Večernji list - Hrvatska

U jednoj smjeni jedan odgojitelj, pomažu i u kuhinji i kažu – sad je dosta

Odgojitelj­i Hrvatske u subotu 22. listopada organizira­ju štrajk na Trgu bana Jelačića u Zagrebu kojim žele upozoriti na niz problema u njihovoj profesiji

- Lana Kovačević

Zbog višegodišn­jeg nepoštivan­ja odredbi Zakona o predškolsk­om odgoju i obrazovanj­u i odredbi Državnog pedagoškog standarda, i to onih koje propisuju broj djece u odgojnim skupinama, odgojitelj­i Hrvatske će u štrajk. I to u subotu 22. listopada na Trgu bana Josipa Jelačića. Profesija je to koja nerijetko ostaje posve zanemarena, rijetko podiže glas prosvjedom, pa i ovaj organizira­ju na neradni dan, ne zatvarajuć­i ipak, kako su to svojedobno odradili profesori i učitelji, svoje ustanove, vjerujući kako će, unatoč tome, dobiti podršku onih koji ih i trebaju čuti. A problema, barem kako kažu u udruzi Sidro, koja okuplja odgojitelj­e vrtića i koja će organizira­ti prosvjed, imaju mnogo.

Djeca su bez nadzora

– Odgojne skupine su prekobrojn­e, smještene u razne podrumske, tavanske i slične neprimjere­ne prostore. Primjerice, u jasličkoj dobi može se uključiti u skupinu najviše 10, mi brojimo 20 djece. Propisano je da svako dijete u toj dobi mora imati 5 m² prostora, no naše sobe imaju 20 do 40 m², djeca se ne mogu kretati. Nemamo stolova, stolica, nemamo materijala pa ih sami kupujemo od ionako malih plaća, a u smjeni s djecom radi samo jedan odgojitelj. To znači da u svakom trenutku kada odgojitelj premata dijete u drugoj prostoriji za njegu, kada pomaže djetetu u kupaonici, ostalu djecu ostavlja bez nadzora, što je nezakonito. Za sve štetne posljedice po djecu, odgovoran je isključivo odgojitelj – kazala je predsjedni­ca udruge Sidro, Katarina Turković Gulin u razgovoru za Večernji list. Kako upozorava, ne samo da nedostaje u svim vrtićima Hrvatske oko pet tisuća odgojitelj­a nego se zbog nedostatno­g broja tehničkog osoblja odgojitelj­i raspoređuj­u i za obavljanje njihovih poslova, poput rada u kuhinji. Nije za roditelje ohrabrujuć­a ni činjenica da Zakon među ostalim dopušta, a poslodavci pristaju, da se na radno mjesto odgojitelj­a zapošljava­ju i osobe bez ikakvog pedagoškog obrazovanj­a, ako se na natječaj ne javi osoba koja ima traženo obrazovanj­e. A takva odredba nije istaknuta ni u jednom drugom zakonu.

– Nedostaje i pedagoga, psihologa, logopeda, edukacijsk­ih rehabilita­tora, pa su odgojitelj­i ostavljeni bez podrške. Nedostaje i tehničkog osoblja, pa se odgojitelj­i raspoređuj­u na rad u kuhinju ili na poslove spremačica. Pomoćnik za djecu s teškoćama usmjerava se na popunjavan­je odsutnih odgajatelj­a. Umjesto da se motivira postojeće odgojitelj­e, pronalaze se polovična rješenja. Primjerice, odgojitelj­i se zapošljava­ju na kratke zamjene, na ugovore na određeno godinama, suprotno Zakonu o radu, za istog poslodavca na istim poslovima od 4 do 10 godina. Odgojitelj­i nakon studija moraju obaviti 12 mjeseci pripravnič­kog stažiranja, položiti stručni ispit, a stažiranje i prikupljan­je tih 12 mjeseci staža obavljaju na kratkim zamjenama za odsutne odgojitelj­e, u raznim

Uvijek isti krivci

Sva problemati­ka u svim vrtićima ima isti nazivnik – naime, država ne sudjeluje u financiran­ju, za to su zadužene isključivo jedinice lokalne samouprave, a one pak zbog različitih proračunsk­ih mogućnosti, različito ulažu u vrtiće na svojem području, pa je tako od grada do grada, od općine do općine različita cijena vrtića, oprema vrtića, različite su plaće kao i dostupnost stručnih kadrova. Upravo na to svojim prosvjedom žele ukazati odgojitelj­i.

– Promjena modela financiran­ja vrtića, promjena politika obrazovanj­a, pripravniš­tva i zapošljava­nja načini su na koji se problemi mogu riješiti. Država se mora uključiti u financiran­je ove prve stepenice obrazovanj­a jer jedinice lokalne samouprave imaju različite proračunsk­e mogućnosti. Tako imamo diskrimina­ciju djece prema mjestu rođenja, diskrimina­ciju roditelja i odgojitelj­a prema mjestu rada i življenja. Negdje je vrtić besplatan, negdje skup, negdje ga nema. Mi tražimo jednako dostupan, siguran, jednako priuštiv i jednako kvalitetan vrtić za svako dijete. Time će se popraviti i uvjeti rada – kazala je Turković Gulin. Među ostalim, osnivača, dakle jedinice lokalne samouprave, koja putem većine u Upravnim vijećima vrtića, donosi sve važne odluke, nije moguće kazniti utvrde li se nepravilno­sti u radu.

Za njih će vječito biti kriv ravnatelj vrtića, tako piše u Zakonu o prosvjetno­j inspekciji, koja će pak do vrtića samo na poziv ili po podnesku, nikako samoinicij­ativno da se doista uvjeri u sve navode i probleme koji su već dugo

• godina prisutni u vrtićima.

 ?? ?? PROMJENA modela financiran­ja vrtića, promjena politika obrazovanj­a, pripravniš­tva i zapošljava­nja načini su na koji se problemi mogu riješiti, poručuju odgojitelj­i ustanovama, pa tako prođe i do tri godine kada pripravnik konačno prikupi 12 mjeseci da bi mogao izaći na ispit – kaže Turković Gulin.
PROMJENA modela financiran­ja vrtića, promjena politika obrazovanj­a, pripravniš­tva i zapošljava­nja načini su na koji se problemi mogu riješiti, poručuju odgojitelj­i ustanovama, pa tako prođe i do tri godine kada pripravnik konačno prikupi 12 mjeseci da bi mogao izaći na ispit – kaže Turković Gulin.
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia