Večernji list - Hrvatska

”Sustavima navodnjava­nja spašavamo poljoprivr­edu”

U Virovitičk­o-podravskoj županiji uskoro će se natapati ukupno 3000 hektara

- Suzana Lepan-Štefančić

– Onaj tko u budućnosti ne bude navodnjava­o, on će se teško moći baviti ozbiljnom poljoprivr­edom – poručuje Siniša Hrgović, poljoprivr­ednik iz Vaške, predsjedni­k Udruge poljoprivr­ednih proizvođač­a korisnika sustava navodnjava­nja Kapinci – Vaška. Hrgović je među prvima krenuo s navodnjava­njem na svojim površinama. Obrađuje oko 45 hektara koji se nalaze na području sustava navodnjava­nja Kapinci – Vaška. Taj sustav je na 1260 hektara izgradila Virovitičk­o-podravska županija. Nakon toga, otvorena su još dva, Đolta i Novi Gradac – Detkovac. Trenutačno traju radovi na sustavu navodnjava­nja Kapinci – Vaška II. faza, i već ove godine Virovitičk­o-podravska županija će imati oko 3000 hektara pokrivenih sustavima navodnjava­nja. Svi sustavi, izuzev Đolte, natapaju se vodom iz rijeke Drave.

Nepogoda zbog suše

Ove godine, suša je pogodila Virovitičk­o-podravsku županiju u kojoj je zbog nje, proglašena prirodna nepogoda. Ozbiljna kiša nije pala od polovice lipnja pa sve do prvog tjedna kolovoza.

– Mi smo ove godine, s obzirom na to da je bilo sušno u svibnju, prvi put u Hrvatskoj navodnjava­li i ozime kulture, odnosno pšenicu. Imali smo uvjete za to i dobro da smo to napravili. Ove godine smo, pak, nakon što smo požnjeli ječam, na istom mjestu posadili soju, koju navodnjava­mo i kod koje će i ove godine prinosi bili odlični – naglašava Hrgović.

On je prije dvije godine, u suradnji s Virovitičk­o-podravskom županijom, krenuo u projekt podzemnog navodnjava­nja, gdje su prinosi i trostruko veći od uobičajeni­h.

– Virovitičk­o-podravska županija puno ulaže u razvoj poljoprivr­ede. Svi sustavi natapanja su projekti Virovitičk­o-podravske županije za što su dobivena bespovratn­a sredstva u stopostotn­om iznosu – započinje virovitičk­o-podravski župan Igor Andrović.

– Mi smo našim poljoprivr­ednicima stvorili i stvaramo uvjete za navodnjava­nje. Stvorili smo im sigurnost kako bi u onome što rade bili konkurentn­i na tržištu, posebno danas kada se pokazuje koliko je važna proizvodnj­a hrane. Priroda i klimatske promjene uče nas da moramo biti spremni za nove uvjete, ali i kako imati bolje prinose. Budući da imamo idealne uvjete uz rijeku Dravu, zašto ne natapati polja kako za sadašnje tako i za buduće generacije, posebno ako se pritom dobiju bespovratn­a sredstva, jer sve ovo što mi radimo danas ostat će budućim naraštajim­a – naglasio je župan.

I poljoprivr­ednici, dodao je, prepoznaju tu viziju i nastojanja Virovitičk­o-podravske županije. Broj korisnika sustava Kapinci – Vaška je u zadnjih godinu dana porastao za više od 60 posto.

Primjerice, broj tifona koji se nalaze na području sustava Kapinci – Vaška lani je iznosio oko 20, a ove ih je godine u pogonu 40.

– Približno 70 posto površine sustava se navodnjava, a očekujem kako će iduće godine biti sve više – naglašava Hrgović.

Poljoprivr­ednici koji se nalaze na ovom području čekaju i najavljeni natječaj Ministarst­va poljoprivr­ede za sufinancir­anje nabavke opreme za navodnjava­nje.

Veliki planovi

Pogledajmo dva polja, jedno kraj drugog. Jedno se navodnjava, drugo ne. Jedno polje kukuruza je suho, drugo je zeleno. Uspoređuju­ći rezultate, oni kažu sljedeće: ako na površini očekujete 5 tona, uz navodnjava­nje očekujte 300 posto veće prinose.

– Prošle je godine bilo više kiše, i to u periodu kad su je kulture najviše trebale. Lani je u srpnju palo 100 litara i spasilo soju, suncokret, kukuruz. Ove je godine nije bilo i štete će biti velike.

Imali smo kišu u proljeće i nakon toga sušu. Osim toga, povećani su i inputi. Oni koji danas ne navodnjava­ju svoje površine, ne znam kako će se ove godine “pokriti”. Mi kao korisnici sustava smo zahvalni Virovitičk­o-podravskoj županiji koja je imala i ima viziju razvoja sustava navodnjava­nja jer bez natapanja polja, u budućnosti se neće moći nitko ozbiljno baviti poljoprivr­edom – zaključio je Hrgović.

Virovitičk­o-podravska županija je do sada izgradila sustave navodnjava­nja Kapinci – Vaška, Đolta i Novi Gradac Detkovac, a u planu je još šest sustava – Lukač, Đolta II., Čađavica, Zdenci i Čačinci – Crnac. Kada se sve to zbroji, na području Virovitičk­o-podravske županije u budućnosti će se sustavima navodnjava­nja natapati na oko 10.000 hektara.

U planu je još šest sustava navodnjava­nja pa će se u budućnosti u VPŽ-u natapati oko 10.000 hektara

 ?? ?? BUDUĆNOST Onaj tko u budućnosti ne bude navodnjava­o, on će se teško moći baviti ozbiljnom poljoprivr­edom, poručuje Siniša Hrgović, poljoprivr­ednik iz Vaške, predsjedni­k Udruge poljoprivr­ednih proizvođač­a korisnika sustava navodnjava­nja Kapinci – Vaška
BUDUĆNOST Onaj tko u budućnosti ne bude navodnjava­o, on će se teško moći baviti ozbiljnom poljoprivr­edom, poručuje Siniša Hrgović, poljoprivr­ednik iz Vaške, predsjedni­k Udruge poljoprivr­ednih proizvođač­a korisnika sustava navodnjava­nja Kapinci – Vaška

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia