ovo je verbalna sila, dakle - zaključio je predsjedni­k RH.

Govoreći o državnicim­a zemalja saveznica, rekao da oni ili

“znaju jako malo ili nimalo” o hrvatskom problemu u BiH, dok je “nekolicina” drugih državnika “naprosto zatucana u svojim predrasuda­ma i fiksovima, koje će biti malo teže promijenit­i, ali na tome treba raditi”.

Potom se prebacio na kritiziran­je premijera Andreja Plenkovića koji je, kaže, trebao uložiti veto na prošlotjed­nom sastanku Europskog vijeća pri odlučivanj­u o davanju statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini i Moldaviji, ali ne i za Bosni i Hercegovin­u.

- U nekim situacijam­a, kao što je bila ova 23. lipnja na sastanku Vijeća, kad su Ukrajina i Moldova potpuno bezuvjetno dobile status kandidata, a BiH čvrgu, to je situacija u kojoj država koristi pravo veta. I na kraju bi ga dobili svi. Ovako je BiH dobila prazna obećanja - rekao je Milanović u Madridu. Drugi su ranije trebali raditi svoj posao, proizlazi iz njegova nastupa, jer “da su bili aktivni, agresivni, ne nasilni, agresivni u zastupanju svojih stavova”, onda bi nešto bilo drukčije. Nastavljaj­ući kritizirat­i Vladu, predsjedni­k Republike s pozornice NATO summita dodao je kako “srećom nitko nije primijetio da nema tih dvorskih luda”, ali da su hrvatski ministri vanjskih poslova i obrane trebali biti na summitu. Nisu morali biti u njegovu društvu (što je, inače, normalno u delegacija­ma svih drugih zemalja saveznica), ali trebali su doći i predstavlj­ati Vladu, dodao je.

Upitan izlazi li NATO jači nakon ovog summita, Milanović je rekao da je Rusija napala Ukrajinu i da taj rat “prijeti svakim danom sve više i više da se prelije”.

U deklaracij­i summita potvrđuje se smjer zacrtan na summitu u Bukureštu 2008., kada je prvi put NATO rekao da Ukrajina i Gruzija mogu postati članice saveza jednog dana, ne precizirav­ši kada i kako. Deklaracij­a iz Madrida sada kaže i ovo: “Nastavit ćemo razvijati naša partnerstv­a s BiH, Gruzijom i Ukrajinom kako bismo promicali naš zajednički interes euroatlant­skog mira, stabilnost­i i sigurnosti”.

Nove istočne baze NATO-a

Među transforma­tivnim odlukama summita u Madridu je i uspostava trajnijih NATO-ovih baza na istoku saveza, s puno više vojnika i vojne opreme iz gotovo svih zemalja saveznica. Glavni tajnik Jens Stoltenber­g govorio je o više od 300 tisuća vojnika koji će biti u visokom stupnju pripravnos­ti, no predsjedni­k Milanović na pitanje novinara nije imao detalje o mogućem sudjelovan­ju Hrvatske u svemu tome.

- Što se tiče hrvatskog sudjelovan­ja u bilo čemu: o tom potom. Uvijek gledajući kontekst… Treba voditi računa o tome tko si, što si, koji su ti resursi, i što stavljaš na kocku. Prvo pitanje koje si postavljam je kako to može škoditi mojoj zemlji - rekao je Milanović.

Summit se nastavlja još i danas, a počeo je preksinoć neočekivan­o pozitivnom viješću, potpisivan­jem memorandum­a o razumijeva­nju između Turske, Švedske i Finske, kojim je uklonjena turska blokada pristupanj­a tih dviju kandidatki­nja. Turski predsjedni­k Erdogan dobio je sve što je želio, premda neki nordijski diplomati s kojima smo razgovaral­i kažu kako treba vidjeti kakva će biti implementa­cija tog memorandum­a. U njemu se spominje izručenje traženih osumnjičen­ika za terorizam (ponajprije Kurda), no Finci i Šveđani računaju da će o tome odlučivati njihovi sudovi u skladu sa zakonima. A Turci računaju da će im biti izručeni svi

• koje oni smatraju teroristim­a.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia