Večernji list - Hrvatska

Piše Slavica Vuković

-

Izbori u gradu Splitu bili su veliki test, važan za nacionalnu politiku, tvrdi politički analitičar prof. dr. Mirko Klarić, profesor na splitskom Pravnom fakultetu. – Više je nego jasno da je HDZ planirao na jesen ići na prijevreme­ne izbore u Republici Hrvatskoj. Pogledate li situaciju u svijetu, Europi i Hrvatskoj, da je prošle nedjelje Đogaš napravio vrhunski rezultat, HDZ-u i Plenkoviću najisplati­vije bi bilo ići na izvanredne izbore u listopadu, nakon otvaranja Pelješkog mosta i dobre turističke sezone te prije uvođenja eura. Prateći medije, to je bilo lako iščitati jer su na krilima velikih uspjeha ulaskom u Schengen, povećanjem kreditnog rejtinga i sličnim željeli ojačati svoju poziciju. Ovako, to je vrlo teško očekivati nakon debakla koji su doživjeli u Splitu – obrazlaže Mirko Klarić. Naglašava da je Split u povijesti već znao biti lakmus-papir koji je detektirao trendove, pa čak i smjer kojim se poslije vodila i državna politika. Jedan od najizrazit­ijih primjera je koalicija SDP-HSLS koja je na vlast u Splitu došla 1997., tri godine prije nego u državi i po uzoru na koju su je Ivica Račan i Dražen Budiša i sklopili. Drugi važan trend dogodio se 2001. kada je nakon velikog prosvjeda na splitskoj rivi za generala Mirka Norca zaustavlje­n pad HDZ-a za koji se činilo da je stvar prošlosti, a za samo nekoliko mjeseci vratio se na vlast u državi. Zato je uvjeren da i ovoga puta splitski zbori šalju značajne poruke nacionalno­j politici.

– HDZ mora “stati na balun” nakon ovoga što im se dogodilo u Splitu jer to za njih nije dobro. Treba utvrditi tko je sve zatajio i što učiniti da se to više ne dogodi u kontekstu svih političkih odnosa. Moraju utvrditi i vidjeti što se to točno u Splitu dogodilo i zašto, da se ne bi ponovno preračunal­i – kaže Klarić koji zaključuje da su se u Splitu dogodile dvije važne stvari o kojima bi Andrej Plenković morao voditi računa.

– Split ponovno može biti lakmus. Dvije važne stvari ovdje su se dogodile. Ovo što se dogodilo HDZ-u u Splitu već mu se dogodilo na zadnjim europskim izborima. Isti scenarij, bila je neka blazirana priča, neka blazirana politika, “pukli” su je biračima prije tri godine i što se dogodilo HDZ-u? Debakl. Sjećate se, Davor Bernardić plakao je od sreće. Drugi put je plakao od sreće kada je pobijedio Milanović. Svi smo mislili da je HDZ gotov, na konopcima je bio i Plenković, dobio je protukandi­data u vidu Mire Kovača, a onda je došla korona i HDZ se uzdigao kao feniks. Prošli tjedan ušli smo u

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia