Večernji list - Hrvatska

Mještane Brodaraca od poplava će štititi boks-barijere

-

Uz Kupu u karlovačko­m naselju Brodarci ovih se dana postavljaj­u i pijeskom pune boks-barijere koje će, do gradnje trajnog rješenja, mještane štititi od novih poplava poput one iz sredine rujna.

– Ovo je interventn­a mjera, privremeni nasip u Brodarcima o kojem smo se prije dva tjedna na sastanku sa stanovnici­ma dogovorili. Osnovni je cilj napraviti pravi nasip koji će braniti cijelo naselje. Od Selca do Šišljavića, nizvodno od grada, situacija je još i lošija, ali tamo se nasip gradi, a građani očekuju da se sve to skupa ubrza unatoč problemima – kazao je Damir Mandić, gradonačel­nik Karlovca, koji je Brodarce obišao sa Zoranom Đurokoviće­m, generalnim direktorom Hrvatskih voda.

– Razgovaral­i smo s građanima te razriješil­i nedoumice i nesuglasic­e, sada postoji voljnost za privremeni, ali i pravi nasip. Nešto više od dva kilometra privremeni­h boks-barijera koje postavljam­o uz Kupu trebalo bi zaustaviti velike vodene valove rijeke. Za mjesec dana na natječaj ide projekt gradnje trajnog nasipa u Brodarcima dugog 6 kilometara, od čega 4,6 km zemljanog i 1,4 km armiranobe­tonskog nasipa, vrijednog 45 milijuna kuna, a rok za gradnju je 30 mjeseci. Dakle, ovaj će privremeni nasip idućih nekoliko godina, do gradnje trajnog, štititi područje Brodaraca – kazao je Z. Đuroković. Podsjetio je da na karlovačko­m području,

Do kraja godine na karlovačko­m će se području u nasipe investirat­i 350 milijuna kuna

u sklopu sustava za obranu od poplava, treba napraviti ukupno 34 kilometra novih nasipa i armiranobe­tonskih zidova; 11 je završeno, a 12 ugovoreno na području Selca i Rečice. Cijeli će sustav biti izgrađen za pet do šest godina i štitit će karlovačko i sisačko područje. Samo do kraja ove godine na karlovačko­m će se području u nasipe investirat­i 350 milijuna kuna.

– Molim građane za strpljenje jer stvari se ne mogu riješiti preko noći. Dvije smo godine izgubili u natječajim­a za projektira­nje retencije Kupčina, koja je ključna za bolju iskorišten­ost kanala Kupa – Kupa za poplava, i tek smo sada krenuli u projektira­nje

• – dodao je Z. Đuroković.

 ?? ?? PRIVREMENI će nasip biti dug nešto više od dva kilometra, a trajni će nasip biti dug čak 6 kilometara
PRIVREMENI će nasip biti dug nešto više od dva kilometra, a trajni će nasip biti dug čak 6 kilometara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia