Večernji list - Hrvatska

Mamić: Oduševili su me Norvežani i moj Dinamo mora biti jako oprezan

-

Nogometaši Dinama jučer su otputovali u Norvešku, sa zagrebačko­g sunca na ipak ugodnije vrijeme. Ne i neugodno kako se moglo očekivati, 20-ak stupnjeva vrlo je ugodno. Plavi će valjda biti spremni na sve što ih čeka, prije svega na momčad Bodø/Glimta, neugodnu momčad koja puni mreže suparnika puno uvjerljivi­je negoli je to dosad radio Dinamo.

No, plavi imaju veliko iskustvo, imaju dvije utakmice u kojima mogu kroz ovaj play-off, tu zadnju stepenicu, dohvatiti željenu skupinu Lige prvaka i napuniti maksimirsk­u blagajnu s više od 20 milijuna eura, a Čačićevi igrači sebi mogu priskrbiti lijepe i zaslužene premije.

Važna je ta prva utakmica

Ako netko zna što čeka plave u Bodøu, zna Petar Mamić, on je sa svojim Žalgirisom igrao u trećem pretkolu protiv te norveške momčadi i nakon poraza u Norveškoj (0:5) i remija kod kuće (1:1) otišao u play-off Europske lige, gdje će igrati s Ludogoreco­m, koji im je poslao Dinamo pobijedivš­i bugarsku momčad, a i pomogao jer su Bugari bez tri igrača koji su dobili crvene kartone u Zagrebu.

Mamićev klub, u kojem su još Tomislav Duka i Josip Tadić, sjajno gura u Litvi, ima osiguranu skupinu Konferenci­jske lige ako i ne prođe preko Ludogoreca.

– Sve je super, vjerujem da ćemo biti prvaci, imamo najbolju momčad u ligi. Jedino, imamo vrlo naporan ritam jer imamo još hrpu utakmica, prvi put u povijesti igrat ćemo u skupini europskih natjecanja, čeka nas kup, imamo i nekoliko zbog Europe odgođenih utakmica, tako da će biti gadno – javio nam se Petar Mamić.

No, ono što nas najviše zanima jest momčad Bodø/Glimta s kojom ste se sučelili.

– Iskreno, oduševljen sam njima, odlično su posloženi, vrlo dinamični, mladi. Kontrolira­ju loptu izuzetno mirno, jako su dobro uigrani, svatko zna što radi u svakom trenutku. I imaju taj svoj mentalitet: kad su dali gol, išli su dalje i jednostavn­o ne staju. Za Dinamo je jako važna ta prva utakmica na toj umjetnoj travi, bit će plavima teško nakon derbija s Hajdukom, ovo je doista teško gostovanje. Znamo što je Dinamo u Maksimiru i kakve su sve velike momčadi tamo padale, ali u Norveškoj će im biti vrlo teško. No, nadam se da se varam jer navijam za Dinamo, želim da plavi prođu – kaže dijete Dinama, koje bi igralo u Maksimiru protiv plavih da je njegov Žalgiris prošao preko Bodø/Glimta.

Rekao nam je Dario Čanađija, koji igra u Norveškoj, da ste razgovaral­i i da ste mu rekli kako ste imali osjećaj kao da igrate protiv Manchester Cityja?

– Pa da, ti njihovi bekovi ulaze u sredinu, desno krilo koje sam trebao čuvati spusti se nisko, jako su posložena ekipa. Mi smo ih analiziral­i, i kad su znali gubiti, igrali su isto, a sad su doveli još poneko pojačanje; taj danski reprezenta­tivac, bude li igrao, sigurno je dobar igrač. Prodaju igrače u dobre klubove, ali dovode isto tako dobre. Žalgiris se triput sretao s njima i kada dečki vide tko je sve otišao iz Bodøa, čude se jer su svaki put još bolji. Uh, užasno me kao dijete Dinama zanima ta utakmica, kakav je odnos snaga njih i Dinama.

Impresivno protiv Hajduka

Kako se može protiv njih, ipak ste doma igrali 1:1 uz vaše isključenj­e? – Visoko smo ih stisnuli, napravili pritisak, ali činjenica je da to nije bila ista utakmica kao prva jer oni su došli s tih 5:0 prednosti. Mislim da ih se treba gore pritisnuti, stoperi im nisu tako agresivni, a Dinamo ima napadače koji mogu zadržati loptu, pa napraviti višak. Držim da je Dinamo ipak blagi favorit. U sudaru napadača Dinama i njihovih stopera vidim šansu, a i preko bokova im se može nauditi, kao što je Ristovski to koristio protiv Hajduka.

Umjetnu travu stalno zalijevaju; padala je kiša, a oni su zalijevali prije i poslije zagrijavan­ja, na poluvremen­u...

Je li podloga doista tako brza i velika prednost Bodøa?

– Čak i nije stvar u brzini, umjetna je trava uvijek brza, ali oni je stalno zalijevaju: padala je kiša, bilo je 13 stupnjeva, a oni su zalijevali prije zagrijavan­ja, poslije zagrijavan­ja, na poluvremen­u. Nezgodna je i nemaš pravo na pogrešku, mana je bila što svako primanje i pas koji pogriješiš za koji centimetar suigrač više ne može uloviti, a oni su prilagođen­i tome.

Kakav je dojam na vas ostavio

Dinamo u ovoj sezoni, pogotovu u derbiju s Hajdukom?

– Dinamo je protiv Hajduka bio jako dobar. Dobar je i Hajduk ove sezone, gledao sam ga protiv Vitorije u Splitu i “prebili” su ih. A Dinamo se, kao, muči, a lagano dobije tog Hajduka. Ma, plavi su ispred svih i u ovom prvenstvu, što god drugi rekli. Čačić je dobro rekao da se tek zagrijavaj­u i onda na impresivan način slave nad Hajdukom – ispričao nam je Petar Mamić, današnji lijevi bek

• Žalgirisa.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? SLAVLJE U DERBIJU bilo bi za Dinamo lijepo nastaviti i danas u Norveškoj protiv Bodo/Glimta koji je dvaput slavio nad Mourinhovo­m Romom, a protiv Norvežana u trećem pretkolu igrao je naš Petar Mamić
SLAVLJE U DERBIJU bilo bi za Dinamo lijepo nastaviti i danas u Norveškoj protiv Bodo/Glimta koji je dvaput slavio nad Mourinhovo­m Romom, a protiv Norvežana u trećem pretkolu igrao je naš Petar Mamić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia