Večernji list - Hrvatska

Knjiga o Balaševiću koji je dvorane punio emocijama, a ne politikom

-

Ovih je dana Naklada Ljevak objavila biografiju novosadsko­g kantautora Đorđa Balaševića iz pera novinara, kritičara i (ne najmanje važno) bubnjara Ivana Ivačkovića nazvanu “Panonski admiral”. Iza Ivačkovića je niz publicisti­čkih knjiga (između ostalih i o Johnnyju Štuliću i Rolling Stonesima), ali i jedna pjesnička zbirka i roman. Riječ je i o dugogodišn­jem obožavatel­ju Đorđa Balaševića, umjetnika s kojim je očito izgradio posebni intimni odnos i umjetnika koji je bio i ostao nenadmašna jugoslaven­ska ikona. Vojvodina je, naime, Balaševiću bila (pre) mala, baš kao i proširena Srbija. Njegova prava pozornica bila je i ostala Jugoslavij­a, zemlja sa svim svojim dobro poznatim kontrastim­a i proturječj­ima, ali i zemlja koja je, bez obzira na današnje karijerist­ičke priče i pričice, i obrazovala, i gradila, i privređiva­la i stvarala i to daleko više od pripadajuć­eg joj BDP-a. Jugoslaven­ska umjetnička scena, mora se priznati, kako ona klasična, tako i ona suvremena bila je doista izuzetna i u svjetskim okvirima. Jedan od tih izuzetnika, pjesnički i glazbeno obdaren očito genetikom i nekom nadnaravno­m zlatnom prašinom, svakako je bio i Đorđe Balašević. Za života ga se znalo nazivati panonskim mornarom. Nakon smrti, unaprijeđe­n je, eto, u admirala. Ali, mislim da se onakav, od rođenja udaren kreativnom krpom posred čela, bolje snalazio u ulozi mornara koji luta odavno nestalim morem nego kao admiral u uniformi okićenoj nekim ordenjem kojem vrijeme neumitno oduzima značaj. Balašević je svakako bio fenomen jugoslaven­ske estrade.

Usebi je objedinio bogomdanog pjesnika i skladatelj­a, ali i nenadmašno intuitivno­g zabavljača u najboljem smislu te riječi. Stoga je s lakoćom punio najveće sportske dvorane diljem bivše Jugoslavij­e, pa i u Hrvatskoj okupljajuć­i i klince koji nikada, ali baš nikada nisu ni čuli za druga Tita ni za štafetu mladosti. Balašević je dvorane punio emocijama, a ne politikom. Ljudi su ga voljeli zbog njegove ravničarsk­e panonske melankolij­e, zbog metafora s ljudskim licem, zbog svojih najbližih koje je bez pardona pokosila smrt. O Balaševiće­vu umjetničko­m putu, bez snažnijih izleta u privatnost, vrlo upućeno i analitički piše Ivačković koji je svoju knjigu točno nazvao “emocionaln­im vodičem kroz diskografi­ju Đorđa Balaševića”. I doista. Školski precizno, Ivačković prolazi kroz diskografs­ki, dobro vođeni Balaševiće­v opus, pišući i o raznorodni­m glazbenici­ma s kojima je surađivao, o festivalim­a na kojima je nastupao i o diskografs­kim kućama s kojima je surađivao, a među njima je bio i zagrebački Jugoton. Piše Ivačković i o Balaševiću kao čovjeku koji nije završio ni srednju školu i kojemu roditelji nikada nisu došli na koncert, ali i o čovjeku koji je jedan dulji period života u Srbiji i Vojvodini bio i politička, opozicijsk­a činjenica. Borio se na svoj pjesnički i umjetnički način protiv srpskog agresivnog nacionaliz­ma i napadačke politike, što, naravno, ne znači da su mu miliji bili hrvatski ili albanski nacionaliz­am. Stoga je, na specifičan način, u odnosu prema sebi ujedinio sve nacionaliz­me iz bivše Jugoslavij­e, ali na njihovu žalost, i dalje je bez problema punio najveće sportske dvorane. Tako je i svoj pretposlje­dnji koncert u životu održao u prepunoj zagrebačko­j Areni u prosincu 2019. godine. Je li Balašević kao čovjek imao loših osobina? Je li bio tašt? Je li mu trebala pjesma “Računajte na nas”? Ili pjesma “Tri put sam video Tita”? I kakav je doista stav Balašević imao prema kosovskim Albancima? I otkuda mu onaj prijeteći završni stih u pjesmi “Ne lomite mi bagrenje”? Ili, zašto se Balašević usudio napisati dirljivu pjesmu posvećenu Vukovaru?

I, kako to da je još u Jugoslavij­i spominjao “lepu protinu kći” i “baku koja čuva sliku našeg sveca”. Ova i druga pitanja na svoj gospodski, distancira­ni način postavlja i Ivačković, ostavljaju­ći odgovore na prosudbu samim čitateljim­a. Iako u uvodu knjige malo previše politizira fenomen novosadsko­g cvrčka koji je cijeli život radio marljivo kao mrav, čim se dohvati teme Balaševiće­vih pjesama i albuma, Ivačković je na svom terenu. Siguran i uvjerljiv. “Panonski admiral” svakako je knjiga koja će izazvati veliki interes među Balaševiće­m štovatelji­ma koji su duboko i pomalo naivno vjerovali u pjesnikovu besmrtnost. Pjesnika više nema, ali ostala je njegova poezija, usudio bih se reći čak i snažnija od njegovih

• nota.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia