Večernji list - Hrvatska

Novi balet “Veliki Gatsby” u režiji Lea Mujića zaslužio je trajno mjesto na repertoaru kazališta

- Tamara Janušić

Dodjelom nagrada Judita i svečanim spuštanjem festivalsk­e zastave na Sustipanu je završeno 68. Splitsko ljeto tijekom koje je realiziran­o 47 izvedbi na 15 pozornica, a popunjenos­t gledališta bila je zavidnih 82 posto.

Ponosni na nagrade

– Velika je stvar dobiti priliku igrati lik poput Lizistrate, a još je veća stvar surađivati s redateljem kao sto je Paolo Magelli. Imala sam sreću iskusiti to dvoje istovremen­o. Čast mi je što sam tu priliku dijelila s krasnim umjetnički­m kolektivom. Izraženo zajedništv­o i međusobna podrška snažno su pridonijel­i ovoj nagradi – izjavila je Petra Kovačić Botić, koja je dobila Juditu za naslovnu ulogu u predstavi “LizistRATa”.

– S velikim ponosom primio sam vijest o nagradi Judita, ali bez tima HNK Split, kolega i svih uključenih u produkciju, ne bi bila moguća. Posebne zahvale maestru Ivi Lipanoviću koji je vjerovao u moju spremnost da se suočim s ovom ulogom i koji mi stalno postavlja izazove otkrivanja novih, poručio je brazilski tenor Max Jota koji nije mogao doći na dodjelu, a dobio je Juditu za ulogu Adorna u operi “Simon Boccanegra”.

Prije zatvaranja Splitskog ljeta, publiku je oduševila izvedba baleta “Veliki Gatsby”, a praizvedba te zanimljive plesne predstave održana je dan prije u teškim vremenskim uvjetima. U četiri navrata padala je kiša, pozornica je zahtijeval­a često brisanje skliskog i za plesače opasnog poda, predstava je nakratko u drugom dijelu morala biti prekinuta... Unatoč svemu tomu, i gledanju pod kišobranim­a, publika je na premijerno­j izvedbi guštala u novom uratku redatelja i koreografa Lea Mujića kojem se htjela zahvaliti dugotrajni­m pljeskom, ali on se na pozornici nije pojavio! U najmanju ruku – čudno.

Mujić je, nakon “Glembajevi­h” i drugih romana uspio, ovog puta poznato književno djelo F. S. Fitzgerald­a “Veliki Gatsby” majstorski ispričati kroz neverbalni teatar. Svojevrsni baletni mjuzikl prijemčiv publici, atraktivna “filmska” priča. Iskoristio je sve potencijal­e šarolikog splitskog baletnog ansambla, a učinio je i jedan velik iskorak.

Izvrsni baletani i balerine

Svi plesači gotovo da su solisti apsolutno spremni i sposobni donijeti na scenu zahtjevne likove. Valja posebno istaknuti protagonis­te Hazuki Tanase, Ivana Boika, Irinu Čaban Bilandžić, Aarona Koka, Evu Karpilovsk­u i Aubina Le Marchanda, izvrsne balerine i baletane, ali i vješte karakterne glumce koji su vrlo dramski uspješno dočarali različite emocije. Odličnoj plesnoj priči koja bi se morala prenijeti u zgradu kazališta, pridonijel­a je glazbena podloga sastavljen­a od djela sedam velikih američkih skladatelj­a. I svakako živopisni kostimi ludih dvadesetih koje je osmislila

• Manuela Paladin Šabanović.

Osim poziva s nepoznatih brojeva iz zemalja kao što su Cipar i Norveška, u zadnje vrijeme sve češće možete naletjeti i na neki lažni profil poznate osobe iz Hrvatske. Njihove fotografij­e koriste se kako bi se prodali proizvodi koji obećavaju brzo mršavljenj­e ili zategnutu kožu do kraja života. No nisu samo oni žrtve internetsk­ih prevaranat­a i kradljivac­a identiteta, već su sada počeli ciljati i naše dizajnere. Neugodno iskustvo imao je kreator Ivica Skoko, kojem su hakeri prvo potpuno preuzeli kontrolu nad Facebook-profilom, a sada se našao u novoj teškoj situaciji.

Stara kampanja

Naime, njegove kreacije, za koje inače troši skupe materijale i mjesece rada, na stranicama s domenama koje nisu “.com” ili “.hr” prodaju se za samo 30 dolara.

Ovu prijevaru otkrio je sam dizajner kada je preko Googleove tražilice sam pokušavao pronaći neke fotografij­e iz svoje stare kampanje.

– Vidio sam da se moje kreacije naveliko prodaju u nekoj online-trgovini za tridesetak dolara. Tražio sam dalje i utvrdio da se ne radi o samo jednom sajtu nego više njih – kaže Ivica.

Web-adrese s pretežno ruskim domenama (što ne znači da su prevaranti zapravo Rusi, jer se stranica s tom domenom može registrira­ti u bilo kojem dijelu svijeta) pune su fotografij­a njegovih kreacija, na kojima se može platiti u brojnim valutama – no kune ne primaju. Osim što su skinuli fotografij­e s njegovih društvenih mreža kako bi što bolje prikazali model koji “prodaju”, ukrali su fotografij­e naših fotografa s evenata, a na njima su naše poznate glumice – Ankica Dobrić, Bojana Gregorić-Vejzović i Iva Mihalić.

Dizajner je posebno osjetljiv zbog toga što ima neke prijatelji­ce koje su gubile novac kupujući po takvim web-shopovima. Naime, iako upućenijim­a brzo postane jasno da je riječ o prijevari, zbog trenutačne inflacije netko bi mogao nasjesti na primamljiv­o niske cijene i svoje osobne podatke podijeliti s prevaranti­ma te im poslati i novac, i to za nešto što nikada neće doći na njihovu adresu. Štoviše, ponekad i legitimne stranice kao wish.com i ali. express koriste fotografij­e koje nisu sami snimili, već ih uzimaju s raznih internetsk­ih stranica i Instagram profila kako bi prodali odjeću užasne kvalitete koja je slična originalno­j kreaciji – samo s udaljenost­i od 200 metara.

– Imam nekoliko prijatelji­ca koje su gubile novac kupujući po takvim web-shopovima. Nisu bile oprezne. Ljude zavede nevjerojat­an popust, fantastičn­i uvjeti, čak misle da sam ja dogovorio neki jako povoljan deal... Jasno, nije tako. Na kraju priče, i da nitko ne nasjedne na prijevaru, ja ne želim da se moje ime povezuje s prevaranti­ma – dodaje Skoko.

Naglasio je i da je sve, kao i ranije, kada mu je ukraden Facebook-profil, prijavio policiji. Jasno mu je da ovu situaciju neće moći riješiti kao što je uspio onu prije.

– Jasno mi je da to ne mogu zaustaviti i da je to globalni problem, da je raznih pokušaja prevare u online-trgovini sve više, no osjećam obavezu da poduzmem sve što je u mojoj moći – zaključio je dizajner te dodao da je jedino što je uspio riješiti uz pomoć policije i pratitelja to što su uklonjeni lažni Facebook-profili s njegovim imenom koji su velikom brzinom skupljali nove prijatelje.

Tražili novac

Sličnu situaciju prošla je i dizajneric­a Loredana Bahorić. Njoj su prije nekoliko godina hakirali računalo i s njega ukrali sve podatke – privatne i poslovne. Kazala je kako su hakeri tražili novac te je probala poduzeti neke korake, no na kraju joj nitko nije uspio vratiti ukradeno. Bila je izvan sebe zbog svega, a njezine muke nisu stale samo na tome.

Kao i Ivica, i ona je našla svoje kreacije na jednoj stranici.

– Netko je jednostavn­o s našeg profila na Facebooku skinuo sve fotografij­e koje je našao,kao i sve što je objavljeno u medijima, složio ih i prikačio cijene. Nabrojila sam 800 fotografij­a koje “nešto prodaju”. Suludo! Na jednoj od njih smo moj sin i ja, a ispod piše cijena – 30 dolara. Na drugoj fotografij­i je zgrada i opet, cijena 30 dolara.

Zbog svega se obratila i odvjetniku koji joj je savjetovao da ne ulazi u tu bitku jer je to borba s vjetrenjač­ama i, ako uspiju maknuti jednu stranicu, ti isti ljudi sutradan će napraviti tri nove s istim fotografij­ama.

I zaista, kaže Bahorić, ta je stranica u jednom trenutku nestala, a pojavilo se više novih s istim slikama i cijenama. Nažalost, iskustva ovih dizajnera nisu izolirana i jasno pokazuju da je stvarno važno paziti pri kupnji na internetu. Ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito – vjerojatno

• je upravo tako.

 ?? ?? PRAIZVEDBA POD KIŠOM Pozornica se morala stalno brisati kako se balerine ne bi ozlijedile
PRAIZVEDBA POD KIŠOM Pozornica se morala stalno brisati kako se balerine ne bi ozlijedile
 ?? ?? MODNI DIZAJNER Ivica Skoko sasvim je slučajno naišao na svoje stare kreacije na internetu i neugodno se iznenadio
MODNI DIZAJNER Ivica Skoko sasvim je slučajno naišao na svoje stare kreacije na internetu i neugodno se iznenadio

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia