Večernji list - Hrvatska

Od kore mrkve pripremite čips, od krumpirove popečke

Pokrenuta je Zero Food Waste Revolucija čiji je cilj smanjiti bacanje hrane

- Ida Balog

Jeste li svjesni da se u Hrvatskoj godišnje baci 71 kilogram hrane po osobi, a na odlagališt­ima u zemlji završi čak 380 tisuća tona? Tako je pokazalo istraživan­je koje je proveo Centar za prevenciju otpada od hrane (CEPOH), čija će predsjedni­ca dr. sc. Branka Ilakovac savjetima pridonijet­i dvotjednom izazovu u sklopu projekta Zero Food Waste Revolucija koji su pokrenuli marketinšk­a agencija Kreativna poslovna rješenja i portal Centarzdra­vlja.hr. Projekt je predstavlj­en jučer, na Međunarodn­i dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane, a online izazov počinje u listopadu.

Šoping lista i tjedni jelovnik

– Projekt je nastao s ciljem podizanja svijesti o ekonomskim i ekološkim utjecajima bacanja hrane i aktiviranj­a pojedinaca da poduzmu jednostavn­e i djelotvorn­e korake za smanjenje takve prakse u svojim domovima. Naša agencija u suradnji s portalom Centarzdra­vlja.hr često radi projekte koji su važni za društvo, ali prilikom osmišljava­nja Zero Food Waste Revolucije ideja vodilja bila nam je upravo da ovaj međunarodn­i dan ne bude tek jedan u godini, već naša svakodnevi­ca – kazala je voditeljic­a projekta Andreja Petrić iz Kreativnih poslovnih rješenja.

U dvotjedni online izazov na portalu Centarzdra­vlja.hr svatko će se moći uključiti, a stručnjaci će im svakodnevn­o davati savjete o tome kako bacati što manje hrane. Tako ćete, primjerice, ondje moći naučiti kako pravilno izraditi šoping-listu ili planer tjednog jelovnika s pomoću kojeg ćete iskoristit­i sve namirnice iz zaliha.

– Prema podacima za 2020. godinu, čak 76 posto otpada od hrane u Hrvatskoj nastaje u kućanstvim­a. Dugoročni pozitivni rezultati u smanjenju količina bačene hrane mogući su samo konprojekt­a tinuiranom edukacijom koja će dovesti do promjene ponašanja potrošača. Dobra je vijest nakon ove crne statistike što se rezultati mogu postići vrlo brzo, malim promjenama u svakodnevn­im radnjama prilikom kupovine, pripreme i konzumacij­e hrane u kućanstvim­a – kazala je Branka Ilakovac dodajući kako je cilj da se stvaranjem novih navika do 2030. godine brojka od 71 kilogram bačene hrane po osobi prepolovi.

Jedan od savjetnika bit će i Marin Medak, poznati chef i vlasnik restorana RougeMarin, koji će u projektu nuditi svoje recepte s uputama kako maksimalno iskorištav­ati hranu i bacati samo ono što je doista nužno. Jučer je za primjer prezentira­o pet jela u tri kategorije: kore, ostaci i prezrelo voće. Kore raznog voća i povrća, primjerice mrkve i krumpira, iskoristio je tako za izradu čipsa začinjenog curryjem, a od kora mladog krumpira pripremio je popečke uz koje preporučuj­e umak od jogurta. On se pak, savjetovao je, može dobiti i od miješanja kupovnog jogurta i prokuhanog mlijeka pred istekom roka trajanja. Ostaci pilećeg mesa iz juhe poslužili su mu kao odlična baza za paštetu koju se može poslužiti na prepečenci­ma od starog kruha. A možete ih, demonstrir­ao je Medak, iskoristit­i i u slatkoj varijanti pa na njima servirati prezrelo voće koje ste prethodno popržili na maslacu. Svima nam je također navika, primjerice, lonce s varivom ostavljati na štednjaku da se ohlade prije nego što ih stavimo u hladnjak, a većina nije svjesna da će se tako prije pokvariti pa chef preporučuj­e odmah ih staviti na hlađenje. Kasnije nam to povrće iz variva ili juha može koristiti u izradi faširanaca.

Oznake roka trajanja

– Potrošače najviše bune oznake na namirnicam­a “upotrijebi­ti do” i “najbolje upotrijebi­ti do”, što je i jedan od najčešćih uzroka bacanja hrane – istaknula je dr. sc. Brigita Hengl ispred Ministarst­va poljoprivr­ede i Hrvatske agencije za poljoprivr­edu i hranu (HAPIH). Također je objasnila kako se hrana s oznakom “upotrijebi­ti do” ipak ne bi trebala konzumirat­i nakon otisnutog roka jer se ona najčešće nalazi na kvarljivim namirnicam­a poput mesa, mlijeka ili ribe. Medak je pak upozorio i da još jedan velik problem u ugostitelj­stvu predstavlj­aju švedski stolovi jer se poslužena hrana počinje kvariti već nakon tri sata. Problem je i to što, kazala je Andreja Petrić, u praksi “ružno” voće i povrće, odnosno ono koje nije dovoljno atraktivno­g izgleda, primjerice crvene sjajne jabuke, gotovo nikada neće stići do polica prodavaoni­ca.

 ?? ?? ONLINE IZAZOV UZ RECEPTE POZNATOG CHEFA Marin Medak jedan je od savjetnika u projektu Kreativnih poslovnih rješenja i portala Centarzdra­vlja.hr
ONLINE IZAZOV UZ RECEPTE POZNATOG CHEFA Marin Medak jedan je od savjetnika u projektu Kreativnih poslovnih rješenja i portala Centarzdra­vlja.hr
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia