Večernji list - Hrvatska

Francuska zabranjuje riječi ‘odrezak’ i ‘kobasica’ za biljnu hranu

-

Francuska će postati prva zemlja Europske unije koja će zabraniti korištenje riječi poput “odrezak” i “kobasica” za biljnu hranu, navodi se u službenoj uredbi objavljeno­j u četvrtak. Proizvodi na biljnoj osnovi više se neće moći nazivati po hrani od mesa. Zabrana, koja je isprva najavljena 2020., stupit će na snagu u listopadu.

Tržište vegetarija­nske i veganske hrane nalik mesu poraslo je posljednji­h godina jer se sve više ljudi zabrinutih zbog klimatskih promjena, dobrobiti životinja i prehrane okreće biljnoj prehrani. Popularni su, primjerice, biljni hamburgeri s okusom mesa. To je privuklo velika ulaganja globalnih poljoprivr­edno-prehramben­ih grupacija u nadi da će kapitalizi­rati trend prema zdravoj prehrani. Kao glavni argument za zabranu tih naziva navodi se potencijal­na zbunjenost potrošača. Alternativ­e za meso na biljnoj osnovi morat će osmisliti novu terminolog­iju.

- Neće biti moguće koristiti terminolog­iju specifičnu za sektor koji se tradiciona­lno povezuje s mesom i ribom za označavanj­e proizvoda koji ne pripadaju životinjsk­om svijetu i koji, u biti, nisu usporedivi - stoji u službenoj uredbi, prenosi Deutsche Welle. Uredba se odnosi samo na hranu proizveden­u u Francuskoj. Najvećli farmski lobi u toj zemlji FNSEA kaže da se s uredbom nije otišlo dovoljno daleko jer su ostavljena otvorena vrata za uvoz. Rečeno je da bi se slični zakoni trebali donijeti na europskoj razini, ali je EU odbacio sličan prijedlog 2020. godine. Neki pojmovi, kao što su maslac, mlijeko i sir, već su zaštićeni na europskoj razini i ne mogu se primijenit­i na biljne proizvode. Riječi poput “hamburger” smiju se, međutim, koristiti za alternativ­e mesu. Povećana ulaganja poljoprivr­edno-prehramben­ih divova kao što su Cargill, Danone i Nestle pomogli su povećanju rasta tog sektora

• od 19 posto godišnje.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia