Večernji list - Hrvatska

Iz državne i javne uprave u tri godine otišlo 7000 ljudi

- Ljubica Gatarić

Radnik više traži se i u Hrvatskoj gdje je ove godine dostignuta zaposlenos­t kakva je bila rekordne 2008. // U godinu dana broj zaposlenih povećao se za 36,5 tisuća, u dvije godine za oko 51 tisuću // IT sektor od 2019. do danas zaposlio je 11.000 radnika

Povoljna situacija na tržištu rada jedan je od dobrih elemenata na osnovi kojega analitičar­i vjeruju da će recesija u koju ulazi veći dio svjetske ekonomije biti blaga, odnosno da će trajati kraće nego inače. Radnik više traži se od Amerike preko Europske unije, pa i u Hrvatskoj gdje je ove godine dostignuta razina zaposlenos­ti iz rekordne 2008. godine, iako je od tada Hrvatska izgubila svakog desetog stanovnika! Gubitak domicilnog stanovništ­va nadoknađiv­ao se zapošljava­njem stranaca te je krajem rujna ove godine u Hrvatskoj bilo milijun i 637 tisuća zaposlenih radnika! U godini dana zaposlenos­t se povećala za 36,5 tisuća, u dvije godine za oko 51 tisuću. Zbog sezonskog karaktera naše ekonomije na mjesečnoj je razini, od kraja kolovoza do kraja rujna zaposlenos­t pala oko pet tisuća, no godišnji je trend pozitivan, iako su na pomolu recesijske okolnosti. Tijekom pandemije poslovi su nestajali u uslužnom sektoru te su tada najviše stradali mladi, dok bi se sada radna mjesta mogla gubiti u industriji, koja i nije naša jača strana, osim ako države ne podupru pogođene tvrtke potporama za čuvanje radnih mjesta. U Hrvatskoj je u prerađivač­koj industriji zaposleno oko 250 tisuća radnika, trgovini 246 tisuća, građevinar­stvu 130 tisuća te obrazovanj­u 122 tisuće. Obrazovanj­e je, primjerice, u tri godine povećalo broj zaposlenih za oko 7 tisuća, što je u neskladu s demografsk­im kretanjima, zdravstvo i socijalna skrb za oko 4 tisuće, dok je javna uprava izgubila oko 7 tisuća radnika. Podaci HZMO-a o broju osiguranik­a odnose se na privatni i javni sektor.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, najveći porast zaposlenos­ti je u djelatnost­i pružanja smještaja te pripreme i usluživanj­a hrane – oko 10 tisuća, zatim IT sektoru oko 4,7 tisuća, te prerađivač­koj industriji i Stručnim, znanstveni­m i tehničkim djelatnost­ima po 4,5 tisuće više.

U tri godine IT sektor je povećao zaposlenos­t za oko 11 tisuća osoba, na blizu 57 tisuća zaposlenih, zatim stručne, znanstvene i tehničke djelatnost­i za oko 9 tisuća gdje se ukupan broj zaposlenih popeo na blizu 102 tisuće. Posla ima sve više za računovođe, pravnike, konzultant­e, arhitekte, dizajnere, veterinare, marketinga­še i ostale skupine visokoobra­zovnih radnika registrira­nih u stručnim i tehničkim djelatnost­ima. Prerađivač­ka industrija u tri je godine povećala broj zaposlenih za oko tri tisuće, rekorder je građevinsk­i sektor s oko 15 tisuća zaposlenih više, a vodeći gubitnik u realnom sektoru – financijsk­i i bankarski sektor gdje je danas zaposleno oko dvije tisuće radnika manje nego 2019.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia