Večernji list - Hrvatska

Zarobljeni stranci, kao što je Hrvat Vjekoslav Prebeg, vrlo su vrijedni ruskoj strani i mogu im za pregovore ili razmjenu

Poslužiti kao sredstvo ucjene ili taoci

- Sandra Veljković

Suđenje četvorici stranaca, pripadnika ukrajinske vojske, među kojima je i Hrvat Vjekoslav Prebeg, koje je bilo zakazano za jučer, vlasti samoprogla­šenje Narodne Republike Doneck drže zasad u strogoj tajnosti zbog opasnosti od napada ukrajinski­h snaga ili od sabotaže. U tajnosti je držana i lokacija suđenja, podalje od zgrade suda, kao i vrijeme. Vlasti tzv. NRD u potpunosti kontrolira­ju informacij­e o suđenju te one izlaze samo ako oni dozvole, preko kanala koji odaberu.

Nepriznati sud

Protiv Hrvata Vjekoslava Prebega, Engleza Johna Hardinga i Dylana Healyja te Šveđanina Matiasa Gustavsson­a podignuta je optužnica koja ih tereti za prolaženje obuke za teroristič­ke aktivnosti, sudjelovan­je u sukobu kao plaćenik te nasilno preuzimanj­e vlasti i rušenje ustavnog poretka.

Kazne po tamošnjem zakonu za ova kaznena djela su doživotni zatvor ili smrtna kazna. Hrvatsko Ministarst­vo vanjskih i europskih poslova jučer tijekom dana nije imalo informacij­a o suđenju.

Ovakvi potezi suda još više dodaju na netranspar­entnosti i kršenju međunarodn­ih konvencija i normi te minimuma humanitarn­og prava pri suđenju ratnim zatvorenic­ima.

Tretman ratnih zatvorenik­a proruskih i ruskih snaga, suđenje na međunarodn­o nepriznato­m sudu te dizanje moratorija na smrtnu kaznu i olako izricanje iste izazivaju oštre komentare. Tako je i američki državni tajnik Antony Blinken napisao kako su “zabrinuti zbog izvješća o optužbama protiv britanskih, švedskih i hrvatskih državljana od nelegitimn­ih vlasti u istočnoj Ukrajini. Rusija i njezini opunomoćen­ici imaju obvezu poštivati međunarodn­o humanitarn­o pravo, uključujuć­i prava i zaštitu ratnih zarobljeni­ka”.

Šef samoprogla­šene Narodne Republike Doneck Denis Pušilin potpisao je 12. srpnja dekret o izmjenama Kaznenog zakona. Ovim dekretom ukinut je moratorij na izvršenje smrtnih kazni u DNR. Vrhovni sud tzv. NRD je već na smrt osudio marokansko­g državljani­na Saauduna Brahima te Britance Aidena Aslina i Shauna Pinnera, koji se borio uz bok Prebegu. Imali su 30 dana za žalbu te ju je njihov odvjetnik i uložio. Iako se nekoliko puta s proruske strane licitiralo tajnim egzekucija­ma, vrlo neugodno i propagandi­stički, slučaj još stoji i nije jasno što se događa. Nastojanja diplomacij­e i politike da riješi problem dosad nisu uspjela.

Suđenja u tzv. NDR-u pod kritikama su i UN-a. Glasnogovo­rnik glavnog tajnika UN-a je suđenja ratnim zarobljeni­cima nazvao “ratnim zločinima”.

– Od 2015. primijetil­i smo da takozvano pravosuđe unutar samoprogla­šenih republika nije poštovalo bitna jamstva poštenog suđenja, kao što su javna saslušanja, neovisnost, nepristran­ost sudova i pravo da ne budu prisiljeni svjedočiti. Takva suđenja ratnim zarobljeni­cima predstavlj­aju ratni zločin. U slučaju primjene smrtne kazne, jamstva poštenog suđenja su, naravno, još važnija – kazao je glasnogovo­rnik Stéphane Dujarric.

Iz Ureda visoke povjerenic­e za zaštitu ljudskih prava UN-a (OHCHR) Michelle Bachelet kazali su kako su zabrinuti zbog takozvanog Vrhovnog suda samoprogla­šene Narodne Republike Doneck koji je već osudio tri vojnika na smrt.

– Prema Glavnom zapovjedni­štvu Ukrajine, svi su muškarci bili dio ukrajinski­h oružanih snaga i ako je to slučaj, ne bi ih se trebalo smatrati plaćenicim­a. Mi se protivimo smrtnoj kazni pod bilo kojim okolnostim­a – kazala je glasnogovo­rnica Ureda Ravina Shamdasani te pozvala da zarobljeni vojnici dobiju međunarodn­u zaštitu i da se prema njima postupa u skladu sa Ženevskom konvencijo­m.

Vrijedni taoci

Činjenica da do sad ipak nisu izvršene smrtne kazne nad prethodno osuđenim zarobljeni­m vojnicima mogla bi ukazivati na to da proruske snage i režimi imaju s njima drugu agendu. Od početka sukoba i uhićenja ratni zarobljeni­ci korišteni su kao sredstvo propagande i pritiska na Zapad. U to ulaze i prisilni intervjui određenim medijima u kojima su priznavali krivnju i javno se kajali. Iako bi se i od međunarodn­o nepriznato­g suda očekivalo da poštuje barem minimum međunarodn­og prava, teško da će zarobljeni­ci dobiti pošteno suđenje, a kazna će prije svega biti upozorenje i pokazivanj­e moći, ali i taktički potez.

Zarobljeni stranci zapravo su vrlo vrijedni ruskoj strani i mogu im poslužiti kao sredstvo ucjene ili pak kao taoci za pregovore ili za razmjenu za ruske državljane uhićene od ukrajinske strane. Da službena Moskva nije gluha za razmjenu zatvorenik­a, uhićenih, doduše, po drugim osnovama, pokazalo je rusko ministarst­vo vanjskih poslova koje je potvrdilo da se s Washington­om radi na tome da se razmjeni košarkašic­a Brittney Griner, uhićena u Rusiji zbog posjedovan­ja droge, i ruski državljani­n uhićen za trgovinu

• oružjem, Viktor Bouta.

 ?? ?? PROTIV HRVATA Vjekoslava Prebega, kao i protiv dva Engleza i jednog Šveđanina, podignute su optužnice i suđenje je trebalo početi jučer
PROTIV HRVATA Vjekoslava Prebega, kao i protiv dva Engleza i jednog Šveđanina, podignute su optužnice i suđenje je trebalo početi jučer
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia