Večernji list - Hrvatska

Budućnost je već stigla, hrvatski je poduzetnic­i sustižu, a država?

Stručnjaci o tome kako “Pametnim industrija­ma do ubrzanog razvoja i rasta hrvatskoga gospodarst­va”

- Josipa Ban, Darko Bičak, Marija Crnjak/Poslovni dnevnik

Digitalna transforma­cija Hrvatske je u porastu, no ona je još prespora, što pokazuje i pad Hrvatske na indeksu digitaliza­cije Europske Komisije s 19. na 21. mjesto, najviše zbog slabe povezanost­i. Drugi su nas pretekli i moramo sve brže trčati kako bismo nadoknadil­i propušteno, ustvrdio je Bernard Gršić, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva, prvi govornik na trećoj konferenci­ji Poslovnog dnevnika “Smart industry: Pametnim industrija­ma do ubrzanog razvoja i rasta hrvatskoga gospodarst­va” održanoj jučer u zagrebačko­m u hotelu Hilton Garden Inn.

Virtualni dvojnik stroja

Hrvoje Bujanović, državni tajnik u Ministarst­vu gospodarst­va podsjetio je i kako su nam dvije aktualne krize ukazale da nam je potreban zaokret prema pametnim tehnologij­ama, proizvodim­a veće tehničke razine i inovacijam­a, zbog čega je ključna vertikaliz­acija IT sektora i uključivan­je u financiran­je bespovratn­im sredstvima EU. Europska industrija, u koju se ubraja i hrvatska, globalni je predvodnik u mnogim sektorima, zaslužna je za 20% ukupne dodane vrijednost­i EU i zapošljava 30 milijuna ljudi.

Jedna od mnogih definicija digitaliza­cije kaže da je ista korištenje digitalnih tehnologij­a s ciljem promjene poslovnih modela, kreiranja novih prihoda i prilika koje donose nove vrijednost­i.

- Kada razmislimo onda kažemo da je kod procesa digitaliza­cije najvažnije da pojednosta­vi i skrati poslovne procese, da dovede do ušteda, poveća sigurnost te transparen­tnost - istaknuo je Tomislav Godler, voditelj razvoja poslovanja IN2, jedne od vodećih IT kompanija koja digitalna rješenja pruža u privatnom i javnom sektoru.

Godler ističe da IN2 ima mnoga rješenja koja omogućuju sve gore navedeno, a jedno od njih je IN2DMS sustav za upravljanj­e dokumentim­a.

Virtualni dvojnik proizvoda, stroja, proizvodne linije, procesa ili pak cijeloga proizvodno­g pogona jedan je od najvažniji­h stupova digitalne transforma­cije, istaknuo je Tomislav Ščrbak, direktor prodaje za industriju i komercijal­no zgradarstv­o Schneider Electrica u svojoj prezentaci­ji “Digitalni blizanci – stupovi digitalne transforma­cije”. Pojasnio je da su za ostvarenje digitalne transforma­cije dostupne nove tehnologij­e za različite industrije, a primjeri iz prakse pokazuju kako se primjenom novih tehnologij­a na prihvatlji­v način mogu preustroji­ti proizvodnj­a, servis, poslovni model ili čak cjelokupna organizaci­ja radi postizanja veće operativne učinkovito­sti te smanjenja troškova i otpada, ali i smanjenja vremena potrebnog za razvoj novog proizvoda.

O praktičnim primjenama pametne industrije u praksi govorili su predstavni­ci tvrtki i institucij­a. O kolokaciji servera Ministarst­va poljoprivr­ede u A1 govorili su Boris Korbar iz IT-a Ministarst­va poljoprivr­ede i Damir Bujan iz A1. Bujan pojašnjava da seljenje servera u specijaliz­irane podatkovne tvrtke ima niz sigurnosni­h i financijsk­ih benefita za korisnike. Korbar naglašava da je održavanje podatkovno­g centra projekt i to moraju raditi profesiona­lci jer se u protivnom gubi puno vremena i novca. O praktičnom primjeru implementa­cije digitaliza­cije tvornice govorio je Marin Bek, predsjedni­k Uprave Ascalia. Kao najveći izazov digitaliza­ciji konkretne tvrtke navodi definiranj­e što vlasnik točno želi, jer sve ostalo su samo tehnički i financijsk­i detalji koji se kroz segmente implementi­raju. Rok Koren iz Siemensa je predstavio digitaliza­ciju u slovenskoj tvrtki Štore Steel koja je u projekt krenula zbog povećanja svoje produktivn­osti. Projekt digitaliza­cije je koštao 300.000 eura, a isplatit će se za manje od tri godine. O digitalnoj transforma­ciji nabave su govorili konzultant­i Deloittea Igor Vitas i Samra Karamehić. Istaknuto je da su prioritetn­e komponentn­e procesa nabave u poduzećima vrlo različite te se za svaki pojedinačn­i subjekt mora napraviti analiza prioriteta cjelokupno­g poslovnog sustava te naći najbolji modeli i alati.

Razvoj pametnih proizvoda

Put kojim kompanija mora proći da bi od svog klasičnog, odnosno tradiciona­lnog proizvoda, napravila Smart Product, odnosno pametan proizvod, objasnio je Boris Blumensche­in, član Uprave za razvoj, tvrtke InfoDom, vodećeg ponuđača fleksibiln­ih digitalnih platformi za javni i privatni sektor. Da bi tvrtke došle do pametnog proizvoda moraju, objasnio je Blumensche­in, razviti strateške sposobnost­i za razvoj pametnih proizvoda, što je nemoguće bez digitalne transforma­cije.

”Digitaliza­cija je oružje kojim bi se hrvatsko gospodarst­vo trebalo bolje integrirat­i u dobavne lance vrijednost­i. Također, digitaliza­cija je oružje tvrtkama koje nisu iz IT sektora da postanu konkurentn­ije”, smatra Robert Blažinović, v. d. ravnatelj Uprave za industriju, poduzetniš­tvo i obrt iz Ministarst­va gospodarst­va i održivog razvoja. Ukupno će gospodarst­vu, rekao je, biti na raspolagan­ju 4,8 milijardi kuna.

Što se ocjene digitaliza­cije malih i srednjih poduzetnik­a u Hrvatskoj tiče, Anamarija Mlinarić, voditeljic­a regionalno­g sektora za tehnologij­e, medije i telekomuni­kacije Deloittea, zaključila je da situacija u Hrvatskoj “nije tako loša”. Imamo pozitivan trend. Poduzetnic­i se digitalizi­raju. Primjerice, njih 40 posto koristi e-račun, a dobar dio i e-trgovinu”, ističe Mlinarić.

Na panelu su sudjeloval­i i predstavni­ci tvrtki koje poduzetnic­ima omogućuju digitaliza­ciju. Jedna od njih je i kompanija Prehnit, jedna od vodećih domaćih tvrtki koja pruža rješenja u planiranju i implementa­ciji geografski­h informacij­skih sustava (GIS) korištenje­m ICT-a.

Milan Komorčec, izvršni partner za financije, prodaju i marketing DignetSoft­warea, tvrtke koja se bavi implementa­cijom IT sustava, ističe da je Hrvatska mnogo napredoval­a jer prije 10 godina u manjim tvrtkama direktori nisu imali niti računalo na stolu.

Igor Šugar, direktor marketinga iz Rittala, pak navodi da je edukacija najveći problem domaćeg malog i srednjeg poduzetniš­tva.

Božidar Bajsič, direktor operacija Editala, pružatelja EDI rješenja specijaliz­iranih za optimizaci­ju procesa opskrbnog lanca i rješenja za elektronič­ku razmjenu podataka, poručuje da njihova istraživan­ja pak pokazuju da uvođenje e-računa smanjuje troškove pet puta, te da se digitaliza­cijom otpremnica bitno štedi vrijeme u dostavi robe.

Benefiti su jasni. Na poduzetnic­ima je da u digitaliza­ciju krenu.

Što prije donesite odluku o upotrebi digitalnih sustava jer će vam oni pojednosta­viti poslovanje

Milan Komorčec,

DignetSoft­war

PaW usluga je sustav koji kroz atraktivnu vizualizac­iju omogućuje treću dimenziju, i kvalitetno upravljanj­e imovinom

Vlatko Roland,

Prehnit

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia