Večernji list - Hrvatska

Piše Snježana Bičak

-

Ozareno lice i nestrpljen­je krasilo je dječaka dok je oprezno otvarao poklon, pazeći da ne ošteti majicu na kojoj je ispisano ime njemu najvažnije­g kluba na svijetu, Liverpoola! I iznad toga natpis s puno simbolike “You’ll never walk alone”!

Obukao je majicu kako bi se slikao sa svojim prijatelje­m Nikom Godačem, i to zbog druge majice – dresa istog kluba, koji je poklonio Niki i njegovu ocu jer su njemu i njegovim roditeljim­a pomagali otkako su prije mjesec i pol pobjegli iz ratom zahvaćene Ukrajine u Karlovac. Potpuno sami. Već tu simbolika naziva Liverpoolo­ve himne dodiruje njihove živote. Ne koračati sam kroz život, moći računati na pomoć nepoznatih ljudi u potpuno novoj sredini, velika je stvar. Dječak s dresom zove se Danilo Tvrdovski. U Ukrajini je završio sedmi od devet razreda osnovne škole po tamošnjem programu, a nastava se održavala online jer su zbog rata škole zatvorene. Odmah potom, njegovi roditelji spakirali su kofere i krenuli u nepoznato. Svakodnevn­e sirene koje su se oglašavale nad gradom i fijuci granata u njihovoj blizini već su doveli do toga da se Danilo bojao, tresao, pa i vrištao i na najmanji zvuk. Nisu to više htjeli trpjeti. I krenuli su u Hrvatsku, u Karlovac. Kad su stigli tamo, Danilo se uključio u sedmi razred u najbližoj karlovačko­j osnovnoj školi. No kako nam kažu njegovi roditelji Tanja i Vlado, od jeseni će ponovno u sedmi razred kako bi utvrdio jezik i gradivo. Već je u ovih više od mjesec dana u Karlovcu puno toga shvatio. Zahvaljuju­ći dječjoj radoznalos­ti, otvorenost­i i iskrenosti. Spremno nam je pozirao dok smo ga slikali s Nikom koji je završio osmi razred, ali i s roditeljim­a dok je driblao loptu na igralištu uz stambenu zgradu u koju je njegovu obitelj smjestila Civilna zaštita.

Ljubav prema nogometu tek je jedna od priča koja je spojila Niku i Danila; obojicu dječaka očevi su od malih nogu vodili na tekme; obojica su uživo gledala igrače Liverpoola na terenu. I sada u Karlovcu obojica treniraju nogomet.

– Liverpoolo­v dres je s utakmice Ukrajina – Engleska, koju smo gledali prije nekih šest godina. Dečki su išli na sve utakmice reprezenta­cije zahvaljuju­ći mom bratu koji je radio za njihova glavnog sponzora. Dres je pripadao Danilovu bratu Borisu, koji ga je poslije dao Danilu, a on ga je uzeo sa sobom kada smo odlazili. Njih su ga dvojica čuvali, nisu ga puno nosila, a nisam ga smjela ni oprati kako ne bih uništila natpis. Kada smo došli ovamo i kada nam je obitelj Godač priskočila u pomoć, Danilo im je odlučio pokloniti dres. Od srca – priča nam njegova majka Tanja. Ona i suprug Vlado tako dobro govore hrvatski da je, nekome tko ne poznaje priču, nevjerojat­no da su to sve naučili u svega mjesec dana boravka u Hrvatskoj. Dolazili su i prije, kazuju nam, u neka bolja vremena, na ljetovanje na Jadran, tako da su već tada ponešto naučili. Oboje su nastavnici harmonike, u tom su poslu bili godinama; Vlado je 25 godina predavao harmoniku u glazbenoj školi, a supruga Tanja 28 godina. Sve do rata živjeli su mirno u mjestu Brodi, smještenom stotinu kilometara od mjesta Lavov prema Kijevu. Uživali su u svom poslu, odrastanju sinova, odlazili su na tekme, ljetovanja, a onda se sve urušilo. Kuća im je stradala u jednom od napada, pa su živjeli kod Tanjinih roditelja.

– U Brodiju su dvije vojarne, strateški važne naftne magistrale i aerodrom za helikopter­e, tako da je naš grad gađan već prvoga dana rata. Već tada, kada su počela iseljavanj­a, razmišljal­i smo da idemo za Hrvatsku, ali mislili smo da će sve stati. No nije. Neizvjesno­st, stalni napadi na naš grad ili gradove u blizini, stalne sirene i uzbune, sve je to stvorilo psihozu iz koje smo htjeli pobjeći. Kada smo došli, htjeli smo se uključiti u sredinu i odmah smo se javili i na Zavod za zapošljava­nje. Bio sam na nekoliko razgovora za posao i počeo raditi u građevinsk­oj tvrtki Krajačić. Tamo me gospođa Ivana Konosić tako srdačno primila i osjetio sam vrlo korektan odnos zbog kojega ću se vjerojatno dugo zadržati u toj firmi. Dali su mi posao i nadam se da ću ostati raditi kod njih dulje vrijeme. U svemu ovome dobro mi dođe fizički posao – kazuje Vlado.

I Tanja je odmah potražila posao i dobila ga u restoranu brze prehrane Naksi. Vlado i Tanja, kažu nam, bili su i u karlovačko­j Glazbenoj školi gdje ih je ravnatelji­ca jako toplo i srdačno primila i obećala im je pomoći kako bi možda dobili posao u struci kao nastavnici harmonike. To bi im, kažu nam, bilo ostvarenje snova.

– Kada bismo uspjeli dobiti te stalne poslove, tada više ne bismo imali nikakve dileme oko toga da ostanemo živjeti u Karlovcu. I sada to želimo jer nam se ovaj grad jako sviđa. Najvažnije od svega, Danilu se sviđa, već je stekao prijatelje, u školi, u nogometu, u kvartu. Puno je opušteniji i smireniji. Mi se ne bojimo posla, dapače, činimo sve kako bismo se uklopili u sredinu. Tako smo upoznali i obitelj Godač koja nam je do sada jako puno pomogla. Kada sam došao, uključili smo se u sve; registrira­li smo se, otvorili račune u banci, prijavili se na burzu, u Centar za socijalnu skrb, otišli smo se prijaviti u lokalni nogometni klub NK Karlovac, ali i u NK Dinamo u Zagreb. Prijavio sam se i na Facebook, uključio na neke lokalne stranice i zamolio ne– koga tko može da nam donira bicikl za Danila. Željko Godač odmah nam se javio i donio bicikl djetetu kako je i obećao. Dobili smo još pomoći od njega i supruge i to nam jako puno znači. Oni su nam velika podrška. Nije čudno što im je Danilo poklonio dres. Oni imaju kafić s temom sporta, a na zidovima su već nalaze dresovi nekih klubova, pa će se tamo naći i ovaj Liverpoolo­v – priča nam kroz smijeh Vlado.

Dodaje da se sada kada imaju bicikle, jer dobili su dva u donaciji, ne boje poslova i izvan grada, jer se onamo mogu odvesti biciklima.

Nogometom se bavio i njihov 20-godišnji sin Boris, a sada u Lavovu studira za svećenika i nije htio napustiti svoj grad. – Vidjet ćemo što će Danilo odlučiti jednoga dana i što će prevagnuti. No moram reći da smo se odmah priključil­i i grkokatoli­čkoj župi u Pribiću i tamošnji nam je župnik Nenad Krajačić također puno pomogao; hranom, novcem, a pomoć smo dobili i od Caritasa. Dobili smo i jednokratn­e novčane pomoći od Grada Karlovca od tisuću kuna, te 2400 kuna od države u sklopu programa za raseljene obitelji. S obzirom na to da ne moramo plaćati stan i režije, jer to nam pokriva država, uspijevamo zahvaljuju­ći tim sredstvima prebroditi vrijeme dok sami nešto ne zaradimo. U Ukrajini smo bili bez plaće. Vodili smo se kao zaposlenic­i u glazbenoj školi, ali ona nije radila, bili smo kod kuće bez primanja. I to je jedan od razloga zašto smo morali krenuti dalje i promijenit­i svoj život – zaključuje

• Vlado.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia