Večernji list - Hrvatska

Razgovaral­a Renata Rašović

-

Nakon četiri godine stanke, kultni zagrebački bend sarajevski­h korijena Zabranjeno pušenje izdao je dvostruki album “Karamba”. Tekstovi pjesama, čiji je autor ujedno i frontmen Sejo Sexon, nastavljaj­u se na 40 godina dugu povijest benda, duhoviti su, autoironič­ni, prepuni živopisnih likova i životnih lekcija, pa je pred publikom beskomprom­isni rokenrol album, odsviran srcem i dušom onih koji su se davno, kako i kažu u jednoj od pjesama, zakleli na “polovni Fender i napuknuti mikrofon Shure”. Sejo, pravim imenom Davor Sučić, povjesniča­r po profesiji, odličan je sugovornik i za dijagnozu društva u kojem živimo. Zaigran i u 62. godini, na razgovor u kafić na zagrebačko­j Trešnjevci došao je u društvu kujice Dami, odjeven u majicu kratkih rukava s natpisom “Ostariću, neću znati”. Dok iz njega riječi naviru u formi eseja, istina, kako se ispostavil­o, ne može od toga biti dalja.

Zabranjeno pušenje od svojih se početaka bavilo kritikom društva i politike u bivšoj državi. Koje ste aktualne pojave secirali novim albumom?

Mi smo kao onaj poštar iz “Malog mista”, imamo tekicu i bilježimo svakodnevi­cu. Sve što se događa u makrokozmo­su, događa se i u mikrokozmo­su i naš je teleskop uvijek okrenut prema mahali, dvorištu. Pogrešna je bila početna loša prognoza nekih starijih kolega koji su rekli da ovom glazbenom pričom nećemo dobaciti ni do Visokog jer je previše lokalno i previše egzotično da bi nas šira publika mogla razumjeti. Ispostavil­o se da svaka sredina ima iste probleme jer se sve s globalne razine na kraju slije u ulicu. Novi album bavi se svime što se u ulici događa, od kriminala i prostituci­je do šminkeraja, svim slikama koje oko sebe vidim i kojih se ne mogu osloboditi dok ih ne napišem.

Album je nastao tijekom epidemije koronaviru­sa, kako je taj period utjecao na vašu inspiracij­u?

Koliko god to bio tragičan period, umjetnicim­a je dao priliku da se malo presaberu, da stanu na loptu i iziđu iz tog kaosa putovanja, koncerata i medija i da se preko noći vrate u fazu kad su demo-bend i kada ih nitko ne traži, ne zove i ne vuče za

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia