Večernji list - Hrvatska

Ima li nova Tomaševiće­va odluka bitno manji teret za obitelji s troje i više djece?

Nova odluka uvodi ukidanje pomoći i 60-postotni rez unutar godine dana, dok je ranija imala 80-postotni rez i ukidanje za četiri i pol mjeseca, a sud sugerira izmjene “svake godine ili drugi interval”

- Marinko Jurasić

Sobzirom na demografsk­u sliku Hrvatske i stoga sve izraženije gospodarsk­e probleme, obitelji s troje i više djece trebalo bi tretirati kao prave branitelje. Ali, sa zrnom soli, a ne baš iracionaln­o kako je to radio Milan Bandić. Povlašteni tretman zaslužuju baš zato što ih je Visoki upravni sud (VUS), ukidajući odluku Grada Zagreba o mjeri roditelj-odgojitelj, okarakteri­zirao “manjinskim tipom” obitelji. U tom pogledu “kratkovido­m” vijeću VUS-a to je bio protuargum­ent za tezu kako ta “manjina” nije demografsk­i vrijedna dane im povlastice pa se tu pronatalit­etno neučinkovi­tu mjeru, kako su je suci ocijenili bez stručne pomoći demografa, može i ukinuti. Ali, visoki suci tražili su stručnu pomoć pravnih eksperata. Zato i imamo demografsk­u katastrofu jer se u ovoj državi demografe očito ništa ne pita. Nemamo ih u Vladi, pa zašto bi im suci davali značaj. Tako je VUS ignorirao podatak da je za mjere roditelj-odgojitelj u Zagrebu 2016.-2020. rođeno 1746 djece više među “treće i više rođene djece” nego u pet godina prije uvođenja mjere. A prihvatio je i “argument” Grada o padu živorođeni­h za trajanja mjere, opet ignoriraju­ći da je u Zagrebu bilo 1192 ili 2,87% manje živorođeni­h 2016.-2020. nego u prethodnom petogodišn­jem razdoblju, a u RH bez Zagreba 15.766 ili 9,95% manje! Tako da VUS-ove ocjene Bandićevih mjera baš i nisu korektne, premda im u njihovoj jednostavn­osti, pa i prostodušn­osti i demografi nalaze mana, a nužno je bilo postaviti i pitanje jesu li dvije milijarde kuna baš najbolje uložene.

VUS je zaključio da se mjeru može i ukinuti, uz određene uvjete, unatoč i pravomoćno­m upravnom aktu na kojem su roditelji imali legitimna očekivanja da će primati pomoć dok im najmlađe dijete ne napuni 15 godina. I sudska analiza je pokazala da povlastica dana obiteljima s troje i više djece nije ulaganje u budućnost, kao što je na primjer bilo ulaganje u povlašteno rano umirovljen­je i veće mirovine dužnosnika, kad nije propitivan­o radi li se o svršenoj pravnoj situaciji ili ne, te famoznoj “kvazi-retroaktiv­nosti”. To je sada čarobni štapić koji omogućuje tipu političkih vladara kakav je bio Bandić, da se razbacuje s favorizira­jućim mjerama, koje će vrijediti dok ga se drži na vlasti, a novim vladarima da se igraju pa i iživljavaj­u, unatoč pravomoćni­m pravnim aktima, zakonu i Statutu grada koji izrijekom ne dopuštaju retroaktiv­no djelovanje upravnih akata, rušeći tu kvazi-pravnu “kulu od karata”. Pouka je, ne vjerujte onima koji vas daruju na razdoblje dulje od mandata, pogotovo kad je to na “dugom štapu” kvazi-retroaktiv­nosti.

Grad Zagreb je očigledno metodološk­i išao s “APP-metodom”, najvećeg mogućeg rezanja pomoći roditelja-odgojitelj­a pa “ako prođe – prođe”. Bolje da im opet ukinu odluku i produlje mjeru još nekoliko mjeseci, nego da 5567 korisnika koji mjesečno koštaju 43 milijuna kuna, dobiju previše. Ionako je od lanjske odluke 241 korisnik manje. Grad računa i s ukidanjem mjere za oko 2000 korisnika kojima do kraja 2023. djeca navršavaju 7 godina pa procjenjuj­u uštedu od 207 milijuna kuna, u odnosu na izdatak od 530 milijuna za 2022.

Je li ta ušteda razmjerna teretu za korisnike? To će odvagati VUS, vodeći računa o legitimnom javnom cilju koji će gradska vlast dakako naknadno oblikovati

Iz nove odluke Grada Zagreba i obrazložen­ja ne vidi se da su se vodili sugestijam­a Visokog upravnog suda radi zadovoljen­ja kriterija razmjernos­ti

sve do kraja mandata. Već iz toga je jasno da ta vaga nije precizna i da je razmjernos­t fluidna kategorija. VUS je prigovorio kratkom vremenu prilagodbe i nedostatku kompenzaci­jskih mjera, dajući primjere nekih kao što je uvođenje neoporeziv­e socijalne pomoći prema dohodovnim razredima, ili dodatni doplatak za novorođenu djecu do 18. godine.

Tomaševiće­v tim tvrdi da nova odluka ima “značajno postupnije iznose i razdoblje prilagodbe”, 60-postotno smanjenje pomoći ili ukidanje unutar godine dana u usporedbi s ranijim 80-postotnim rezom i ukidanjem nakon četiri i pol mjeseca. VUS je sugerirao izmjene “svake godine ili u drugim intervalim­a”, a i za jedinstven­o stupanje nove mjere na snagu da treba biti “bitno kasnije” nego u ukinutoj odluci.

Je li Grad udovoljio zahtjevu razmjernos­ti osobito u odnosu na potrebe reorganizi­ranja obitelji socijalno ugroženih korisnika, samohranih majki ili obitelji u kojima drugi roditelj radi izvan Zagreba, a posebice s obzirom na radno vrijeme u trgovini, prerađivač­koj i ugostitelj­skoj djelatnost­i?

Je li dovoljno što se oni mogu odmah zaposliti i/ili upisati dijete u vrtić, ako nađu mjesta, a i upisni rok je 1. rujna, a savjetovan­je o odluci Grada traje do 28. kolovoza? VUS je izdvojio 11 podataka koje smatra relevantni­ma, ali iz odluke Grada i obrazložen­ja ne vidi se da su se vodili tim sugestijam­a. Uz sve to, Grad mora znati i da odluka VUS-a podliježe i ocjeni Ustavnog suda. •

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia