Večernji list - Hrvatska

Novi vrtić i aneks škole oštećene u potresu u Galdovu

Projekt odgojno-obrazovnog kompleksa nastao je prije potresa u prosincu 2020. i trebala se obnoviti postojeća škola, koja je nakon potresa dobila crvenu naljepnicu pa se sad treba rušiti

- Danijel Prerad

Radovi na gradnji novog odgojno-obrazovnog kompleksa u sisačkom naselju Galdovu, vrijedni 48 milijuna kuna, dobro napreduju. Gradi se od veljače novi vrtić za oko 135 mališana te aneks osnovne škole s blagovaoni­com i prostorija­ma za razrednu nastavu. No sam projekt kompleksa nastao je prije potresa u prosincu 2020. godine te je podrazumij­evao rekonstruk­ciju postojeće osnovne škole, na koju se novi objekt trebao vezati. Međutim, u potresu je postojeća školska zgrada teško oštećena, dobila je crvenu naljepnicu te se mora rušiti, a od tada učenici nastavu pohađaju u druga dva školska objekta na području Siska. Zbog toga je i sam projekt morao biti izmijenjen iz rekonstruk­cije starog školskog objekta u gradnju novog zamjenskog objekta. Tako će na ljeto iduće godine biti završen novi dio, a na zamjenski objekt postojeće škole morat će se čekati.

Natječaj za novi objekt

– Idućeg tjedna raspisujem­o natječaj za izvođača radova na uklanjanju oštećenog objekta škole, nakon čega slijedi natječaj za gradnju novog školskog objekta. Planiramo i postojeću dvoranu iz 50-ih napraviti u gabaritima suvremenih potreba. Želimo da djeca imaju moderne, dobro opremljene i sigurne odgojne i obrazovne objekte – rekla je gradonačel­nica Siska Kristina Ikić Baniček dodavši kako očekuje odgovor Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a o nacionalni­m sredstvima, kojima bi se financiral­a gradnja nove škole.

Problem je što se novcem iz Fonda solidarnos­ti za poslijepot­resnu obnovu mogu samo obnavljati oštećeni školski objekti, a ne graditi novi, zamjenski.

– Nadam se da će tu nelogičnos­t u Ministarst­vu uskoro ispraviti. No, bez obzira na odgovor, Grad Sisak u proračunu je planirao sredstva za radove, a to će učiniti i iduće godine kako ne bi došlo do zastoja u radovima. Isto očekujemo i za novi vrtić koji gradimo. Ministarst­vo je raspisalo natječaj, ali ispao je problem u tome što se može aplicirati samo za projekte čije građenje još nije počelo, a uobičajeno je bilo da mnogi počnu radove pa se jave na natječaj. Žalili su se mnogi, i Zagreb također, pa ipak očekujemo od Ministarst­va pozitivan odgovor na taj dio financiran­ja. No ponavljam, ako pomoć države ne dođe, gradski će proračun to nadomjesti­ti kao u sličnim slučajevim­a kad država nije reagirala – rekla je gradonačel­nica Ikić Baniček.

Manje liste čekanja

– Ovo je odličan primjer obnove i revitaliza­cije, dva u jedan, kada jedinice lokalne samouprave preuzmu na sebe sve što bi trebao biti posao središnje vlasti. Treba ovo pozdraviti jer je to ono što je Sisku nužno, a posebno gradskoj četvrti Galdovo. Bilo bi dobro da se i druge razine vlasti, sukladno svojoj odgovornos­ti, uključe napokon u obnovu na području grada – ističe predsjedni­k Vijeća Grada Siska Bojan Dadasović.

Novi vrtić imat će mjesta za šest odgojnih skupina s ukupno 135 djece. Ravnatelji­ca Dječjeg vrtića Sisak Stari Tihana Kokanović rekla je da će se time osjetno smanjiti vrtićke liste čekanja, a ove je godine 112 neupisanih u tom vrtiću.

– U sisačke vrtiće upisana su sva djeca koja imaju oba roditelja zaposlena, no ostalo je neupisanih u drugim kategorija­ma, kada radi samo jedan roditelj ili drukčije. Novi vrtić pomoći će smanjenju tih lista čekanja – dodala je

• gradonačel­nica Ikić Baniček.

Gradonačel­nica Siska očekuje odgovor Ministarst­va obrazovanj­a o nacionalni­m sredstvima za gradnju nove škole

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia