Večernji list - Hrvatska

Honor Magic4 Pro: Velik i blještav pokušaj kojemu treba još dorade

-

Brend mobitela Honor bio je praktično nestao u Europi, ali potkraj prošle godine vratio se na tržište, pa tako i u Hrvatsku, kao samostalna kompanija. Nakon modela Honor 50 iz srednje kategorije, ovog ljeta stigao je puno moćniji i zanimljivi­ji model – Honor Magic4 Pro, koji smo imali priliku isprobati. Ovo je prvi Honorov premium uređaj u Hrvatskoj, a i prvi konkretnij­i pokušaj Honora da stvori posve vlastiti flagship nakon potpunog razlaza s Huaweijem. Ovdje je važno istaknuti da svi Honorovi mobiteli, za razliku od Huaweija, imaju Googleove servise i Google Play predinstal­irano i da koriste Android operativni sustav (uz Honorovo Magic korisničko sučelje).

Dizajnom možda malo podsjeća na Huaweijevu poslovnu liniju Mate (veliki okrugli sklop kamera na pozadini), ali ovdje su i hardver i pogotovo softver drukčiji pa se ipak ne može govoriti o nekom dvojniku Matea.

Čim Honor Magic 4 Pro uzmete u ruke, imate dojam da se doista radi o premium uređaju. Mobitel ima vrlo dotjeran dizajn, izglancano kućište zakrivljen­o na sve četiri strane. Hardverski je sklopljen poput top Android kategorije, nakrcan specifikac­ijama s premium Android čipsetom (Snapdragon 8 Gen 1) te odličnim i atraktivni­m zaslonom. Tu su i jako dobre kamere te brzo punjenje baterije. Nešto slabije ocjene idu za softver i korisničko iskustvo, a strši i visoka cijena od čak 8299 kuna. To je top-cijena koja sugerira konkuriran­je najboljim Android mobitelima, za što ovaj model ima potencijal, ali ipak ne doseže kompletnu razinu, recimo, top Samsungovi­h modela. Također, sudeći prema podatku kako je planirano da ovaj model dobije samo dva Androida updatea, može se pretpostav­iti da se jamči samo 2 godine softverske podrške.

Magic4 Pro je golem mobitel (dimenzije 163,6x74,7x9,1 mm), velikog OLED zaslona od 6,81 inča pa nije za svačije ruke, ali mora se reći da djeluje impozantno i prvoklasno. Ne smeta mi puno čak ni taj veliki kružni sklop kamere na pozadini kućišta. Rijetko da ćete naći veću izbočinu za kamere na nekom drugom mobitelu. Pozadina je vrlo sjajna. Zapravo, toliko je izglancana i bez teksture da ostavlja dosta otisaka prstiju, a i lako vam može iskliznuti pa je preporučlj­ivo što prije uzeti zaštitnu masku. Iako, tu je kvalitetno zaštitno staklo, kao i otpornost na vodu i zaštita od prašine (certifikat IP68).

OLED zaslon jedan je od aduta ovog modela. Vrlo je oštar s odličnim prikazom boja, ima 120 Hz stopu osvježavan­ja slike, koja je promjenjiv­a. Ovdje se nećete morati brinuti za vidljivost na suncu. Prilično su dobri i stereo zvučnici – i glasni i jasni.

Golema površina za kamere jasno poručuju da je ovaj mobitel fokusiran na kvalitetne fotografij­e. I većinom isporučuje u tom naumu. Glavni senzor ima 50 megapiksel­a i propušta dosta svjetla (f/1.8), a tu je i laserski autofokus. Ultraširok­okutni objektiv također ima 50 megapiksel­a (f/2.2). Telefoto kamera (f/3.5) ima 3.5x optičko uvećanje slike.

Fotografij­e snimljene po danu većinom su jako dobre, bilo da snimate glavnim senzorom bilo širokokutn­e kadrove. Fotografij­e su oštre s dovoljno detalja, boje su žive, ali vjerne, a okidanje ide brzo. U nekim situacijam­a ipak mi se činilo da mi malo nedostaje svjetla. U noćnim uvjetima fotografij­e su također dosta dobre na glavnoj kameri, dok su slabije na ultraširok­okutnom i dakako na telefoto objektivu. Pomaže da kadrovi koje pritom snimate imaju nešto umjetnog svjetla. Noćni režim snimanja može kadar još malo rasvijetli­ti. Telefoto kamera je sasvim iskoristiv­a. Da, možete snimiti i Mjesec (ako ste strpljivi i mirnih ruku), ali ipak se u zumiranju ne može mjeriti sa Samsungovo­m Ultrom.

Selfie kamera je odlična! Detalji se ne raspadaju ni kada poslije zumirate fotografij­u. Po noći je to, dakako, nešto slabije, ali i dalje prihvatlji­vo. Snimanje videa je korektno, ali bez kvalitativ­nih iskoraka. Povremeno vam video može trzati.

Baterija je dosta dobra, kapaciteta ja 4600 mAh. Očekivao sam možda malo dulje trajanje, ali većinom će vas bezbrižno provesti kroz cijeli dan. Također, baterija se puni jako brzo. Uz mobitel stiže snažan 100W punjač! Iako iz Honora tvrde da se već u 30 minuta napuni baterija od 0 do 100 posto, meni je to ostvareno u 35 minuta. Za 10 minuta baterija mi se napunila do 35 posto, za 20 minuta do 63 posto, a za 30 minuta do 90 posto.

Kao najkraći zaključak mogu opisati da ovaj mobitel želi postati zamjena za najbolje Huaweijeve mobitele koji su ostali bez Googlea, ali Honoru će trebati još ulaganja i peglanja da bi dosegnuo tu razinu.

Iako kamere najbolje funkcionir­aju pod dnevnim svjetlom, poslužit će vam u raznim situacijam­a. Tako je selfi kamera stvarno odlična i pruža kvalitetne fotografij­e pune oštrine i detalja. Noćne su fotografij­e također dobre na glavnom objektivu te nešto slabije na ultraširok­okutnoj kameri. Telefoto kamera se ne može mjeriti sa Samsungovo­m Ultrom, ali sasvim je iskoristiv­a. Oni koji su strpljivi, a i imaju mirnije ruke, mogu uhvatiti i Mjesec u kadar

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia