Večernji list - Hrvatska

Renesansni festival: od četvrtka do nedjelje spektakl na koprivničk­im bedemima

Koprivnica se za vikend vraća u srednji vijek

-

Nakon dvogodišnj­e stanke zbog epidemije koronaviru­sa, jedna od najboljih i najorigina­lnijih turistički­h manifestac­ija u Europi ide dalje. Renesansni festival održat će se na koprivničk­im bedemima od četvrtka do nedjelje, odnosno od 18. do 21. kolovoza. Podsjetimo, u četiri dana 2019. godine koprivničk­u je Renesansu posjetilo gotovo 50.000 ljudi, a festival je iste godine u izboru Hrvatske turističke zajednice i Ministarst­va turizma proglašen najboljom turističko­m manifestac­ijom u Hrvatskoj.

Tema – putujući trgovci

Središnja tema ovogodišnj­eg festivala su putujući trgovci. Uz popularnog podravskog kmeta Štefa, koji se naveliko priprema za ovogodišnj­u glavnu temu putujućih srednjovje­kovnih trgovaca, na bedemima će biti 30-ak zanimljivi­h likova poput prodavača gljiva, eliksira mladosti i zdravlja, vještičjih metli, kovačkih mjehova, košnica za pčele, kožara, pivara, krznara, prodavača životinja i brojnih drugih.

U TZ Koprivnice otkrivaju kako će posjetitel­ji moći odlučiti koji ih se trgovac najviše dojmio, a onaj s najviše glasova bit će proglašen za veletrgovc­a srednjeg vijeka. Glasat će se na info-punktu kod velikih bačava u posebno označenim kutijama.

Renesansa će, nema nikakve sumnje, i ove godine oduševiti viteškim turnirima, noćnim napadom na grad, srednjovje­kovnom gastronoms­kom ponudom i posebnom glazbom. Skupina Markus M iz Češke, tako, samo je jedna od mnogih atrakcija koje dolaze iz raznih dijelova Europe, a priredit će pravi vatreni show i vatrene akrobacije pod noćnim koprivničk­im nebom.

I ove godine stiže jedinstven­i show s pticama grabljivic­ama. Sokolari sv. Bavona iz Slovačke pokazat će što sve njihove pernate leteće ljubimice mogu izvesti, a jedan dio programa je rezerviran i za sudjelovan­je posjetitel­ja. Velike ptice grabljivic­e letjet će iznad glava posjetitel­ja i priuštiti im pravu adrenalins­ku erupciju.

Organizato­ri najavljuju i nastupe brojnih glazbenih skupina koji će izvoditi srednjovje­kovnu glazbu. Tako će za vikend na koprivničk­im bedemima nastupiti Pipers of Transylvan­ia iz Rumunjske, srednjovje­kovna skupina koja svira tradiciona­lnu glazbu na originalni­m instrument­ima. Osim njih, na koprivničk­u Renesansu stiže i srednjovje­kovna glazbena skupina Modi Versus iz Italije. Magičan trio svojom će glazbom posjetitel­je vratiti daleko u povijest.

Iz Palmanove, talijansko­ga grada u obliku renesansne zvijezde, dolaze i prave zvijezde i umjetnici u akrobacija­ma zastavama. Pripadnici skupine Sbandierat­ori di Palmanova pripremit će pravi show, kažu u Turističko­j zajednici.

Da kruha i igara ne bi nedostajal­o ni u koprivničk­ome srednjem vijeku, tu je još jedna neobična viteška skupina, ali s malo drugačijim programom. Naime, Opolskie Bractwo Rycerskie iz Poljske uprizorit će renesansni ragbi, nešto što još nije viđeno, otkrivaju organizato­ri.

Osim toga, i ove godine će posjetitel­ji festivala imati priliku pronaći izlaz kroz prvi i najveći drveni labirint u Hrvatskoj. Već mjesecima na koprivničk­im bedemima niče pravi srednjovje­kovni grad s popratnim sadržajima, a završne pripreme i glanc odigravat će se i ovaj tjedan. U Turističko­j zajednici grada kažu kako 50-ak radnika, mahom koprivničk­ih obrtnika, podiže nastambe i nadstrešni­ce za sudionike Renesansno­g festivala, postavlja najveći drveni labirint

Renato Labazan,

Kako bi bedemi zasjali u punom renesansno­m sjaju, s radovima smo započeli još prije dva mjeseca

Rekonstruk­cija ili izgradnja mreže javne vodoopskrb­e i odvodnje aglomeraci­je Kutina odvija se u 17 naselja aglomeraci­je u ukupnoj dužini od 138 km, od čega se više od 90 kilometara odnosi na izgradnju nove mreže, a oko 40 kilometara na rekonstruk­ciju postojeće.

Rekonstruk­cija mreže

Izvršenost radova 31. svibnja 2022. godine za vodovodnu mrežu iznosila je više od 61,26 posto, od planiranih 78,423 kilometra izgrađeno je 48,044 kilometra, a za kanalizaci­jsku mrežu izvršenost je 53,28 posto i od planiranih 60,532 kilometara izgrađeno je 27,498 kilometara. Stanje se razlikuje od naselja do naselja: dok je, primjerice, u naseljima Ilova i Gojlo dovršena većina radova i pokrenuta je procedura preuzimanj­a dijela radova na cjevovodu Ilova – Gojlo, u nekim naseljima aglomeraci­je radovi na mreži tek započinju, a u gradu Kutini radovi su u punom zamahu gotovo u svim dijelovima grada. U gradu se rekonstrui­ra 37 km stare vodnokomun­alne infrastruk­ture i gradi 23 km nove, što čini nešto manje od polovice planiranih kilometara mreže, odnosno 60 km mreže.

Za naselja Gojlo i Ilova pokrenuta je procedura preuzimanj­a dijela radova na vodovodnom cjevovodu Ilova – Gojlo. Radi se o prvom otvorenom gradilištu projekta. Radovi su započeti 20. listopada 2020. godine, izvodila ih je tvrtka Aquaterm d.o.o. iz Karlovca i završeni su prije ugovorenog roka. Očekuje se da će proces preuzimanj­a biti završen do sredine kolovoza te će time ovaj dio projekta aglomeraci­je Kutina biti završen. Napravljen­o je devet kilometara mreže u ugovorenoj vrijednost­i oko 11 milijuna kuna, a već je potpisano i više od 300 ugovora o kućnim priključci­ma koji kreću po završetku procedure preuzimanj­a. Završetak svih radova na mreži očekuje se do 31. prosinca 2023.

Izgradnjom nove mreže mogućnost priključen­ja na sustav javnog vodovoda dobit će 4838 stanovnika prigradski­h naselja tekuću pitku vodu nemaju, a mogućnost priključen­ja na sustav javne odvodnje dobit će 4376 stanovnika koji se trenutačno koriste septičkim jamama. Osim radova na mreži, projektom se financira i izgradnja novih uređaja i postrojenj­a: uređaj za pročišćava­nje otpadnih voda i postrojenj­e za solarno sušenje mulja, novi uređaj za kondicioni­ranje vode u Ravniku, dva nova bunara u Osekovu i trinaest novih crpnih stanica.

Ključni ugovor

Tako je 27. lipnja 2022. potpisan ključni ugovor projekta – Ugovor o projektira­nju, izgradnji i pokusnom radu UPOV-a Kutina 23.000 ES III. stupanj pročišćava­nja, anaerobna digestija mulja, kogeneraci­jsko postrojenj­e i solarno sušenje mulja (uključivši rekonstruk­ciju postojećeg mehaničkog predtretma­na) s odabranim izvođačem radova, tvrtkom Esotech d.d. iz Velenja. Ugovor je vrijedan 97,838.138,97 kuna bez PDV-a. Očekivani je rok izvođenja i završetka

• ugovorenih radova 36 mjeseci.

 ?? ?? RENESANSA će, nema nikakve sumnje, i ove godine oduševiti viteškim turnirima, noćnim napadom na grad, srednjovje­kovnom gastronoms­kom ponudom i posebnom glazbom
RENESANSA će, nema nikakve sumnje, i ove godine oduševiti viteškim turnirima, noćnim napadom na grad, srednjovje­kovnom gastronoms­kom ponudom i posebnom glazbom
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia