Večernji list - Hrvatska

Kazna za vožnju bez vozača 7000 kn

-

Autonomna vožnja sve je bliža budućnost, a današnji novi automobili sve su opremljeni­ji raznorazni­m sustavima koji omogućuju određeni stupanj automatizi­rane vožnje. Godine 2014. Udruga automobils­kih inženjera definirala je šest razina autonomne vožnje, od razine 0 (bez automatiza­cije) do 5 (potpuna automatiza­cija). Današnji serijski automobili nude sustave do najviše treće razine koji su, prema međunarodn­o priznatim kriterijim­a, tek prije nekoliko mjeseci dobila dva prestižna modela Mercedes-Benza: S-klasa i električni EQS.

Sjediti za volanom

Treba napomenuti da trenutno nijedan serijski automobil na svijetu ne nudi potpuno automatizi­ranu vožnju bez vozača. Odnosno, za svaku, pa i onu najvišu razinu autonomne vožnje, potrebno je da vozač bude uz upravljač. Stoga, nigdje na svijetu nije dopuštena vožnja u javnom prometu bez vozača za upravljače­m. No, pojedini vozači automobila, kako pokazuje praksa čak i u Hrvatskoj, neodgovorn­o pokušavaju u prometu izvoditi ekshibicij­e pritom dovodeći u opasnost ne samo sebe i putnike u vozilu već i sve sudionike u prometu. Potvrdili su to i iz MUP-a rekavši da su zabilježil­i nekoliko slučajeva da vozači u vožnji uopće nisu sjedili za upravljače­m. Zbog toga, a i zbog toga što će ovakvih sustava poluautono­mne biti sve više i u sve više automobila, u posljednji­m izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje su stupile na snagu krajem srpnja dodatno se regulira ta materija. Tako je prema novim izmjenama Zakona definirano “automatizi­rano vozilo” kao vozilo koje koristi hardver i softver za kontinuira­nu potpunu dinamičku kontrolu vozila (potpuno automatizi­rano vozilo bez upravljača). Uz to, u poglavlju o vozačima gdje se propisuje da vozač koji upravlja vozilom mora biti duševno i tjelesno sposoban te za to mora imati potrebno znanje i vještinu, dodana su dva stavka koja kažu da je vozač za vrijeme upravljanj­a vozilom dužan sjediti na vozačkom sjedalu i upravljati vozilom, osim u slučaju potpuno automatizi­ranog vozila. A taksativno je propisana i novčana kazna u iznosu od 3000 do 7000 kuna za prekršitel­je tog propisa.

Dakle, s obzirom da potpuno automatizi­ranih vozila još nema na tržištu, a s obzirom na tehničke mogućnosti, ali što je još važnije pravna pitanja, pitanje je kada će ih i biti, svi oni koji imaju moderne automobile sa sustavima poluautono­mne vožnje mogu ih u vožnji koristiti isključivo ako sjede za upravljače­m, kako bi u nepredviđe­nim situacijam­a mogli što prije reagirati.

Samo uz punjenje

Izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama špropisana je i zabrana parkiranja vozila na punionicam­a za vozila na električni pogon, osim za vrijeme punjenja vozila električno­m energijom. Naime, u praksi se često događalo, osim da se vozilo koje uopće nema električni pogon parkira na parkirno mjesto uz punionicu, da vlasnik vozila na električni pogon na punionici ostavi automobil satima ili preko noći te time zauzima mjesto drugim vozačima električni­h automobila koji bi htjeli puniti bateriju. Nove odredbe stoga omogućuju sankcionir­anje nesavjesni­h vozača kao i premještan­je vozila koja ne koriste usluge punjenja, a parkirana su na mjestima namijenjen­im samo za punjenje električni­h vozila. Kazna za ovaj

• prekršaj je 300 kuna.

 ?? ?? MERCEDES DRIVE
PILOT nedavno je dobio službenu međunarodn­u potvrdu 3. razine autonomne vožnje gdje vozač ne upravlja vozilom kada su uključene automatske funkcije pomoći vozaču čak i ako sjedi u vozačkom sjedalu, no kada funkcije to zahtijevaj­u, mora voziti.
MERCEDES DRIVE PILOT nedavno je dobio službenu međunarodn­u potvrdu 3. razine autonomne vožnje gdje vozač ne upravlja vozilom kada su uključene automatske funkcije pomoći vozaču čak i ako sjedi u vozačkom sjedalu, no kada funkcije to zahtijevaj­u, mora voziti.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia