Večernji list - Hrvatska

Ljeto u Vukovini i ove godine uz ozarena lica, veselje i slastice

Tema manifestac­ije ”Vidim, čujem i mirišem ljeto” bila je kukuruz, razgledati se mogla izložba skulptura Mladena Mikulina, a predstavlj­eno je i srednjovje­kovno oružje

- Mia Mitrović

Početkom kolovoza Vukovina postaje središte ljetne zabave. U organizaci­ji Udruge “Vukovina u srcu” i partnera Pučko otvoreno učilište, Grad Velika Gorica, Turistička zajednica i Muzej Turopolja te podrškom DVD-a Vukovina, NK Ban Jelačić, Udruge umirovljen­ika i vijeća Mjesnog odbora, uz kuriju Alapić u subotu je održano šesto izdanje manifestac­ije “Vidim, čujem i mirišem ljeto”. Vrijedni i već uhodani domaćini priredili su šarolik program za djecu i odrasle.

Strašilki, komušina i pečenike

– Dolaze cijele obitelji jer su djeca ovdje u sigurnom okruženju, imaju svoj kutak i radionice, a roditelji se mogu međusobno družiti bez velike brige. Radionice su također izrazito zanimljive jer biramo nešto što se ne može svugdje pronaći – kazala je Sandra Maršić, predsjedni­ca udruge Vukovina u srcu.

Ove godine tema je bila kukuruz i sve što dobivamo od njega, a prvo su nas dočekali ‘strašilki’ – strašila od kukuruza koja su čuvala ovo dvorište. Na radionicam­a su se od kukuruznog lista izrađivali cekeri od komušine, što su učile vrijedne žene iz Udruge žena Nedelišće.

– Potražnja je velika. Mi to volimo raditi i pokazati drugima. A i za raditi ceker su zainteresi­rani, ali malo probaju pa odustaju jer nije lak posao – kazala nam je Dušanka Medved iz Udruge žena Nedelišće. Ipak, bilo je vrijednih mališana koji su ustrajno radili na svom prvom cekeru, a vrijednim mentoricam­a se dopala ova manifestac­ija.

– Bilo nam je jako drago kaj su nas pozvali. Prvi put smo ovdje i jako nam se dopalo. Jako puno mladih. Iznenađeni smo kako lepo priredite zabavu – pohvalila je Dušanka. Vjetar je nažalost omeo planove da se kukuruz peče na otvorenoj vatri, pa pečenike

Posjetitel­ji sve brojniji

Pa i bez pečenika jela i pića nije nedostajal­o, a na štandovima se moglo naći raznih rukotvorin­a i domaćih proizvoda. Vatre također nije nedostajal­o jer je ulični show Cirk Pozor zadivio i djecu i njihove roditelje izvevši vratolomij­e s gorućim lancima.

Mirnijim posjetitel­jima za oko su zapele skulpture hrvatskih velikana Mladena Mikulina, a našim ušima je pak pažnju oduzeo pucanj topova što su priredili članovi povijesne postrojbe ban Gašpar Alapić u prezentaci­ji srednjovje­kovnih oružja. Da je ova manifestac­ija prerasla u prepoznatl­jivu tradiciju, potvrđuju i posjetitel­ji koji su iz godine u godinu sve brojniji. Kazališnom predstavom “Lisica zna” koju su priredile članice udruge Vukovina u srcu završeno je ovoljetno izdanje, a nadamo se da ćemo i sljedeće ljeto namirisati slasna domaća jela, čuti veseli žamor djece, i vidjeti sva ova ozarena

• lica.

Proširuju se vrtići

 ?? ?? VJETAR OMEO PEČENJE KUKURUZA No, bez pečenika, jela i pića nije nedostajal­o, a na štandovima se moglo naći raznih rukotvorin­a i domaćih proizvoda. Ipak, vatre nije nedostajal­o jer je ulični show Cirk Pozor zadivio i djecu i njihove roditelje izvevši vratolomij­e s gorućim lancima
ove godine nismo imali na mjestu, ali su gosti dobili pečenike za doma da si drugi dan ispeku i prisjete se lijepe večeri u Vukovini.
VJETAR OMEO PEČENJE KUKURUZA No, bez pečenika, jela i pića nije nedostajal­o, a na štandovima se moglo naći raznih rukotvorin­a i domaćih proizvoda. Ipak, vatre nije nedostajal­o jer je ulični show Cirk Pozor zadivio i djecu i njihove roditelje izvevši vratolomij­e s gorućim lancima ove godine nismo imali na mjestu, ali su gosti dobili pečenike za doma da si drugi dan ispeku i prisjete se lijepe večeri u Vukovini.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia