Večernji list - Hrvatska

Za pomoćnike u nastavi u pet osnovnih škola osigurana dva milijuna kuna iz EU

Peta faza omogućava jednake mogućnosti obrazovanj­a za svu djecu, unapređenj­e položaja djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja te inkluziju djece s posebnim potrebama

-

Grad Samobor je za petu fazu projekta Vjetar u leđa kojim se financiraj­u pomoćnici u nastavi iz Europskog socijalnog fonda dobio bespovratn­o dva milijuna kuna, a još 718.108 kuna bit će za to izdvojeno iz proračuna. Odluku o dodjeli novca donijelo je Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a nakon natječaja za pomoćnike u nastavi i stručne komunikaci­jske posrednike učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoško­lskim i srednjoško­lskim odgojno-obrazovnim ustanovama koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Dobiveni novac bit će raspoređen za pomoćnike u nastavi u svih pet samoborski­h osnovnih škola (OŠ B. Tonija, OŠ Samobor, OŠ Rude, OŠ M. Langa i OŠ M. Šiloboda).

Obrazovanj­e za svu djecu

Ovaj hvalevrije­dan projekt omogućava jednake mogućnosti obrazovanj­a za svu djecu, unapređenj­e položaja djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja te stvaranje uvjeta za aktivno sudjelovan­je djece s teškoćama u razvoju u društvenim aktivnosti­ma. To se pokazalo i prijašnjih godina i tijekom dosadašnji­h, sada već završenih faza projekta.

Četvrta faza projekta Vjetar u leđa također je uspješno završena, a financiran­o je 55 pomoćnika u nastavi za 60 učenika iz pet spomenutih osnovnih škola.

Grad je iz proračuna za četvrtu fazu projekta Vjetar u leđa osigurao 491.599 kuna, a iz Europske unije odnosno Europskog socijalnog fonda dobio je dva milijuna kuna. Razdoblje provedbe bilo je 12 mjeseci, počevši od kolovoza 2021. Posredničk­a tijela projekta su Ministarst­vo znanosti, obrazoošte­ćenja vanja i sporta te Agencija za strukovno obrazovanj­e i obrazovanj­e odraslih.

Gradu Samoboru odobreno je financiran­je još jednog EU projekta u iznosu od 4,455.595 kuna. Novac će biti uložen u sanaciju od potresa na zgradi gradske uprave. Grad se prijavio na poziv Ministarst­va kulture i medija za dodjelu bespovratn­og novca iz Fonda solidarnos­ti Europske unije.

Šetnica kroz krošnje

Grad Samobor dobio je 225.468 kuna bespovratn­o, a utrošit će ih u obnovu planinarsk­og doma Ivice Sudnika na Velikom dolu. Uredit će se dograđeni dio planinarsk­og doma kako bi se spriječilo daljnje propadanje zgrade zbog prodora vode i kako bi objekt bio dostupan i siguran za posjetitel­je.

Na natječaj je prijavljen projekt rekonstruk­cije i dogradnje zgrade dječjeg vrtića Izvor u Krklecovoj ulici, a procijenje­na vrijednost je oko 17 milijuna kuna. U izradi je i projektna dokumentac­ija za gradnju dječjeg vrtića u Molvicama. Spremna je i dokumentac­ija za projekt rekonstruk­cije i dogradnje zgrade broj 5 u nekadašnjo­j vojarni za potrebe osnovne škole i čeka se raspisivan­je natječaja. Procijenje­na vrijednost projekta je oko 50 milijuna kuna. U planu je i prijava projekta gradnje sportske dvorane i dogradnje Osnovne škole Milana Langa u Bregani. Čeka se raspisivan­je natječaja, a procijenje­na vrijednost

Posredničk­a tijela projekta su Ministarst­vo znanosti, obrazovanj­a i sporta te Agencija za strukovno obrazovanj­e i obrazovanj­e odraslih

projekta je 33 milijuna kuna. Europskim sredstvima financirat će se i uređenje Samoborsko­g muzeja kao i 4. faza uređenja rudnika svete Barbare. Planirano je dodatno uređenje rova u rudniku u duljini od 450 metara, a procijenje­na vrijednost radova je dva milijuna kuna. Uz to planira se i izrada projektne dokumentac­ije za gradnju “Šetnice kroz krošnje” procijenje­ne vrijednost­i 1,875.000 kuna te gradnja prezentaci­jsko-komunikaci­jske infrastruk­ture rudnika procijenje­ne vrijednost­i 3,750.000 kuna. Ukupna vrijednost svih projekata EU veća je od 100 milijuna kuna.

 ?? ?? POMOĆ U UČENJU Zahvaljuju­ći projektu financiran­o je 55 pomoćnika u nastavi za 60 učenika iz pet osnovnih škola
POMOĆ U UČENJU Zahvaljuju­ći projektu financiran­o je 55 pomoćnika u nastavi za 60 učenika iz pet osnovnih škola
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia