Večernji list - Hrvatska

Umjesto četiri tri vrtića, ne do kraja ove godine, već sljedeće pedagoške

Graditi se počeo jedan objekt, najavljiva­li su da ćemo u 2023. imati 12 novih zgrada, no čini se da su revidirali plan

- Hana Ivković Šimičić

Može li se gradnja zamjenskog objekta i rekonstruk­cija zgrade računati kao gradnja novog vrtića? Pita li se gradske čelnike, apsolutno. Ove će se godine završiti gradnja četiriju vrtića, a sljedeće godine još osam, nekoliko smo puta dosad mogli čuti od zamjenika gradonačel­nika Luke Korlaeta i Danijele Dolenec, koji su više-manje od početka mandata na sebe preuzimali javno predstavlj­anje projekata i mjera namijenjen­ih proširenju vrtićkih kapaciteta.

– Tijekom 2022. sagradit će se četiri nova dječja vrtića, Kašina, Odranski Obrež, Žitnjak i Ivanja Reka, a tijekom 2023. planiramo ih još osam – rekao je Korlaet u siječnju na jednoj od redovitih konferenci­ja za novinare.

Zapravo prenamjena doma

No umjesto četiri, prema podacima koje smo sad dobili iz Grada, dovršiti bi se trebala tri projekta, od kojih su dva radovi “od nule”. Novost je i to što se u Gradu za rokove više ne vode kalendarsk­im, već pedagoškim godinama, pa su tako najavili da bi ti vrtići trebali biti završeni do kraja sljedeće pedagoške godine. A kako pedagoška godina počinje u rujnu, a završava u lipnju sljedeće godine, to znači da se dovršetak novih vrtića očekuje ne do kraja ove, već do lipnja 2023. godine.

O kojim je projektima riječ? U svibnju je počela gradnja 17,5 milijuna kuna vrijednog novog vrtića u sesvetskoj Kašini, a u Gradu nam kažu da bi ove godine trebala početi i gradnja matičnog objekta u Ivanjoj Reki, što je pothvat vrijedan 28 milijuna kuna s PDV-om.

– U tijeku je postupak javne nabave za izvođača radova – govore u Gradskoj upravi. Već u srpnju, dodaju, trebala bi početi gradnja područnog objekta Dječjeg vrtića Botinec u Odranskom Obrežu, vrijedna 14,9 milijuna kuna s PDV-om. Na stranicama Elektronič­kog oglasnika javne nabave (EOJN) može se doznati da je riječ o rekonstruk­ciji dijela zgrade tamošnjeg društvenog doma i prenamjeni u vrtić.

– Postoji jedan dio našeg doma koji se uopće ne koristi jer je star i zapušten. On će se srušiti i na njegovu će se mjestu sagraditi potpuno novi vrtić za našu djecu, a i mi ćemo dobiti dodatne prostorije. Čekali smo to desetak godina, projekt je već bio gotov – kažu nam u Mjesnome odboru Odranski Obrež.

A što je s novim, velikim vrtićem na Žitnjaku? U tom su se slučaju, izgleda, planovi malo promijenil­i jer se u gradnju ide tek u drugoj polovici sljedeće godine. Natječaj za objekt koji će moći primiti do 100 djece raspisan je još početkom 2021., no izvođač nikad nije odabran, a nova gradska vlast ga je, prema informacij­ama na EOJN-u, poništila u travnju ove godine zbog nepravilno­sti oko dokumentac­ije ponuditelj­a. U Gradu su nam rekli da se pripremaju za pokretanje nove javne nabave.

Od četiri najavljiva­na vrtića, dakle, u ovoj i prvoj polovici sljedeće godine počet će gradnja njih tri, no s obzirom na trajanje građevinsk­ih radova, za očekivati je da će do kraja ove godine dovršen biti samo onaj u Kašini. A što je s još osam planiranih vrtića? Oni su na popisu za pedagodšku godinu 2023./24., no i tu valja spomenuti da će se potpuno novi objekti raditi u samo tri slučaja. Riječ je o vrtićima u Sesvetskom Kraljevcu, Svetoj Klari i Sloboštini, a radovi bi ukupno trebali biti vrijedni čak 118 milijuna kuna.

– Za Sesvetski Kraljevec građevinsk­a dozvola za gradnju novog objekta izdana je u lipnju 2022., a za Svetu Klaru u tijeku je ishođenje građevinsk­e dozvole i provođenje postupka javne nabave za izvođenje radova – kazali su nam u Gradu.

Sve s popisa bivše vlasti

Što se tiče ostalih pet vrtića, riječ je o gradnji zamjenskih objekata postojećih vrtića kojima je to već godinama prijeko potrebno. To su vrtići Ivane Brlić Mažuranić u Donjoj Dubravi, Sunce u Poljanicam­a, Pčelica u Gornjoj Dubravi, Zvončić u Voltinu naselju i Remetinec. Svi bi trebali biti gotovi do polovice 2024. godine.

A sve te vrtiće, spomenimo još, planirala je sagraditi i bivša vlast. Za njih šest već su godinama dovršeni i projekti, a riječ je o vrtićima u Kašini, Svetoj Klari, Odranskom Obrežu, Ivanjoj Reki, Sesvetesko­m Kraljevcu, Žitnjaku i zamjenskom objektu za DV Ivane Brlić Mažuranić. Gradnju zamjenskog vrtića u Voltinom i Remetincu u Gradu su planirali još 2010., zamjenski objekt za DV Pčelica i Sunce na listi su imali 2020., a novi su vrtić i prije 2015. obećavali

• i u Sloboštini.

Prva je lopata u Kašini bačena u svibnju, na listi projekata koji bi se trebali dovršiti do idućega ljeta ostali su Ivanja Reka i Odranski Obrež, a ispao je Žitnjak

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia