Večernji list - Hrvatska

Četveročla­noj obitelji 576 eura veći račun za plin

- Zoran Vitas

Njemačka je najavila uvođenje pristojbe od 2,41 cent po kilovatsat­u plina od listopada kako bi pomogla uvoznicima koji su pogođeni dodatnim troškovima zbog sve manjih zaliha ruskog plina, što će njemačke građane stajati više stotina eura godišnje.

Spašavanje kompanija

Visoke cijene energije postale su dominantna politička tema u najvećem europskom gospodarst­vu jer troškovi života vrtoglavo rastu, ponajviše zbog rata u Ukrajini. Pristojbu je odredio Trading Hub Europe, tijelo koje su osnovali distribute­ri plina u zemlji.

Naknada je namijenjen­a pomoći uvoznicima plina koji moraju kupovati skuplji plin od dobavljača izvan Rusije i trpe goleme gubitke. Službeno će stupiti na snagu 1. listopada, ali ne očekuje se da će utjecati na račune za plin do studenoga ili prosinca zbog propisa koji štite potrošače od promjene cijena.

Što uvođenje pristojbe za plin znači za ljude u Njemačkoj?

Za samca u kućanstvu koji u prosjeku potroši 5000 kilovatsat­i plina godišnje račun za plin povećat će se za 143,90 eura u godinu dana, piše njemački focus.de.

Kućanstvo s dva člana koje u prosjeku potroši 12.000 kWh plina imat će 345,40 eura dodatnih troškova godišnje.

Za četveročla­nu obitelj koja godišnje u prosjeku potroši 20.000 kWh to znači 575,70 eura dodatnih troškova, piše focus. de.

Novi plinski porez koje su uvele njemačke vlasti kritiziraj­u i oporba i ugledni ekonomisti.

- Predstavit­i teret nameta na plin bez istodobnog programa olakšica je nepoštovan­je. Sada je hitno potreban konkretan paket pomoći, inače će troškovi energije mnogim obiteljima postati zamka za siromaštvo - komentirao je za Bild Alexander Dobrindt iz oporbenog CSU-a.

Ekonomisti traže od države da što prije donese paket pomoći za ljude s nižim i srednjim primanjima koje će najviše pogoditi plinski udar.

- Nažalost, ne postoji način da se zaobiđe dodatna naknada za plin, čak ni na ovoj razini. No, treba ga kombinirat­i s paketom pomoći za osobe s malim i srednjim primanjima, jer sve veći troškovi energije na njima uzimaju danak. Političari to ovdje moraju nadoknadit­i - komentirao je ekonomist Jens Südekum sa Sveučilišt­a u Düsseldorf­u.

Povećat će inflaciju

Novi plinski porez povećat će i inflaciju koja je ionako najviša u posljednji­h 40 godina.

- Dodatna naknada za plin trebala bi povećati inflaciju za gotovo jedan postotni bod. Uz ukidanje mjesečne karte za javni prijevoz od devet eura i popusta na gorivo, a to bi u listopadu i studenome moglo povećati inflaciju na više od devet posto. A to je golem gubitak kupovne moći potrošača - komentirao je za Reuters glavni ekonomist

• Commerzban­k Jörg Krämer. kao uništavača mira i stabilnost­i u Tajvanskom tjesnacu”. ”Kineska Narodnoosl­obodilačka vojska nastavlja s obukom i pripremama za rat, odlučno brani nacionalni suverenite­t i teritorija­lni integritet te će odlučno slomiti svaki oblik separatist­ičke ‘neovisnost­i Tajvana’ i stranog uplitanja”, dodaje se. Tajvanski premijer Su Tseng-chang rekao je da ih neće spriječiti odgovor Kine na takve posjete stranih prijatelja.

- Ne možemo ništa ne raditi samo zato što imamo zločestog susjeda pored nas i ne dopustiti posjet našim prijatelji­ma - kazao je novinarima

• Tseng-chang. (h)

Ruski, američki i europski lideri istodobno su posjetili više afričkih zemalja, i pokušali ih privući k sebi

Hitno je potreban konkretan paket pomoći, inače će troškovi energije mnoge obitelji odvesti u siromaštvo, kaže Alexander Dobrindt iz CSU-a

 ?? ?? NJEMAČKI MINISTAR GOSPODARST­VA Robert Habeck iz Zelenih (na slici) kaže da bi alternativ­a uvođenju novog nameta na plin bio “kolaps energetsko­g tržišta”
NJEMAČKI MINISTAR GOSPODARST­VA Robert Habeck iz Zelenih (na slici) kaže da bi alternativ­a uvođenju novog nameta na plin bio “kolaps energetsko­g tržišta”
 ?? ?? KINESKA VOJSKA zvela je nove vježbe u blizini Tajvana
KINESKA VOJSKA zvela je nove vježbe u blizini Tajvana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia