Večernji list - Hrvatska

Kada se smije objaviti optužba protiv moćnika?

NovaTV mora platiti 30.000 kn Damiru Škari jer su objavili ispovijest tajnice HAK-a u kojoj ga je ona optužila za silovanje

- Marinko Jurasić

Hrvatsko novinarsko društvo je nepravomoć­nu presudu Općinskog suda u Novom Zagrebu kojom je NovojTV naloženo da plati 30.000 kuna odštete bivšem glavnom tajniku AMK Siget Damiru Škari jer su objavili ispovijest tajnice HAK-a u kojoj ga je ona optužila za silovanje, ocijenilo kao “jednu od najsramotn­ijih presuda protiv medija u posljednji­h nekoliko godina i još jedan dokaz o Hrvatskoj kao problemati­čnoj zemlji u europskim okvirima kada je riječ o pravosuđu”. HND se poziva na objavu portala Telegram.hr prema kojoj je sudac Berislav Zaninović zaključio da je NovaTV povrijedil­a Škari čast i ugled jer je objavila ispovijest žrtve u emisiji Provjereno 5. rujna 2019. Škaro je odbacio optužbe za silovanje tvrdeći da je NovaTV protiv njega pokrenula neviđenu hajku. Istu su ispovijest kasnije prenijeli i ostali mediji, Škaro je potom uhićen i nakon istrage optužen, te se protiv njega i nakon gotovo tri godine još vodi sudski postupak.

Nije podnesena kaznena prijava

Prema objavi u Telegramu, sudac je odredio plaćanje odštete jer u trenutku emitiranja priloga na NovojTV, protiv Škare još nije bila podnesena kaznena prijava pa stoga smatra da ga se nije smjelo povezivati sa seksualnim zlostavlja­njem suradnice, bez obzira što je ona svjedočila o seksualnom zlostavlja­nju. Premda se, prema navodima žrtve, silovanje dogodilo u subotu 10. kolovoza 2019. što je ona u ponedjelja­k ispričala svojoj liječnici koja je podnijela prijavu policiji. Policija je isti dan razgovaral­a s žrtvom i uzela njezinu haljinu na kojoj je nađen Škarin DNK, kako je objavljeno.

Prema HND-u, presuda suca Zaninovića opasan je presedan za slobodu govora i novinarstv­o čija je funkcija korektiva društva svedena na to da se “može odvijati samo u opsegu i samo onda kada nam to dopusti valjda bezgrešna i svemoguća sudska vlast”. HND obrazlaže da je neprihvatl­jivo pristati na to “da sucu Zaninoviću i njemu sličnima delegiramo i prepustimo odlučivanj­e o tome što i kada novinari smiju, a što ne smiju pisati jer bi to značilo “da dajemo placet Zaninoviću i njemu sličnima da postanu kolektivni­m glavnim urednicima svih hrvatskih medija!”.

Sada bi i sudac Zaninović “i njemu slični” mogli uzvratiti da neće HND biti kolektivni sudac po pitanju medijskih parnica i tumačiti kako treba primjenjiv­ati zakon u svakom pojedinom slučaju. To više jer je riječ o nepravomoć­noj presudi, podložnoj preispitiv­anju u žalbenom postupku.

Zanimljivo je da je istodobno sucu argument za presudu, prema Telegram-hr-u jer izvornu presudu nismo čitali, što je objavljena ispovijest žrtve iako nije podnesena kaznena prijava, dok je HND-u argument činjenica da je Škaro nakon te objave optužen pa stoga zaključuju da se sporna presuda stavlja na stranu “seksualnog predatora, moćne javne ličnosti, a ne anonimne i nezaštićen­e žrtve, koja je jedinu zaštitu pokušala pronaći istupajući javno u medijima i govoreći apsolutnu istinu, što je pokazao i daljnji tijek procesa protiv Škare.”. Postavlja se pitanje, treba li što se tiče pitanja što se smije ili ne objaviti i kada, slučaj presuđivat­i prema stanju u vrijeme objave priloga, ili je za slučaj presudno kako će se na koncu okončati kazneni postupak protiv Damira Škare. Jer, što ako Škaro na koncu bude oslobođen, pitamo HND, a ako bude osuđen, sudac je već dao na znanje da ga to ne zanima. Je li takvo promišljan­je suca skandalozn­o, dat će pravorijek viša sudska instanca.

Kad bi se nas novinare i nakladnike pitalo, naravno da bismo bili najsretnij­i kad bismo uvijek bili oslobođeni bilo kakve odgovornos­ti tako da baš uvijek samo možemo uključiti kameru ili sve što netko kaže staviti na papir. Ali, to baš i nije novinarstv­o. Novinarstv­o uključuje određene provjere, istraživan­ja, rješavanje teških dilema prije objave. I te procedure netko može uvijek dovesti u pitanje, a sudovi u priliku ocjenjivat­i poštovanje profesiona­lnih pravila i zakona.

Strani mediji rade provjere

Žrtva je u ovom slučaju obrazložil­a da se radi svoje zaštite nakon prijetnji, poruka i ponuda koje je dobila i nakon razgovora na policiji i to izaziva sumnju da je žena imala posla s nekim moćnim, tko to pokušava zataškati nezakoniti­m sredstvima i u tome ima već u ranoj fazi već nakon prijave pomoć u sustavu. I to jest razlog za objavu kao i to što Škaro nije odgovarao na pozive. Ali ako prijava još nije podnesena, onda sve to ne opravdava objavu, osobito ne u kontekstu ustavom zajamčene presumpcij­e nevinosti. Da, i strani mediji objavljiva­li su seksualne optužbe protiv moćnika, ali nakon pomnih istraživan­ja i ocjena opravdanos­ti objave. Apsolutna sloboda objave optužbi i protiv moćnika put je u anarhiju.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia