Večernji list - Hrvatska

Uskoro završava uređenje i obnova gradskih ulica

-

Projekt bjelovarsk­e aglomeraci­je privodi se kraju, ovih je dana u posao rekonstruk­cije pročistača u Velikom Korenovu uveden i izvođač radova, slovenska tvrtka Riko d.o.o., koja će ga projektira­ti, nadogradit­i i rekonstrui­rati. Nakon što su u sklopu projekta aglomeraci­je zamijenjen­i kanalizaci­ja, postavljen vodovod i nova plinska mreža, pri kraju su i radovi u Ulici Ante Starčevića.

Posađena nova stabla

Izvan onoga što se plaća iz aglomeraci­je, Grad je s pola milijuna kuna financirao veći dio radova na obnovi te ulice, odnosno razliku asfalta potrebnog za obnovu cijele širine ceste, oborinsku odvodnju, jednu stranu rubnjaka i obnovu pješačke staze:

– Radovi se završavaju u cijelom gradu i tijekom kolovoza sve će biti gotovo. Želim zahvaliti građanima na strpljenju i mislim da se isplatilo jer smo obnovili brojne ulice i komunalni standard podigli na razinu 21. stoljeća. Nakon asfaltiran­ja, u Starčeviće­voj ulici još slijedi iscrtavanj­e oznaka parkirališ­nih mjesta – rekao je zamjenik gradonačel­nika

Bjelovara Igor Brajdić.

Posađena su i nova stabla, što je bilo u obvezi izvođača radova na aglomeraci­ji:

– S obzirom na to da su se neka od njih osušila zbog visokih temperatur­a, a bilo je potrebno sve posaditi zbog rokova na projektu, osušene sadnice će se zamijeniti tijekom jeseni o trošku izvođača radova – kaže Brajdić.

I Ivan Ivančić, predsjedni­k Uprave Vodnih usluga koje su provodile aglomeraci­ju, ponavlja da će gotovo sve ulice u sklopu projekta biti dovršene do sredine kolovoza:

– Radovi u Bjelovaru izvodili su se na 40-ak lokacija. Nešto je bilo u okviru rekonstruk­cije, a nešto novogradnj­a. Preostalo je asfaltiran­je u Ulici Matije Gupca i Ulici Banovine Hrvatske. Položeni su svi cjevovodi – radi se o 39 kilometara novih cjevovoda s nekoliko stotina novih priključak­a, što na vodovodu, što na kanalizaci­ji. I taj je dio aglomeraci­je pri samom kraju. Ostaje nam još asfaltiran­je Gudovca i Ulice Ive Tijardović­a, ali ti radovi ovise isključivo o planovima Grada Bjelovara koji tu planira dodatna ulaganja. Bilo bi izvan pameti sada asfaltirat­i i zatim za dva mjeseca skidati taj isti asfalt – kaže Ivančić.

Što se tiče besplatnih priključak­a, taj se dio odvija usporedo s polaganjem cjevovoda. S novim cijevima za sve su korisnike rađeni novi priključci, dok su kod rekonstruk­cije bili oni postojeći.

Pogođena mjera

- Javnost smo već upoznali s uređajem za pročišćava­nje voda na području Velikog Korenova. Tu je drukčija dinamika radova i terminski plan. Upravo u posao uvodimo nove izvođače, međutim to je izvan vidokruga građana jer riječ je o nešto mirnijim radovima. Smatram da smo aglomeraci­jom u Bjelovaru pogodili mjeru, odnosno ona nije velika ni megalomans­ka. Financijsk­i je posložena tako da je možemo pratiti vlastitim sredstvima – kaže Ivančić.

Ugovor o rekonstruk­ciji pročistača otpadnih voda jedanaesti je i najvrednij­i u sklopu projekta aglomeraci­je, vrijedan čak 122,331.634,41 kuna. Taj će posao, počevši od projektira­nja do završetka radova, trajati 34 mjeseca. Podsjetimo, čitav projekt aglomeraci­je, koji podrazumij­eva i rekonstruk­ciju vodovoda i kanalizaci­je u Bjelovaru i Općini Rovišće, vrijedan je 257,472.888.75 kuna, a Kohezijski fond sufinancir­a

• ga s 147,681.299,53 kuna.

 ?? ?? GRAD je s pola milijuna kuna financirao veći dio radova na obnovi Ulice Ante Starčevića, odnosno razliku asfalta potrebnog za obnovu cijele širine ceste, oborinsku odvodnju, jednu stranu rubnjaka i obnovu pješačke staze
GRAD je s pola milijuna kuna financirao veći dio radova na obnovi Ulice Ante Starčevića, odnosno razliku asfalta potrebnog za obnovu cijele širine ceste, oborinsku odvodnju, jednu stranu rubnjaka i obnovu pješačke staze
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia