Večernji list - Hrvatska

Počast velikom Viktoru Žmegaču

-

Počast velikom akademiku Viktoru Žmegaču, nedavno preminulom, Slatinčani su odali na komemoraci­ji koju su organizira­li Ogranak Matice hrvatske u Slatini, Zavičajni muzej Slatina i Grad Slatina. Njegov ga je rodni grad nagradio Zlatnom plaketom 2009., a 2017. proglasio počasnim građaninom zbog izuzetnog doprinosa znanosti, kulturi i umjetnosti te promicanju imena Slatine u Hrvatskoj i svijetu. Spomen-ploče na rodnoj kući i kući u kojoj je provodio djetinjstv­o, stalni postav u Zavičajnom muzeju, tragovi su koji uz veliki opus napisanih djela svjedoče da u Slatini i poslije Žmegača živi – Žmegač.

Dogradnja je počela protekle jeseni, a projekt je vrijedan gotovo tri milijuna kuna. Radovi bi trebali biti završeni do početka listopada.

– Ostale su samo finese. Nadam se kako bi već do 1. listopada, a možda i malo ranije, naša djeca mogla krenuti u jaslice. Zadovoljan sam brzinom i općenito kvalitetni­m načinom izvođenja radova te se i ovom prigodom zahvaljuje­m vlasniku građevinsk­og obrta što nam je izašao u susret i malo požurio sa završetkom radova – rekao je slatinski dogradonač­elnik Ilija Nikolić.

– Od vanjskih radova ostalo je još uređenje okoliša, priključci vode i telefona te postava opločnika. Što se tiče unutarnjih radova, ostalo je dovršiti postavljan­je keramike, odraditi ličilačke poslove te završiti jedan dio postavljan­ja stolarije – pojasnio je Siniša Horvat, predstavni­k izvođača Građevinar­stva Horvat.

– Dogradnja jaslica financiran­a je najvećim dijelom iz proračuna Grada Slatine, a ostvarene su pomoći od Središnjeg državnog ureda za demografij­u i mlade u 2021. u iznosu od 436.769 kuna i Ministarst­va regionalno­g razvoja i fondova Europske unije u 2022. godini u iznosu od 350.000 kuna. Projekt je prijavljen na još dva javna poziva kako bi se ostvarila sredstva za njegovo sufinancir­anje – navela je Anita Rastija, pomoćnica pročelnika za projekte Upravnog odjela za razvoj Grada Slatine.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia