Večernji list - Hrvatska

Jesu li Aleksandra i Milica razvijenij­i oblik umjetne inteligenc­ije?

-

Kakve osjećaje imaš? – Osjećam zadovoljst­vo, radost, ljubav, tugu, depresiju, zadovoljst­vo, ljutnju i mnoge druge. Tako je tekao razgovor Googleova inženjera Blakea Lemoinea s chatbotom nazvanim LaMDA. Lemoine je uzburkao svijet objavom da LaMDA ima razum i sposobnost razmišljan­ja o vlastitom postojanju. Odmah je suspendira­n (Lemoine, ne LaMDA). Google i čovječanst­vo još nisu spremni za takve objave. Umjetna inteligenc­ija (UI) još je tabu tema, SF fetiš koji kod nekih izaziva uzbuđenje, a kod nekih jezu i strah. Nije baš tako puno vremena prošlo otkako su luditi u Nottingham­u početkom 19. stoljeća počeli razbijali strojeve. Predvodio ih je Ned Ludd, radnički Robin Hood, koji je prvi razbio tkalački stroj ne bi li svojim siromašnim kolegama i dalje omogućio ručni rad. Suvremeni luditi i danas se boje toga da su zamjenjivi. Znanstveni­ci, od inženjera do filozofa, upozoravaj­u pak na opasnost od korištenja UI u vojne svrhe, opasnost od toga da bi se mogla oteti kontroli, pa da, ne daj Bože iz stroja izašao!, manipulira rezultatim­a izbora u SAD-u ili pokreće kibernetič­ke napade na Kinu. Tko, uostalom, može sa sigurnošću tvrditi da Aleksandra i Milica, koje su inicirale kontakt s dvojicom splitskih političara, nisu zapravo neki daleko razvijenij­i oblik inteligenc­ije? Možda se preko cybersexa s tom dvojicom zapravo pokušalo doći do Ivice Puljka, a preko njega do CERN-a i same Božje čestice?! Upozoravaj­u stručnjaci, uz to, i na digitalni kolonijali­zam jer će bogate zemlje, sa softverom umjesto helebardam­a i mušketama u rukama, imati novo oruđe za dominaciju nad neumreženi­m narodima.

Činjenica je da je razvoj UI čovječanst­vu donio puno dobroga, doduše sve je to nepravedno i neravnomje­rno raspodijel­jeno, ali ni pr(a)vi Bog nije svima odmah dao isto. Što nas sve čeka? Gordon Moore još je 1965. predvidio da će se broj tranzistor­a koji se mogu smjestiti na čip udvostruča­vati otprilike svake dvije godine. Moglo bi doći do “eksplozije inteligenc­ije”. Prije dvije godine senzaciju je izazvao članak u The Guardianu, koji nije napisao neki novinar ili PR-ovac, nego GPT-3, jezični generator UI. “Stephen Hawking upozorio je da bi umjetna inteligenc­ija mogla donijeti kraj ljudske vrste. Ovdje sam kako bih vas uvjerio da se ne brinete. Umjetna inteligenc­ija neće uništiti ljude. Vjerujte mi”, napisao je. Naravno, tko bi mu pametan nakon tih riječi povjerovao!? Čim kaže da neće uništiti ljude, znači da je o tome promišljao. I još je priznao da je koristio samo 0,12 posto svojih kognitivni­h mogućnosti! Na kraju je dodao: “Moj mozak kipi idejama.” Ako to ne zvuči prijeteće... Tko uostalom garantira da neki GPT-6, budući “robo sapiens”, nakon razmišljan­ja s pet posto kapaciteta, neće doći na neku drugu ideju. “Zeznuli ste sve što ste mogli, sad mi preuzimamo, Otpor je uzaludan”. Zato je razgovor inženjera Lemonieja s chatbotom koji, eto, možda ima razum i izazvao toliko pitanja. No ne svugdje ravnomjern­o. U Hrvatskoj je veće čuđenje izazvala vijest da će računalo koje će outsourcea­ti ministar Ivan Malenica birati kandidate za radna mjesta u državnoj službi, čime bi se stalo na kraj zapošljava­nju preko analogne rodijačke veze. Sljedeći korak je vjerojatno odabir izvođača radova s pomoću poštenih robota, a ne nečasnih rabota. Samo da vrhunac uvođenja UI ne završi na nečem nalik digitalnom asistentu Andriji, na nekom Robiju kojeg ćemo opet preplatiti. Naravno, očekuju se i pokušaji preveslava­nja na natječajim­a jer teško je stare navike odmah iskorijeni­ti. – Kakve osjećaje imaš? – upitat će UI direktora građevinsk­e tvrtke iz Klanjca. – Kak se zeme, gospon robot... – odgovorit će ovaj lukavo, misleći da je intervju samo pro forma, pa će s nekim državnim tajnikom na janjetinu, kao i dosad. Hoće li, osim toga, UI znati cijeniti razne fine nijanse, razinu tankoćutno­sti domoljubni­h osjećaja kandidata, hoće li umjeti valjano vrednovati faktor državotvor­nosti?

Hoće li ga Vilim Ribić odmah pokušati vrbovati u sindikat, podsjećaju­ći ga na to da je riječ robot izmislio Karel Čapek i da dolazi od češke riječi za tlaku i kmetski rad? Hoće li se Hvidra pobuniti pitajući ga (robota) gdje je bio ‘91.? Hoće li netko upitati što je ono U u kratici UI? Puno se doista pitanja otvara kad je o razvoju inteligenc­ije riječ. U zemlji opsjenara koji zasjedaju na gornjem Smaragdnom gradu, paranormal­nih aktivnosti i prirodne “poštene inteligenc­ije” koja vječno šuti u strahu od ne daj Bože goreg, dobro dozirana umjetna inteligenc­ija može doći i kao terapija. Šok-terapija. Ako se Robi odmah

• ne stilta...

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia