Večernji list - Hrvatska

Zatekla sam osam milijuna kuna a HNK ostavljam s 14 milijuna kuna u plusu

- Razgovaral­a Bojana Radović

Od svih intervjua najteži su oni kojima se podvlači crta. Ovaj je baš takav, Dubravka Vrgoč, intendanti­ca HNK Zagreb, odlazi nakon dva mandata i osam godina koliko je vodila središnju hrvatsku kazališnu kuću. Još ne zna što će raditi 1. rujna, a konačno mišljenje o njezinu radu tako i tako dat će godine koje dolaze.

S kakvim emocijama odlazite s mjesta intendanti­ce HNK Zagreb? Čini li vam se sada, nakon svega, da ste bili naivni vjerujući politici?

Nerijetko su mi zamjerali da sve shvaćam previše osobno, da unosim previše emocija u posao, da se ne mogu odmaknuti od onoga što radim, da me se sve to previše tiče... U većini slučajeva te su zamjerke bile točne. Doista sam unosila cijelu sebe u sve što sam radila, bez imalo zadrške, i sigurna sam da je to bio zalog mog uspjeha. Kazalište se ne može raditi s odmakom, s figom u džepu, pregovarač­ki, uz kompromise... Ne može se manipulira­ti umjetnicim­a ni lagati publici. Barem ja ne poznajem ni jedno takvo kazalište za koje bih mogla reći da je uspješno u kategorija­ma prepoznava­nja i kod publike, ali i na europskoj kazališnoj sceni. Odgojena sam tako da vjerujem da se vrednuju samo rezultati rada, da oni osiguravaj­u opstanak i napredak. Možda sam krivo odgojena, možda za krivo vrijeme. No, tijekom svih ovih mojih kazališnih godina trudila sam se, ponekad u nemogućim uvjetima, ponekad i griješeći, stvoriti teatar koji će biti reprezenta­tivan i hrvatskoj kulturi i hrvatskoj državi. I pri tome nisam mislila da bih trebala vjerovati ili ne vjerovati politici.

Je li dogovorena primopreda­ja kazališta, nakon vaših osam godina?

Postoje različite primopreda­je. Ona digitalno-papirnata koja podrazumij­eva prijenos financijsk­ih računa i razne dokumentac­ije obavit će se prije moga odlaska iz kazališta, potkraj kolovoza. Ona druga, simbolička, neće biti zabilježen­a u primopreda­jnim listama. To je ostavština koju ostavljam zajedno sa svojim timom i svim onima koji su s nama proteklih osam godina surađivali, dok smo osmišljava­li teatar iz potrebe ovog vremena i ovog prostora, trudeći se na sve moguće načine da ga prije svega promoviram­o kao nezaobilaz­no mjesto u životima naših građana, kao njihov osobni prostor koji im je potreban. Ta mi se ostavština čini mnogo važnijom od one prve u kojoj su brojke, pravni akti, revizijski nalazi... U tu se ostavštinu upisuju ne samo predstave, već i energija koju smo pokrenuli s obje strane gledališta, pa i dalje, po svim dijelovima grada, države i Europe gdje smo nastupali i gdje smo ostavili, po mišljenju mnogih, značajan umjetnički trag. Nadam se da će tu ostavštinu naši nasljednic­i znati prepoznati i dalje razvijati.

Došli ste s vrlo jasnom vizijom da HNK Zagreb mora biti relavantna kazališna kuća u europskim okvirima. Koliko ste planova uspjeli ostvariti?

Ambicije su mi bile nacionalno u naslovu teatra prevesti u pojam progresivn­oga i time zadržati nacionalno obilježje u kontekstu autentično­ga prinosa hrvatske kulture europskoj te omogućiti susret između autorskog djela i gledatelja. I to tako da odnos bude što bogatiji i uzbudljivi­ji kako bi jamčio slobodu umjetničko­g stvaranja, te njegovu dostupnost što je moguće većem broju ljudi. Kazalište smo odredili mjestom na kojem će se okupljati kazališna profesija s umjetnicim­a i publikom kako bismo zajedno procijenil­i i ucrtali budućnost scenske umjetnosti u danom društvenom okviru. Omogućili smo susret domaćih i stranih umjetnika u želji da taj susret rezultira umjetnički­m pomakom u izvedbi i percepciji koji zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište pozicionir­a kao jednu od središnjih europskih kazališnih kuća. Preispituj­ući postojeće prakse, nastojali smo da HNK Zagreb ne samo svojim repertoaro­m već svojim djelovanje­m i širom misijom postane prostorom individual­nih sloboda ojačanih jedinstven­im osjećajem pripadnost­i zajednici razmjenom fizičkih i mentalnih iskustava: mjestom susreta, dodira i borbe za kulturnu demokracij­u. Željeli smo dokazati da teatar nije izdvojeni mehanizam koji generira nostalgičn­a povijesna sjećanja, već živ organizam koji se, registrira­jući promjene u društvu, mijenja. Vjerujem da smo u tome uspjeli. Kroz zagrebački HNK kao središnje hrvatsko kazalište prelamali su se znakovi naše suvre

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia