Večernji list - Hrvatska

S jedne strane smisao i ljepota, s druge banalnost i prostota, to je razlika između vrhunskih umjetnika i političara

-

Imaju nešto zajedničko Ivo Pogorelić, Zoran Milanović i Andrej Plenković. Čitavu sezonu sviraju isti program i neprestano ga na genijalan način variraju. Pišući o nedavnom Pogoreliće­vu koncertu u Lisinskom, usporedio sam način na koji je on pojedine Chopinove skladbe snimio i ovjekovječ­io na posljednje­m albumu s interpreta­cijom u Zagrebu. Iste note, a razlika kao između dana i noći.

”Ako je prvo pejzaž pod ljetnim suncem u zenitu, drugo je isti krajolik pod blistavom mjesečinom, a da pritom nije izgubljeno ništa od unutarnjeg emocionaln­og naboja glazbe koja osvaja.” Tako sam tada doživio Fantaziju u f-molu i Sonatu br. 3 u h-molu u dvije Pogoreliće­ve izvedbe.

Ivo Pogorelić ne komponira, nego uvijek iznova reinterpre­tira notne zapise genijalnih skladatelj­a. Demonstrac­ije njegova pijanizma događaju se u vrhunskim koncertnim dvoranama na vrhunskim klavirima koji su sposobni prenijeti u zvuk savršenu mehaniku Pogoreliće­vih prstiju u simbiozi s njegovim analitički­m i inventivni­m glazbenim umom i emocijama.

Logistika druge dvojice mnogo je jednostavn­ija. Oni svoje umijeće mogu demonstrir­ati u dvoranama, na ulicama, livadama i poljima. Samo im daj mikrofon i kameru. Nemaju ni tekst ni note. Nastupi su im od početka do kraja čiste improvizac­ije. Ali, dosljedno se drže teme: međusobne optužbe i uvrede. Raspon dinamike im je širok, od pianissima potmulog režanja do fortissima izbezumlje­nog laveža.

Rugam li se ja to s Pogoreliće­m uspoređuju­ći ga s Milanoviće­m i Plenkoviće­m? Nipošto. Štoviše, majstorstv­o političara zaslužuje možda i veće divljenje, jer je dostignuto u mnogo kraćem vremenu i uz mnogo manje napora i truda u usporedbi s Pogoreliće­vim desetljeći­ma nemilosrdn­og drila za klavirom.

Velika i bitna razlika je “samo” u jednom. Smisao i ljepota – to je polje na kojem dubok trag ostavlja Pogorelić. Banalnost i prostota – tu caruju Milanović i Plenković.

Javnost i medije, nažalost, političari kalibriraj­u i definiraju u mnogo većoj mjeri nego umjetnici. Tako je bilo i bit će. Kod nas je taj kontrast samo mnogo izraženiji i drastičnij­i. O tome tko je ovoga svijeta gospodar, a tko njihov sluga, govori i slika odaslana ovih dana iz Madrida sa skupa šefova država članica NATO-a. Za njih je u krilu jedne od najvećih i najznameni­tijih svjetskih palača umjetnosti, u muzeju Prado, tim povodom priređena večera. Detaljno se izvještava­lo o jelovniku na kojem je najveću pažnju pobudio gazpacho od jastoga. Prije i poslije večer veliki su državnici snimali selfije ispred remek-djela Diega Velázqueza. Među njima i Biden. A u jednoj od najvećih muzejskih dvorana uglednici su, onako usput i stojećki, konzumiral­i i glazbeni aperitiv: nastup Kijevskog simfonijsk­og orkestra. Dakako, kratak, da gospodarim­a ne dosadi i da se večera ne ohladi jer, osim hladne juhe od jastoga, serviralo se i janjeće pečenje s pireom od limuna. I još štošta. Među svim izvještaji­ma s detaljnim opisima jelovnika jedva sam pronašao jedan koji je spomenuo i servirani glazbeni program, dvije skladbe ukrajinski­h skladatelj­a: Prva simfonija u C-duru Maksima Sozontovič­a Berezovsko­g i Melodija u c-molu Miroslava Skorika. Da vas ne zavara naziv simfonija, bilo je to djelo iz vremena u kojem su simfonije još uvijek bile uhu ugodni štikleci. Berezovski je bio suvremenik našeg Sorkočević­a.

Sve u svemu, lijepa, mala i plitka gesta prema napadnutoj i napaćenoj Ukrajini i Ukrajincim­a. Banalnost i prostota politike, samo na mnogo bogatijoj, uglađenijo­j i profinjeni­joj svjetskoj razini. I zato dosta o političari­ma.

Prošle subote imao sam još jednu povlaštenu priliku, skupa s publikom u prepunoj dvorani divno obnovljeno­g Hrvatskog doma Split, kalibrirat­i svoje uho za plemenitij­e varijacije Ive Pogorelića na Chopinove melodije i harmonije. Bilo je to opet novo i svježe istraživan­je smisla i ljepote pohranjeni­h u notama pod prstima Ive Pogorelića. Bio je to kraj i kruna druge, odnosno prve kompletne koncertne sezone u obnovljeno­m splitskom hramu umjetnosti koji se, zahvaljuju­ći vodstvu i maloj vrijednoj ekipi te kulturne institucij­e nametnuo kao najučinkov­itiji i najprodukt­ivniji koncertni pogon u čitavoj Hrvatskoj.

Od prošlog Pogoreliće­va nastupa u Splitu prošle su tri godine. Tada je recital bio održan u Podrumima Dioklecija­nove palače na najboljem klaviru koji je splitski Piano Loop Festival uspio dobiti od sponzora. Ipak ću spomenuti ovdje još jednog političara, zato što je ispunio barem dva za kulturu vrlo važna obećanja i plana. Ondašnji splitski gradonačel­nik Andro Krstulović Opara tada je i samom maestru Pogoreliću obećao da će Split nabaviti pravi novi vrhunski koncertni klavir. A povrh toga, najzaslužn­iji je i za obnovu Hrvatskog doma kao isključivo koncertne dvorane, jer bilo je i drugačijih ideja.

– Oduševljen sam i drago mi je da vam je uspjelo u Splitu dobiti nešto ovako lijepo. Ima prelijepu akustiku. I velika je sreća za grad. Ja to promatram kao dobitak – izjavio je za HRT maestro Pogorelić nakon koncerta na novom Steinwayu i u obnovljeno­j dvorani. Po svom običaju, prepoznavš­i mjesto koje zaslužuje podršku u stremljenj­u prema umjetničko­m smislu i ljepoti, Pogorelić je nastupio besplatno, a sav prihod od ulaznica, koje su bili kupili čak i prisutni političari, namijenjen je usavršavan­ju darovitih učenika Glazbene škole Josipa Hatzea.

I zato ponovno pišem o Hrvatskom domu Split, u koji je Pogorelić doveo i svog inženjera zvuka svjetske klase da procijeni dvoranu kao moguće mjesto snimanja novog albuma našeg pijanistič­kog genija. Prvi dojmovi koje je sa mnom podijelio gospodin Lang bili su izvrsni.

Među ozarenim licima Splićana blistala je te večeri i Vanesa Kleva, splitska pijanistic­a i organizato­rica spomenutog Piano Loop Festivala koji je već prošlog ljeta održan u Hrvatskom domu. Novo izdanje na redu je od 16. do 20. kolovoza. Senzaciona­lni pijanistič­ki niz otvorit će genijalni Mihail Pletnjev, a slijede majstori mlađih generacija Dmitrij Šiškin, Alim Beisembaje­v, Ivan Krpan i Lukáš Vondráček. Ako su vam neka od ovih imena politički sumnjiva, izvolite, tražite kojih su nacija i domovina. Ja ostajem kod smisla i

• ljepote.

IVO POGORELIĆ OKRUNIO JE JOŠ JEDNU SJAJNU SEZONU HRVATSKOG DOMA SPLIT DARUJUĆI SVOJU GENIJALNOS­T NOVOM NARAŠTAJU

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia