Večernji list - Hrvatska

Atraktivan, inovativan i brz poput pravog sportaša

Isprobali smo električni Volvo C40 Recharge s 408 KS i 660 Nm koji nudi sportske performans­e, ali i sasvim ugodnu opuštajuću vožnju

- Mladen Milčić

Volvo je već odavno krenuo u elektrifik­aciju svojih automobila, što kroz svoj matični brend, a što pod svojim podbrendom Polestar koji je fokusiran samo na električna vozila. Na tržištu nude pet plug-in hibridnih izvedbi svojih klasičnih modela, a evo, odnedavno i dva potpuno električna modela. XC40 Recharge je došao redizajnir­an, a potpuno novi moElektrič­na del na struju je njegov kupeovski brat C40 Recharge.

Kod Volva slovo C je oznaka coupea, ali vremena se mijenjaju pa sada C40 nije klasični coupe već SUV coupe, a ispod haube nije klasičan motor kakav smo vozili u povijesti, primjerice, u kupe modelima C70 ili C30, već elektromot­or.

Sjedi i vozi

Za razliku od SUV-a XC40, C40 dolazi isključivo uz pogon na struju i to u dvije verzije, P6 sa jednim elektromot­orom snage 231 KS i uz dva elektromot­ora i 4x4 pogonom sa 408 KS i 660 Nm okretnog momenta. Upravo snažniji model koji dolazi s većom litij-ionskom baterijom kapaciteta 78 kWh imali smo priliku testirati.

Doista atraktivan dizajn uz fjord plavu boju (6625 kn) i krov u kontrasnoj crnoj boji mami poglede, a unutrašnjo­st kompaktnog crossovera dugačkog 440 cm je vrlo solidno prostrana, uz prtljažnik koji prima 413 litara. Bonus je prtljažnik sprijeda kapaciteta 31 l, koji je vrlo praktičan za kablove ili druge manje stvari. Dizajn interijera je volvovski jednostava­n, pregledan i čist. Sjedala su ugodna, a dolaze uz fine materijale nalik na umjetnu kožu, a prave kože nema, pa u Volvu istuču da su 100% bez kože i uz 0 emisija CO2. Kao u Tesla automobili­ma, za pokretanje C40 nije potreban ključ ili pritisak tipke, već je dovoljno pritisnuti kočnicu i mjenjač staviti u D. Na to se zaista brzo naviknete tako da je nakon toga svako klasično paljenje automobila lošije rješenje.

Domet do 444 km

Virtualna instrument­na ploča i dodirni središnji ekran se odlično nadopunjuj­u, a posebno se ističe multimedij­ski sustav razvijen u suradnji s Googlom, pa je jednostava­n i učinkovit uz glasovne naredbe i odlične mape navigacije. No ono što najviše impresioni­ra jest ubrzanje, jer C40 uz dva elektromot­ora odlučnijim pritiskom na gas jednostavn­o lijepi za sjedalo uz supersport­skih 4,9 s do stotke (3s od 80 do 120 km/h. I tako do 180 km/h, kada se pali blokada, jer radi se ipak o autu na struju koja se mora štedjeti. C40 s baterijom od 78 kWh nudi 444 km dometa, koji ovisi o stilu vožnje i ruti, no umjereniji­m tempom potrošnja nam je bila 21 kWh/100 km, što bi značilo oko 370 km. Ovjes je tvrd što se osjeti u gradu, ali zato 2,1 tone mase kroz zavoje prolazi kao na šinama.

Cijena početnog modela s jednim motorom jest 420.000 kn, a s dva motora 496.599 kuna. Uz dodatnu opremu cijena testnog C40 iznosi 545.481 kn.

Njemačka sportska limuzina na struju vratila je rekord koji je lani srušio Tesla Model S

Već rasprodan

 ?? ?? Volvo C40 Coupe-crossover nasljednik je kupe modela C70 i C30, a Šveđanima je dobar poligon za testiranje EV vozila bio C30 Electric iz 2011., koji nije stigao u slobodnu prodaju, već je nuđen tvrtkama
Volvo C40 Coupe-crossover nasljednik je kupe modela C70 i C30, a Šveđanima je dobar poligon za testiranje EV vozila bio C30 Electric iz 2011., koji nije stigao u slobodnu prodaju, već je nuđen tvrtkama
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia