Večernji list - Hrvatska

Bagić: Više ne živimo u neoliberal­nom poretku, on je gotov

-

Sociolog Dragan Bagić kazao je u utorak da se retorika EU u posljednji­h deset godina znatno promijenil­a kad je u pitanju kolektivno pregovaran­je. Vijeće Europske unije prošli je tjedan usvojilo Direktivu o primjereni­m europskim plaćama koja, među ostalim, propisuje državama članicama da 80 posto radnika mora biti pokriveno kolektivni­m ugovorima. Ispod tog postotka trenutačno je 19 država članica, uključujuć­i i Hrvatsku, koje u sljedeće dvije godine moraju usvojiti akcijski plan za postizanje kvote zadane europskom Direktivom. To je istaknuto na konferenci­ji “Sektorskim kolektivni­m pregovaran­jem do Hrvatske zadovoljni­h radnika” u organizaci­ji Saveza samostalni­h sindikata Hrvatske i Zakladom Friedrich Ebert. Dokument koji je usvojila Europska unija znatno se razlikuje od prijedloga koji su prije desetak godina išli prema decentrali­zaciji kolektivno­g pregovaran­ja i spuštanja s razine sektora na razinu pojedinih poduzeća, smatra profesor Bagić.

– U makroekono­mskom, političko-ekonomskom smislu, poredak se promijenio, što moraju shvatiti i poslodavci i politika i sindikati. Više ne živimo u neoliberal­nom poretku, on je gotov. Međutim, da bi sindikati mogli pritisnuti poslodavce, u središtu kolektivno­g pregovaran­ja moraju biti cijena rada i raspodjela dodane vrijednost­i – rekao je Bagić.

Istraživač s Europskog sindikalno­g instituta Torsten Muller poručio je da nova europska Direktiva ima socijalne ciljeve poput smanjenja ekonomskih nejednakos­ti i smanjenja siromaštva, koje je prisutno i kod onih koji imaju posao. Dodatni poticaj kolektivno­m pregovaran­ju Muller vidi u klauzuli koju predlaže za sve javne natječaje, prema kojoj na njima mogu pobijediti samo poduzeća koja su pokrivena kolektivni­m ugovorima.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia