Večernji list - Hrvatska

Amsterdamu

-

Vrijeme slijetanja u Amsterdam – po rasporedu u 10 sati i 30 minuta. Vrijeme izlaska iz aviona – u 11 sati i 10 minuta. A ovih 40 minuta između? Čekanje da osoblje zračne luke napravi sve potrebno kako bismo izašli kroz zračni most koji avion spaja s aerodromom.

Već u prvim minutama po slijetanju iz Zagreba na amsterdams­ki Schiphol sredinom lipnja, na vlastitoj smo koži osjetili problem o kojem se sve glasnije raspravlja zadnjih tjedana – o kaosu u europskim zračnim lukama. Putnici se žale da se satima čeka u redovima, sigurnosne provjere jedva funkcionir­aju, teško se dolazi do prtljage i sve to primarno zbog manjka radne snage. Stoga smo provjerili kako putovanje na jednoj velikoj europskoj zračnoj luci trenutačno uistinu funkcionir­a. Problemi su, dakle, počeli već pri slijetanju, a s obzirom na to da većina aviona vozi do nekog odredišta i onda nastavlja dalje, jasno je da brojni letovi dobrano kasne već u polasku s velikih aerodroma, no o problemima pri polijetanj­u nešto kasnije… Izlazak iz aviona bio je prvi problem, a pilot nas je odmah preko razglasa jasno obavijesti­o koji je razlog – manjak radne snage na Schipholu. Iako izlasci iz zrakoplova nikada nisu bili pretjerano brzi, za ono za što je nekada trebalo 10 do 15 minuta, sada traje 3 do 4 puta dulje pa su se i oni najupornij­i koji inače čekaju stojeći u prolazu vratili na svoje mjesto i samo čekali. Treba istaknuti kako je to bio najmanji problem nama koji smo samo što prije željeli otići na svjež zrak i početi razgledava­ti Amsterdam. Posebno su nervozni bili koji su u Amsterdamu presjedali i trebali su uloviti drugi let. Nitko im ne bi htio biti u koži! Također, s obzirom na to da ne trebaju iz aviona izaći samo putnici, već treba izvaditi i prtljagu, a ni to nema tko napraviti i na kofere također čeka znatno dulje nego prije. Zbog toga se mnogi odlučuju sa sobom nositi samo kabinsku prtljagu, a da je to sve veći problem dokazuje činjenica da na zadnja četiri leta u lipnju na kojima smo bili, u avionu jednostavn­o nije bilo dovoljno mjesta za svu kabinsku prtljagu. Kada su zadnji putnici ušli u avion, sav prostor je već bio popunjen i redovito bi nastao problem. Treba pritom napomenuti kako su svi letovi bili potpuno puni i kako nije bila riječ o niskobudže­tnim aviokompan­ijama. Jednom kada smo, sa svom prtljagom, konačno došli do prostora aerodroma, trebalo je proći i uobičajenu kontrolu putovnica, a nije teško pogoditi da su i tamo bile gužve, ponovno uz objašnjenj­e – zbog manjka osoblja. Zaštitari su na mahove propuštali putnike do granične kontrole te je u končanici ispalo da je bilo potrebno više sati da se uopće napusti zračna luka. No sve to djeluje brzo i kratko u usporedbi s dolaskom u zračnu luku, odnosno s polijetanj­em natrag u Zagreb iz Amsterdama. Generalno pravilo još je donedavno bilo, ovisno o veličini zračne luke, da se na aerodrom dođe oko sat i pol do dva ako je riječ o domaćem letu ili dva do dva i pol sata ranije za međunarodn­e linije. Vrijeme ovisi i o tome napravi li se check-ih online ili treba stajati u redu na šalteru u zračnoj luci te o tome imaju li putnici prtljagu za predaju.

No nikada nije bilo potrebno doći u zračnu luku tri do četiri sata ranije, a upravo se to sada preporučuj­e za Schiphol, ali i za brojne druge europske zračne luke. Štoviše, to je glavna obavijest koja se može pronaći na stranici amsterdams­ke zračne luke, a to je bila i jedna od prvih informacij­a koje su nam rekli u hotelu: “Krenite na aerodrom ranije ako ne želite propustiti let. Unatoč gužvama, nikoga se ne čeka te avioni polijeću bez onih putnika koji su zapeli negdje u redu”. Također, još jedan od “korisnih” savjeta na web-stranici zračne luke za smanjenje gužve je – da se putuje sa što manje prtljage. No, u trenutku kada smo stigli u zračnu luku tih četiri sata ranije uistinu se nije činilo kao da je prtljaga glavni problem ili da bi se s manje prtljage problem mogao riješiti. Malo manje prtljage ne, ali puno više radnika da.

Sa svake druge ploče za obavijest, dok smo stajali u redu, jasno je vrištalo: “Tekort aan personel”, a brzo smo naučili da to na nizozemsko­m znači – nedostatak osoblja. I zbog toga smo “je saat langer in de rij”, odnosno dulje stajali u redu, točnije redovima. Srećom, barem smo preskočili one za check-ih, odnosno predaju prtljage, s obzirom na to da smo sve potrebno odradili putem interneta. To se svakako preporučuj­e svim putnicima jer su i ti redovi naočigled bili dulji nego inače. No tek je onda uslijedio pravi izazov i glavna točka problema – sigurnosna provjera u zračnoj luci. Tamo je najveći “čep”, putnici se gomilaju, a radi svega nekoliko točaka za provjeru. Unatoč tome što su se mnogi pripremili na čekanje, putnici su izgledali vidno iznenađeni. Sreća u nesreći je što, čini se, barem oni koji vode zračnu luku nisu zatečeni situacijom pa cijeli kaos zapravo sasvim solidno funkcionir­a. Nema nikakvog guranja niti dodatne nervoze jer su duž cijelog aerodroma napravljen­i koridori za čekanje u redu, a zaštitari sve vrijeme usmjeravaj­u putnike,

Treba priznati da je na kraju pravo osvježenje bilo sletjeti u Zagreb, koji je u usporedbi sa Schipholom uistinu mala zračna luka bez gužve. Hrvatsku, naime, ovakvi problemi još ne pogađaju, barem ne u tom sektoru, iako se problemi zbog nedostatka radne snage u turizmu iz dana u dan gomilaju. Koliko problem može eskalirati, uvjerili smo se u Nizozemsko­j, a fotografij­e iz brojnih drugih europskih zračnih luka pokazuju da stanje ondje nije ništa bolje. Uzrok je, kako objašnjava­ju iz zračnih luka, a potvrđuju analitičar­i, nedostatak radne snage. Točnije, zračnim lukama, ali i aviokompan­ijama, nedostaju oni radnici koji su dobili otkaz tijekom pandemije, a u najvećem su problemu londonski aerodromi Heathrow i Gatwick, potom zračne luke u Manchester­u i u Dublinu te Münchenu i Frankfurtu, Varšavi, Stockholmu, kao i amsterdams­ki Schiphol s kojeg smo i mi letjeli. Schiphol je, naime, u 2019. godine bio treća najprometn­ija zračna luka na svijetu po broju putnika, zatim je u pandemijsk­oj 2020. godini skočio na drugo mjesto, odmah iza Dubaija, a lani je opet bio na trećem mjestu jer ga je prestigao Istanbul. Schiphol je hub za nizozemsku aviokompan­iju KLM koja leti diljem svijeta, a upravo su oni nedavno povukli dva poteza bez presedana – prvi je da su na jedan vikend prestali prodavati karte, a drugi je da je u subotu 4. lipnja isključivo odvozili putnike sa Schiphola, no obustavili su dolazak svih putnika u Amsterdam pa su avioni vozili prazni. Treba za kraj napomenuti kako neće svaki let proći s kašnjenjem ili zastojem. Samo dan nakon nas, provjerili smo, skupina putnika koja je putovala također s amsterdams­kog aerodroma u Zagreb, u redu je čekala svega pola sata te je avion poletio i sletio bez ikakvih problema. No mogu se dogoditi i veće komplikaci­je od samog čekanja. Prošlog je tjedna, javili su nam putnici, nekoliko letova u Berlinu otkazano i to kada su ljudi već čekali na ukrcaj. Potom su morali dodatno čekati u redu za pronalazak drugog leta, opet prolaziti provjere, tražiti nove opcije i u konačnici presjedati te dodatno kasniti. U trenutku kada je takvo stanje postalo svakodnevn­o, to znači da nam predstoji ljeto puno – otkazivanj­a letova, propalih karata, uništenih godišnjih odmora, praznih aviona i frustriran­ih putnika.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia