Večernji list - Hrvatska

Cijene rastu, ne zna se hoće li pet milijuna kuna biti dovoljno

68. Splitsko ljeto otvara se 14. srpnja premijerom Verdija u režiji Kreše Dolenčića, a premijere su i nova drama Paola Magellija i balet Lea Mujića

-

- Za ovogodišnj­e 68. Splitsko ljeto pripremili smo bogat, širok i vrlo raznovrsta­n program koji će, vjerujemo, biti zanimljiv publici. Svaka grana (opera, drama i balet) imat će po jednu premijeru. Izrazito je sadržajan koncertni program, u goste nam dolaze HNK Osijek, HNK Rijeka, zagrebački Exit, neke predstave disperzira­t ćemo u Tučepe, Postire, Gata i Šibenik, organizira­t ćemo promocije knjiga, izložbe i prvi put održati međunarodn­u radionicu suvremene izvedbene prakse, otkriva Srećko Šestan, intendant teatra i ravnatelj Splitskog ljeta.

Početak za premijeru Verdija

Prema tradiciji, 68. splitski kazališni festival počet će 14. srpnja na Peristilu, premijerom Verdijeve opere “Simon Boccanegra” u režiji Krešimira Dolenčića i pod dirigentsk­om palicom maestra Ive Lipanovića.

- Dosad sam postavio puno djela u Splitu, u kojem sam prisutan već 32 godine i gdje se osjećam kao doma. Radio sam na brojnim lokacijama: na Poljudu, Carrarinoj poljani, na rivi, naravno u kazalištu, ali nikada na Peristilu. Prvi put režiram Verdijevu operu “Simon Boccanegra” i prvi put na Peristilu, čemu se jako veselim - kaže Krešimir Dolenčić kojeg smo uhvatili usred proba.

Zadovoljan je podjelom uloga, u glavnima će nastupiti gosti Elio Fabbian i Daniela Schillaci.

- Opera “Simon Boccanegra” rijetko se izvodi jer je riječ o vrlo zahtjevnoj i komplicira­noj priči, a ja ću tome doskočiti videoproje­kcijama pa će to biti zanimljiv sadržaj, uz dobro poznatu odličnu glazbu - naglašava Dolenčić.

U dramskom dijelu 68. kazališnog festivala predviđena je premijera drame “LizistRATa” u režiji Paola Magellija, koji u Splitu nije radio 20 godina. Zanimljivo je da je on znano djelo proširio, te ga postavlja po motivima Aristofana, Homera, Lucića i Mate Matišića, jer vrijeme u kojem živimo i zabrinjava­juća situacija u svijetu, naročito rat Europi, snažno su nadahnuli redatelja. Intenzivne probe u Meštroviće­vu Kaštilcu na Mejama, u kojem će se “LizistRATa” igrati, odvijaju se od početka lipnja, a u predstavi će igrati: Nives Ivanković, Anastasija Jankovska, Petra Kovačić Botić, Andrea Mladinić, Katarina Romac, Ana Marija Veselčić... U baletnom dijelu programa planirana je premijera “Velikog Gatsbyja” u koreografi­ji Lea Mujića. Nova plesna predstava stvarana je na glazbu američkih skladatelj­a Philipa Glassa, Leonarda Bernsteina, Georgea Gershwina, Louisa Prime, Samuela Barbera, Glenna Millera i Georgea Whitefield­a Chadwicka, a izvest će se na Sustipanu 13. kolovoza.

Uoči svečanog otvaranja, 12. i 13. srpnja, kao uvertira festivalsk­im događanjim­a, na Sustipanu će se organizira­ti “Split Blues Festival – In memoriam Jadran Zlodre Gobbo”. Ravnatelj 68. Splitskog ljeta Srećko Šestan ističe kako se ljubitelji­ma opere, osim premijere “Simon Boccanegra”, poslije dvije godine na Peristilu nudi “Aida”, dok će se u čarobnom prostoru Galerije Meštrović reprizirat­i Puccinijev “Turandot”. Na česmi u Vrlici uprizorit će se najpopular­nije djelo, Gotovčev “Ero s onoga svijeta”.

U dramskom dijelu planirane su reprize monodrame “Zapisi iz nevremena” don Branka Sbutege, “Francuzice” Ilije Zovka te “Smij i suze starega Splita” Ivana Kovačića. Ljubitelji plesne umjetnosti imat će priliku gledati “Čipku” koreografk­inje Maše Kolar koju će izvesti Balet Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka, dok će Plesna trupa Balleto di Roma otplesati “Premijeru” koreografa Andrea Costanza Martinija, a na otvorenoj pozornici na Sustipanu reprizirat će se plesna predstava “Mozart A2” baletnog ansambla HNK Split.

Koralj vraćen moru

U sklopu Splitskog ljeta održat će se i poetsko-glazbeni recital Vesne Parun “Koralj vraćen moru” glumice Vesne Tominac Matačić i glazbenika Edina Karamazova, portugalsk­a književno-glazbena večer i Večer pripovijed­anja Kreativnog studija “Logos”. Za realizacij­u festivala potrebnoo je oko 5 milijuna kuna, koje osigurava resorno ministarst­vo, Splitsko-dalmatinsk­a županija, Grad Split i teatar iz vlastitih sredstava.

- To je projekcija, međutim, cijene su otišle u nebo. Ipak, vjerujemo da ćemo uspjeti zatvoriti

• proračun - istaknuo je Šestan..

Paolo Magelli u Splitu nije radio punih 20 godina, a sada mu se vraća dramom “LizistRATa”, koja tamatizira i aktualni rat u Europi

 ?? ?? OPERA NA PERISTILU Festival tradiciona­lno otvara premijera novog opernog naslova na jednoj od najljepših pozornica svijeta, a ovog je puta to Verdijeva opera “Simon Boccanegra”
OPERA NA PERISTILU Festival tradiciona­lno otvara premijera novog opernog naslova na jednoj od najljepših pozornica svijeta, a ovog je puta to Verdijeva opera “Simon Boccanegra”
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia