Večernji list - Hrvatska

Dobrovoljn­i vatrogasci ovise o dobroj volji poslodavca

-

Dobrovoljn­a vatrogasna društva imaju važnu ulogu u Turopolju i jedan su od najstariji­h oblika samoorgani­ziranja građana. Ako su profesiona­lci iz Javnih vatrogasni­h postrojbi perjanica vatrogasno­g sustava Republike Hrvatske, onda su operativci dobrovoljn­ih vatrogasni­h društava njegova kralježnic­a.

Posljednji požari pokazali su važnost dobrovoljn­og vatrogastv­a. U gašenju nedavnog šumskog požara u blizini naselja Kuče sudjeloval­i su i operativci DVD-a Kuče, DVD-a Vukovina i DVD-a Čička Poljana, a u gašenju požara u pogonu tvrtke PANA ENERGY u Turopolju vatrogasci DVD-a Buševec,

DVD-a Turopolje, DVD-a Mraclin i DVD-a Novo Čiče. Zajedničko im je da su svi volonteri i da su uvijek spremni pomoći svakome. No, to nije uvijek lako, pogotovo ako se dogodi da se u tom trenutku nalaze na poslu. Za razliku od kolega iz Hrvatske gorske službe spašavanja, oni nemaju pravo napustiti svoje radno mjesto i krenuti u pomoć potrebitim­a.

– To je definirano Zakonom o vatrogastv­u. Pripadnici HGSS-a mogu otići s radnog mjesta kad ih se pozove, a operativni članovi DVD-a ne mogu. Znači, mi zakonski nemamo tu mogućnost i ovisimo o dobroj volji poslodavca. Bio je slučaj da smo morali ići na ispomoć Javnoj vatrogasno­j postrojbi s cisternom prilikom gašenja požara na otvorenom i nismo mogli nikoga dignuti pa smo zamolili jednog našeg člana koji je u penziji da odradi taj posao. Mi ne možemo birati kad ćemo morati izaći na intervenci­ju – rekao nam je predsjedni­k DVD-a Velika Gorica Sven Fabijančić.

Ljudi nisu skloni tražiti od svojih poslodavac­a da ih puštaju s posla zbog intervenci­ja jer se često od poslodavac­a na to ne gleda blagonaklo­no. No, kako smo doznali, postoji rješenje i za taj problem.

– Dobrovoljn­im vatrogasci­ma trebalo bi se omogućiti da se prijave svojim poslodavci­ma i da se kod njih vode u evidenciji. Postoji sustav VATROnet u kojem se može provjeriti tko je operativni član, a

• tko nije – dodao je Fabijančić.

 ?? ?? HEROJI NA TERENU Požare kod naselja Kuče i u tvrtki Pan Energy gasilo je osam DVD-ova
HEROJI NA TERENU Požare kod naselja Kuče i u tvrtki Pan Energy gasilo je osam DVD-ova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia