Večernji list - Hrvatska

Uz pomoć Grada, napokon novi sjaj kuće Mohatschy

Za rekonstruk­ciju pročelja i krovišta povijesno vrijednih zgrada Grad Osijek ove je godine osigurao 1,9 milijuna kuna

- Suzana Lepan-Štefančić

Grad Osijek ima otvoren javni poziv za Projekt obnove kulturnih dobara, kojim potiče vlasnike povijesno vrijednih kuća na obnovu svojih pročelja. Vlasnicima i suvlasnici­ma putem javnog je poziva omogućeno povlačenje novca od spomeničke rente, što im znatno olakšava obnovu zgrada koje su pod zaštitom konzervato­ra te čija obnova iziskuje velika financijsk­a ulaganja.

Kulturno dobro

Posljednji je primjer takve obnove obnova pročelja najmanje kuće na glavnom osječkom trgu – kuće Mohatschy iz 18. stoljeća, koju je Grad Osijek sufinancir­ao u iznosu od 398.011 kuna.

U ovoj je godini zaključeno još sedam ugovora o obnovi pa je očekivano da će u novom ruhu zasjati i zgrade na sljedećim adresama: Šetalište Petra Preradović­a 5, Cvjetkova 39, Franje Krežme 20, Lorenza Jagera 4, Zagrebačka 9, Bartula Kašića 66 te Dobriše Cesarića 1. Radove na njihovoj obnovi Grad Osijek sufinancir­at će s 1,35 milijuna kuna.

Sufinancir­anje se odnosi na uređenje pročelja i/ili krovova kulturnih dobara, pod čime se smatraju konzervato­rsko-restaurato­rski radovi (radovi na povijesnim detaljima izrađenim

Zaključeno je još sedam ugovora o obnovi pa je očekivano da će u novom ruhu zasjati i zgrade na Šetalištu Petra Preradović­a 5, u Cvjetkovoj 39, Franje Krežme 20...

u kamenu, stucco masi, drvu, detaljima izvedenim lijevanjem, ukrasnoj žbuci ili oslikavanj­em na žbuci, jetkanjem ili oslikavanj­em na staklu te vitrajima), uključujuć­i vanjsku stolariju i bravariju, kamenarske radove, uređenje haustora i uređenje krova, uključujuć­i konstrukci­ju, pokrov, limariju i dimnjake, kao i sve druge radove potrebne za izvođenje navedenoga, sukladno pravilima i propisima struke.

Obnova kulturnih dobara inače se sufinancir­a sukladno Listi projekata obnove, a broj projekata obnove koji se sufinancir­a ovisi o osiguranim, odnosno raspoloživ­im proračunsk­im sredstvima Grada Osijeka za svaku godinu. Ove je godine za rekonstruk­ciju pročelja i krovišta povijesno vrijednih zgrada osigurano 1,9 milijuna kuna.

Bodovna lista

Nakon što vlasnik podnese prijavu obavlja se bodovanje, ovisno o tome je li zgrada pojedinačn­o zaštićeno kulturno dobro, kakvo je građevinsk­o stanje pročelja i krova te kojoj zoni kulturno-povijesne cjeline pripada. O količini bodova ovisi i iznos sufinancir­anja, a jedan bod ima vrijednost 19.999,96 kuna. Grad sufinancir­a obnovu građevina maksimalno do iznosa od 499.999 kuna po projektu obnove.

Podnositel­j prijave predlaže projekt obnove, koji mora biti cjelovit te obuhvaćati obnovu svih pročelja i/ili obnovu krova građevine. Prijave se dostavljaj­u Gradu Osijeku sa svom potrebnom dokumentac­ijom na adresu: Grad Osijek, Kuhačeva 9, Osijek, s naznakom “Otvoreni javni poziv – Projekt obnove kulturnih dobara na području grada Osijeka”.

Projekt obnove kulturnih dobara na području grada Osijeka otvoren je dok se ne utroše raspoloživ­a

• sredstva.

 ?? ?? OBNOVU PROČELJA najmanje kuće na glavnom osječkom trgu – kuće Mohatschy iz 18. stoljeća Grad Osijek sufinancir­ao je u iznosu od 398.011 kuna
OBNOVU PROČELJA najmanje kuće na glavnom osječkom trgu – kuće Mohatschy iz 18. stoljeća Grad Osijek sufinancir­ao je u iznosu od 398.011 kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia