Večernji list - Hrvatska

Rekordni proračun penje se rebalansom na 15,8 milijardi

Pred skupštinar­e stiže i odluka o “redovnom kreditu” od 300 milijuna kuna

- Mia Mitrović

S obzirom na porast cijena i sveopću inflaciju, dobro smo prošli, komentirao je jučer zagrebački gradonačel­nik Tomislav Tomašević 721 milijun kuna težak rebalans rekordnog zagrebačko­g proračuna. Nakon što ga sutra izglasa Skupština, zagrebački će se proračun popeti na 15,8 milijardi kuna, što je više no ikad u povijesti. Prema riječima gradonačel­nika, s obzirom na situaciju, radi se o minimalnom povećanju.

Prekasno je, nema suficita

– Novac će uglavnom ići za hranu, energente, domove za starije i nemoćne, vrtiće i škole, odnosno za 340 ustanova kojima Grad plaća troškove te dio kapitalnih investicij­a – rekao je Tomašević. Zbog povećanja cijene građevinsk­ih radova, dodao je, sve su kapitalne investicij­e skuplje za najmanje 10 posto. Ukratko, nema proračunsk­e stavke koja zbog inflacije nije porasla, objasnio je.

A najveći dobitnik nakon rebalansa, izračunao je nedavno HSLS-ov skupštinar Kristijan Jelić, Gradski je ured za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost kojem je proračun povećan za 220 milijuna kuna, odnosno za 24%. Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invalidite­tom dobit će dodatnih 90,7 milijuna kuna, što je povećanje od 3%, a Ured za kulturu, međugradsk­u i međunarodn­u suradnju i civilno društvo dobit će 40,5 milijuna kuna, što je 2% više, od čega najveći dio, oko 33,3 milijuna kuna, otpada na ustanove u kulturi.

– Gradskom uredu za obrazovanj­e, sport i mlade proračun je uvećan za 10%, odnosno za 421 milijun kuna, pri čemu Ustanova za upravljanj­e sportskim objektima dobiva samo 15 milijuna, što neće biti dovoljno za obnovu dotrajalih sportskih objekata – drži Jelić, koji pohvaljuje dodatnih 20 milijuna kuna za program javnih potreba u sportu, čime je, kaže, djelomično ispravljen­a nepravda nanesena sportskim savezima jer bi osnovni sportovi kao atletika, plivanje i borilački sportovi bez toga teško mogli funkcionir­ati.

A da se rebalans prekasno donosi smatra Slavko Kojić, prvi čovjek Stranke rada i solidarnos­ti.

– Uzroci za rebalans nastali su već 31. ožujka, kada se Grad zadužio za 50 milijuna eura, odnosno 375 milijuna kuna, čime je nastao proračunom nepokriven trošak. Kada smo bili na vlasti, današnji gradonačel­nik nam je spočitavao da rebalansom pokrivamo financijsk­e aritmije i povećane troškove. Sada vidi da ni on ne može drukčije – ističe Kojić. Druga je “rupa u kasi”, dodaje, nastala kada je Visoki upravni sud nezakonito­m proglasio izmjenu mjere roditelj odgojitelj, čime je Grad ostao bez očekivane i u proračun uvrštene uštede od 300 milijuna kuna.

Predsjedni­k HDZ-ova skupštinsk­og kluba Mario Župan upozorava pak na nekoliko spornih stavki unutar rebalansa.

– Nema obećanog suficita, a u proračun je i dalje uračunat prihod od prodaje Apisa, koji još nije prodan niti je raspisan natječaj. U rebalansu je i čudna stavka od šest milijuna kuna za Srebrnjak – navodi Župan.Tomašević pak ističe kako će zahvaljuju­ći EU projektima Grad ipak nešto uprihoditi te da je proces prodaje Apisa u tijeku.– Na temu Apisa imali smo sastanak još u srpnju, procedura je pokrenuta, poslano je pismo namjere, a uskoro će se uspostavit­i i radna skupina za dogovor o cijeni, tako da se ide u realizacij­u. Srebrnjak je također tema o kojoj moramo razgovarat­i s Vladom o mogućnosti faziranja projekta jer će u protivnom cijela cijena, 400 milijuna kuna, pasti na Grad, a to ne možemo dopustiti – kazao je Tomašević.

A kad se podvuče crta...

Uz rebalans, skupštinar­i sutra glasaju i za novih 300 milijuna kuna kredita za kapitalne investicij­e. Kredit je, kaže Tomašević, redovno zaduženje. Izglasan je lani u prosincu, kada i proračun, a takav se kredit izglasava svake godine. Ipak, neki zamjećuju kako će se uz taj, kako kaže gradonačel­nik, “redovni kredit”, sutra zapravo glasati za još jedan, onaj iz ožujka, težak 375 milijuna kuna podignutih za potrebe Holdinga i ZET-a. Kako to zaduženje nije bilo planirano u proračunu, tek će ovim rebalansom biti vidljivo u gradskoj blagajni. Stoga, kada se podvuče crta, upozorava oporba, ispada kako je nova vlast u 15 mjeseci Zagreb zadužila za dvije milijarde i 260 milijuna kuna. Ako se tome doda i nedavno prilično sporno izglasan kredit Holdinga, računica kaže da je nova vlast u 15 mjeseci podigla kredite u vrijednost­i od gotovo četiri milijarde

• kuna.

 ?? ?? S OBZIROM NA INFLACIJU, DOBRO SMO PROŠLI Novac će uglavnom ići za hranu, energente, domove za starije, vrtiće i škole, odnosno za 340 ustanova kojima Grad plaća troškove te dio kapitalnih investicij­a, rekao je Tomašević
S OBZIROM NA INFLACIJU, DOBRO SMO PROŠLI Novac će uglavnom ići za hranu, energente, domove za starije, vrtiće i škole, odnosno za 340 ustanova kojima Grad plaća troškove te dio kapitalnih investicij­a, rekao je Tomašević
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia