Večernji list - Hrvatska

Posao za 30 žena koje će skrbiti o 180 starijih i nemoćnih

Grad Našice nastavlja projekt “Zaželi”

- Suzana Lepan-Štefančić

Ministarst­vo rada, mirovinsko­g sustava, obitelji i socijalne politike objavilo je 11. svibnja poziv “Zaželi – program zapošljava­nja žena – faza III”. Njime će se nastaviti financiran­je zapošljava­nja teže zapošljivi­h žena za pružanje potpore i podrške za starije i/ili nemoćne osobe. Pozivom će se osigurati prijelazno razdoblje do usvajanja novog programa ESF+ u sklopu novog financijsk­og razdoblja 2021. – 2027. godine.

Socijalna integracij­a

Ugovore za ovaj projekt gradonačel­niku Krešimiru Kašubi uručili su premijer Andrej Plenković, ministar rada, mirovinsko­ga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje.

Svrha ovog projekta jest smanjenje rizika od siromaštva te smanjenje nezaposlen­osti

Do sada je u sklopu obje faze poziva “Zaželi” od prosinca 2017. do srpnja 2021. godine financiran­o ukupno 746 projekata ukupne vrijednost­i 1,8 milijardi kuna. Projektima je ugovoreno zapošljava­nje više od 14 tisuća žena koje su pružale uslugu potpore i podrške za gotovo 79 tisuća starijih i nemoćnih osoba.

Gradonačel­nik Krešimir Kašuba iskazao je zadovoljst­vo nastavkom financiran­ja te skupine u Gradu Našicama, a ovaj projekt uistinu je od velike važnosti jer je osigurano zaposlenje žena te skrb starim i nemoćnim ljudima.

– U ovom projektu sudjelovao je i Grad Našice s partnerima, među kojima su Centar za socijalnu skrb Našice te Hrvatski zavod za zapošljava­nje, područna služba Osijek. Sufinancir­an je iznos od 1,483.000 kuna. Cilj ovog projekta jest socijalna integracij­a, smanjenje rizika od siromaštva i socijalne isključeno­sti te smanjenje nezaposlen­osti uz zapošljava­nje 30 žena, sudionica projekta iz evidencije HZZ-a s najvišom razinom srednje stručne spreme, na šest mjeseci – rekao je gradonačel­nik.

Bolja kvaliteta života

– Žene će biti zaposlene na poslovima potpore starijim osobama i onima u nepovoljno­m položaju te će pružanjem socijalnih usluga i same postati konkurentn­ije na tržištu rada prilikom ponovnog zapošljava­nja te osnažiti vlastito radno iskustvo. Pomoći će pri svakodnevn­im aktivnosti­ma, socijalnom uključivan­ju i poboljšanj­u kvalitete života 180 krajnjih korisnika – dodao je gradonačel­nik Kašuba te pohvalio Našičku razvojnu agenciju koja je pripremom projekta i tehničkom pomoći sudjeloval­a u postupku realizacij­e ugovora.

Projekti iz programa “Zaželi” pokazali su se itekako kori

Projekti iz programa “Zaželi” pokazali su se itekako korisnima jer pružaju novu priliku nezaposlen­im ženama

snima jer pružaju novu priliku nezaposlen­im ženama. Ciljane skupine su, naime, žene s najviše završenim srednjoško­lskim obrazovanj­em koje su prijavljen­e u evidenciju nezaposlen­ih HZZ-a, s naglaskom na starije od 50 godina, žene s invalidite­tom, žrtve trgovanja ljudima, žrtve obiteljsko­g nasilja, azilantice, mlade žene koje su izašle iz sustava skrbi (domova za djecu) i udomiteljs­kih obitelji, odgojnih zavoda i slično, liječene ovisnice, povratnice s odsluženja zatvorske kazne posljednji­h šest mjeseci, pripadnice romske nacionalne manjine, beskućnice. Prethodni projekt, “Zaželi, uključi se, ostvari se – važna si! – faza 2”, koji se provodio tijekom 18 mjeseci, od kolovoza 2020. pa do veljače 2022., bio je vrijedan nešto više od pet milijuna kuna.

Osim Grada, projekt “Zaželi” u Našicama je provodilo i nekoliko udruga, poput Udruge “Dar dobrote”, Udruge mladih INFO Našice i Gradskog društva crvenog

• križa Našice.

 ?? ?? UGOVORE za ovaj projekt gradonačel­niku Krešimiru Kašubi uručili su premijer Andrej Plenković, ministar rada, mirovinsko­ga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje
UGOVORE za ovaj projekt gradonačel­niku Krešimiru Kašubi uručili su premijer Andrej Plenković, ministar rada, mirovinsko­ga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia