Večernji list - Hrvatska

’’Mali krug velikih ljudi” najizvođen­ija je pjesma u 2021.

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelj­a objavila je podatke za prošlu godinu, prihodi su rasli

-

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelj­a (HDS) ovaj tjedan objavila je da je u prošloj godini ostvareno 127,1 milijun kuna prihoda od autorskih prava, što je 6,2 posto više nego 2020. godine.

’’Može se zaključiti da su mnoge naše teške odluke koje su donesene u 2020. u cilju ublažavanj­a pada prihoda za članove dale dobre rezultate. Financijsk­i ishod 2021. pokazatelj je primjetnog oporavka od loše prethodne godine i najava izvjesnog nastavka rasta u 2022.”, istaknuo je glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec.

Autorima 9 milijuna

Najveći dio prihoda od kolektivno­g ostvarivan­ja autorskih glazbenih prava stigao je temeljem prava javnog priopćavan­ja i iznosi 105,8 milijuna kuna. To je povećanje od 9,4 posto u usporedbi s prethodnom godinom, ističe se u izvješću ZAMP-a.

Dodaje se i kako su u odnosu na 2020., očekivano, pali prihodi od koncerata (31 posto) i javnih priredbi (19 posto), ali je zato od poslovnih korisnika glazbe kao što su hotelijers­ki, ugostitelj­ski i prodajni objekti pristiglo 17 posto više.

Posljedica koronakriz­e je i nenastupan­je naših glazbenika na vanjskim tržištima. Tako je iz svijeta, zahvaljuju­ći recipročno­j suradnji ZAMP-a s drugim takvim društvima, našim autorima stiglo nešto više od 9 milijuna kuna, 5,5% manje nego prethodne godine. Najveći iznos stigao je iz Srbije, Slovenije i C. Gore.

Prihodi od online i digitalnih prava su također pali za 10,4 posto. No dugoročno, digitalno tržište ostaje glavno polje razvoja prilika za glazbene autore što pokazuje i rast broja streamova zabilježen­ih na glazbenim servisima i platformam­a, ističu u ZAMP-u. Registrira­no je digitalno korištenje više od 63 tisuće djela iz repertoara koji štiti HDS ZAMP, a služba je obradila, kako ističu, rekordnih gotovo 2,4 milijarde streamova.

Izvanredna pomoć

Najizvođen­ija domaća pjesma, drugu godinu zaredom je ‘’Mali krug velikih ljudi” autora Ivana Dečaka, u izvedbi Massima. Najčešće emitiran strani singl lani u hrvatskim medijima je ‘’Bad Habits” Britanca Eda Sheerana.

Honorari od autorskih prava prošle su godine poslani na adrese više od 116 tisuća autora i nositelja prava iz Hrvatske i cijelog svijeta, od Argentine, Brazila, J. Koreje i Tajvana do Mađarske i Velike Britanije.

Stabilno poslovanje omogućilo je i izvanrednu pomoć članovima HDS-a pogođenim koronakriz­om, ističu u ZAMP-u.

Dosadašnji ukupan iznos isplaćene pomoći glazbenim autorima iz posebnog Anti-COVID fonda je 11,5 milijuna kuna čime je donekle ublažen pad prihoda zbog otežanog glazbenog i koncertnog poslovanja u protekle dvije godine.

HDS ZAMP-u su punomoć za ostvarivan­je prava u prošloj godini dala 554 nova člana pa je ukupni broj redovitih i pridruženi­h članova prešao 11 tisuća,

• zaključuje se u izvješću.

 ?? GLAZBENI VELIKAN ?? Iz godine u godinu publika ga sve više voli
GLAZBENI VELIKAN Iz godine u godinu publika ga sve više voli

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia