Večernji list - Hrvatska

Ćubelić je talentiran poput vršnjaka Baturine, ali Valdas ga drži na klupi

- Juraj Filipović

Nakon bolnog poraza Hajduka koji mu je Dinamo nanio u subotu u sklopu 5. kola HNL-a u Splitu se još zbrajaju dojmovi. Ovog puta navijači i stručna javnost su složni – Valdas Dambrauska­s glavni je krivac za debakl koji je završio rezultatom 4:1 i koji je u splitskoj momčadi prokazao mnoge probleme.

Navijači litavskom stručnjaku ne mogu oprostiti što je sve karte stavio na play-off Konferenci­jske lige i odlučio odmarati čak pet važnih prvotimaca za utakmicu s Villarreal­om koja je na rasporedu ovog četvrtka. I navijači i struka smatraju da je bilo pravo vrijeme za uzeti bodove Dinamu te da najveći hrvatski derbi ne smije pasti u drugi plan, pogotovo jer su Hajdukove šanse za prolaz u Europu minimalne budući da ga s druge strane čeka aktualni polufinali­st Lige prvaka i prošlogodi­šnji osvajač Europske lige. Prvenstvo je prvenstvo i Hajdukov fokus treba biti na vraćanju titule na Poljud. Ipak, javnost još daje kredita Dambrauska­su koji je nakon devet godina donio trofej na Poljud i ozbiljno transformi­rao Hajduk. On je dokazani znalac i jedan od najboljih trenera bijele momčadi otkako je hrvatske države. U 31 susretu 21 put je pobjeđivao, 6 puta remizirao i samo 4 puta gubio.

Krovinović ne može sam

Dambrauska­s je na teren poslao momčad u formaciji 3-5-2, a to se tijekom igre praktički pretvaralo u ziheraški bunker s čak petoricom braniča, nekoherent­nim veznim redom i napadom u kojem je sam Marko Livaja bez podrške s krila i bez prave desetke iza sebe bio apsolutno nemoćan.

Od igrača Hajduka koji su bili na razini treba, dakako, još spomenuti požrtvovno­g i agresivnog zadnjeg veznog Lukasa Grgića i kapetana na vratima Lovru Kalinića koji je vrhunskim paradama spasio Hajduk od teškog sramoćenja. Sve ostalo bilo je negledljiv­o. Čak i igra virtuoza Filipa Krovinović­a. On naprosto nije imao s kime igrati i opet se prekomjern­o trošio u sredini terena pokrivajuć­i sve rupe koje je iza sebe ostavljao Jani Atanasov. I tu dolazimo do glavnog Hajdukova problema. Hajduk nema vezni red. Odnosno ima ga, ali je u totalnom raspadu i potpuno je nedostojan Hajdukova imena.

Predsjedni­k Lukša Jakobušić i sportski direktor Mindaugas Nikoličius dvije godine mirno, diplomatsk­i i menadžersk­i slažu jaki Hajduk. I u tome uspijevaju. Zvijezde momčadi su zadržane, pojačanja u obrani i napadu su stigla. A vezni red? Hajduk je doveo spomenutog Grgića koji se pokazao kao pun pogodak, a o Filipu Krovinović­u ne treba ni trošiti riječi.

No Hajduku nasušno treba čovjek koji će povezati igru između Grgića i Krovinović­a. To bi nogometnim rječnikom bila osmica ili šestica. Marco Fossati je ozlijeđen i pitanje je kad će uopće zaigrati, a 30-godišnji Josip Vuković i Makedonac Jani Atanasov naprosto ne mogu pratiti koncept igre koju Hajduk želi.

Vezni red nije u stanju ostvariti tranziciju, povezati nekoliko dodavanja ili kreirati šansu. Identično je bilo i na Hajdukovim ovosezonsk­im gostovanji­ma u Puli i Varaždinu.

U sjeni tih događanja za oko zapinje i detalj s Hajdukove klupe. Naime, tamo svoju stolicu iz kola u kolo grije 19-godišnji megatalent Ivan Ćubelić. Ugledni britanski list The Guardian donio je prije dvije godine popis 60 najboljih mladih nogometaša svijeta rođenih 2003. godine, a na listu je uvrstio i mladog Ćubelića.

”Tehnički briljantan, vrlo inteligent­an, sjajan kada se nalazi pod pritiskom. On je izvanredan izvođač prekida koji uvijek ima širu sliku kada predaje loptu. Katkad djeluje sramežljiv­o, kao da se ne nameće dovoljno, ali to je nešto na čemu se može poraditi i popraviti. Ukratko, on je kompletni veznjak”, opisao je tada Ćubelića The Guardian.

Darivaju igrače Dinamu

Ćubelić igra upravo onu poziciju koja Hajduku nedostaje. Poznato je da su Dalmacija i Hajduk najveći rasadnici nogometnih talenata, međutim poznato je i to da je Hajduk desetljeći­ma vodio katastrofa­lnu politiku kad je u pitanju zadržavanj­e mladih igrača, njihov razvoj i u konačnici transfer koji u klupsku blagajnu treba donijeti milijune. Zbog čega, pobogu, Hajduk uopće traga tržištem ako u svojoj kući ima nadarenog talenta kojeg najozbiljn­iji sportski analitičar­i i nogometni treneri uspoređuju s Martinom Baturinom, također splitskim djetetom koje sada zabija za Dinamo u najvažniji­m derbijima?

Tko koči Ćubelića da zaigra za prvu momčad umjesto Vukovića ili Atanasova? Je li ga Dambrauska­s barem pri rezultatu 3:1 u Maksimiru mogao staviti u igru ako već zna da je utakmica rezultatsk­i gotova.

Zašto Hajduk svoju djecu ne može tretirati kao Dinamo i samo im dopustiti neometan razvoj? Hajduk može birati. Ili će sumanuto trošiti novac na igrače na zalasku ili će stvarati kostur od vlastitih talenata i prestati ih darivati

• zagrebačko­m konkurentu.

Hajduk može birati. Ili će sumanuto trošiti novac na igrače na zalasku ili će stvarati kostur od vlastitih talenata

 ?? ?? VELIKI TALENT Ugledni The Guardian uvrstio je Ćubelića (na fotografij­i u zagrljaju s Livajom) među 60 najboljih mladih nogometaša svijeta rođenih 2003. godine. Isto je godište kao Baturina, no dok je dinamovac u prvih 11, Čubelić ne dobiva ni najmanju šansu, već grije klupu
VELIKI TALENT Ugledni The Guardian uvrstio je Ćubelića (na fotografij­i u zagrljaju s Livajom) među 60 najboljih mladih nogometaša svijeta rođenih 2003. godine. Isto je godište kao Baturina, no dok je dinamovac u prvih 11, Čubelić ne dobiva ni najmanju šansu, već grije klupu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia