Večernji list - Hrvatska

Barcelonu od požara štiti stado od 290 koza i ovaca

- Vitas)

Vlasti Barcelone smislile su vrlo efikasan način borbe protiv požara. Posljednja istraživan­ja, naime, ističu neke vrste bilja kao potencijal­ne izvore opasnosti od požara jer su lako zapaljive. Tako su u borbu protiv požara uvedeni dlakavi zemaljski kanaderi, 290 koza i ovaca koje šeću najvećim javnim parkom i brste sve čega se domognu. U medijima se ističe kako se, zapravo, radi o drevnoj taktici protiv požara – ako raslinja nema, ono se ne može ni zapaliti, a najbolji su “herbicid” rogate vunene životinje! Obično su ovce i koze vrlo temeljite u svojem radu pa ostavljaju praktično gole površine koje u slučaju požara služe i kao tampon-zone. Ako uopće i ostane nešto što se može zapaliti.

- Nismo izmislili ništa što se već nije znalo. Obnavljamo ono što je već postojalo, ali je nestalo rekao je za Guardian Guillem

Canaleta iz katalonske neprofitne fundacije Pau Costa koja tu taktiku uvodi od 2016. godine u provinciji Gironi nedaleko od Barcelone. U Barceloni se od travnja odvija pokusni projekt u parku Collserola na površini od 8000 hektara gdje prosječno izbije 50 požara godišnje. Obično požari ipak budu ugašeni.

- No, može jednog dana doći i do ključnog požara koji bi izazvao veliku štetu. A to je urbani park, okružen jako gusto naseljenim četvrtima - rekao je Eloi Badia, gradski vijećnik Barcelone. Nije to i jedino mjesto gdje se primjenjuj­e slična taktika, u Kalifornij­i gdje su požari lani progutali 850.000 hektara raslinja, više od deset kompanija počelo je iznajmljiv­ati koze u svrhu ciljane ispaše. U sjevernom Portugalu, zasluge za poštedu rezervata Faia Brava od velikih požara 2017. godine idu 45 ugroženih konja pasmine garrano. U kanadskoj provinciji Britanskoj Kolumbiji stoka se koristi kako bi se očistio prostor osjetljiv na požare. Već 20 godina se u španjolsko­j pokrajini Andaluziji plaća pastire da svoja stada vode preko područja zaraslog biljem. Program je narastao na 100.000 životinja, koje su uštedjele vlastima oko 75 posto troškova mehanizira­nog krčenja.

Obično su ovce i koze vrlo temeljite u svojem radu pa ostavljaju gotovo gole površine

 ?? ?? U medijima se ističe kako se, zapravo, radi o drevnoj taktici protiv požara – ako raslinja nema, ono se ne može ni zapaliti, a najbolji su “herbicid” rogate vunene životinje! Ništa nismo izmislili što se nije znalo. Obnavljamo ono što je već postojalo, ali je nestalo, kažu organizato­ri programa.
U medijima se ističe kako se, zapravo, radi o drevnoj taktici protiv požara – ako raslinja nema, ono se ne može ni zapaliti, a najbolji su “herbicid” rogate vunene životinje! Ništa nismo izmislili što se nije znalo. Obnavljamo ono što je već postojalo, ali je nestalo, kažu organizato­ri programa.
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia