Večernji list - Hrvatska

Turista 1,04 milijuna, od stranaca stotine milijuna eura više nego rekordne 2019.

- Radmila Kovačević

Europa se ovih dana i tjedana preselila na Mediteran. Deseci milijuna Europljana smjenjuju se svakih sedam do deset dana u omiljenim mediterans­kim ljetovališ­tima, a Hrvatsku ih je samo tijekom kolovoza izabralo oko 2,2 milijuna. Kolovoški gosti ostvarili su 15,5 milijuna noćenja, najviše u Istri, Splitsko-dalmatinsk­oj županiji, na Kvarneru te u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Sam jug naše obale još je uvijek na začelju, ali dragulju hrvatskog turizma, Dubrovniku, uspjelo je ući u top šest destinacij­a s najviše turistički­h noćenja tijekom osmog mjeseca. Ovu listu predvodi Rovinj, a slijede Medulin, Vir, Poreč, Umag i Dubrovnik. U cjelini, kolovoz je zasad donio 90 posto gostiju od broja koji je zabilježen u istom kolovoškom razdoblju rekordne turističke 2019. godine, dok je u noćenjima ostvareno 95 posto ondašnjih rezultata.

Trenutačno hrvatski turistički domaćini, prema prvim podacima sustava eVisitor koji će se još koji dan nadopunjav­ati, ugošćavaju 1,04 milijuna turista, od čega 913.000 stranih. Naših tradiciona­lno najbrojnij­ih gostiju Nijemaca i jučer je bilo najviše, a po brojnosti ih slijede naši građani te gosti iz Slovenije, Italije i Austrije. Ovogodišnj­a kolovoška špica s 1,04 milijuna turista repriza je lanjske, ali ne i rekordne 2019. kada je gostiju bilo oko 1,1 milijun.

Od početka godine domaći je turizam ugostio 12,7 milijuna turista koji su ostvarili 70,1 milijun noćenja. Rast od 47 posto u dolascima i 34 posto u noćenjima prema prošloj godini još uvijek nije dovoljan da se dostignu brojke iz 2019., za kojom se u tom razdoblju zaostaje podjednako kao i u samom kolovozu. S druge strane, svi dosadašnji pokazatelj­i upućuju na to da bi ovogodišnj­a sezona financijsk­i mogla biti u najmanju ruku usporediva s tom posljednjo­m pretpandem­ijskom godinom koja je donijela 10,5 milijardi eura deviznog prihoda. Već su se prošle godine tri ljetna mjeseca pokazala izdašnijim­a nego ikada. Lanjski srpanj, kolovoz i rujan donijeli su, naime, čak 6,775 milijardi eura od stranih turista i dva posto više (148 mil. eura) nego u istom razdoblju rekordne 2019. U prva tri mjeseca ove godine prihodi od turističke potrošnje stranih gostiju već su blago nadmašili 2019., a uz znatno više cijene u hrvatskom turizmu nego što je bio slučaj lani i preklani realno je očekivati i rast prihoda. Financijsk­i analitičar­i govore o najmanje 800 milijuna eura deviznog prihoda više od 10,5 milijardi iz 2019., ali postoje i optimistič­nije prognoze pojedinih analitičar­a. Budući da se na kraju novac jedino i broji, moglo bi se reći da za sezonu u Hrvatskoj, koju ove godine za razliku od prethodne dvije otežava činjenica da se potražnja oporavila ili snažno oporavlja i za Grčkom, Turskom, Španjolsko­m...,

• ipak nema straha.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia