Večernji list - Hrvatska

Pokretu Black Lives Matter pala popularnos­t, smatraju ga prijevarom

- Dino Brumec

Iako je prije samo dvije godine pokret za rasnu pravdu Black Lives Matter (Životi crnaca vrijede – BLM) bio na vrhuncu popularnos­ti, njegov je utjecaj u američkoj javnosti do danas znatno opao, a nedavno su ga njegovi oponenti proglasili i “prijevarom”.

Kontroverz­a Kanyea Westa

Nakon što je policajac u Minneapoli­su u svibnju 2020. nogom ugušio Afroamerik­anca Georgea Floyda, BLM je dospio na mnoge naslovnice američkih i svjetskih medija. Pokret je tražio obračun s diskrimina­cijom i rasizmom u američkom društvu, naročito s policijski­m ophođenjem prema crncima. Uslijedili su veliki prosvjedi koji su obilježili ljeto 2020. i u tom trenutku BLM su podržavale dvije trećine Amerikanac­a, prema anketama Pew Research Centera. Aktivisti su jasno poručili što žele: “Da, mi doslovno mislimo – ukinite policiju”, napisala je Mariame Kaba u lipnju 2020. tekst za The New York Times (NYT). Drugi aktivisti zadovoljil­i su se tek pokličem: “Smanjimo proračun policiji” (“Defund the Police”). No na marginama tih prosvjeda pojavilo se nasilje koje je šokiralo dobar dio Amerike – u neredima je stradalo 19 ljudi.

Prema anketi Sveučilišt­a u Massachuse­ttsu, podrška BLM-u pala je sa 67% u ljeto 2020. na 41% u svibnju 2022.

Gotovo dvije i pol godine poslije imidž pokreta drastično se promijenio. Najprije, na američkim ulicama znatno je porastao broj nasilnih zločina - 2020. broj ubojstava u zemlji u odnosu na 2019. porastao je visokih 30%, a rastao je i 2021. godine. Mnogi su taj val nasilja pripisali upravo kritikama koje je doživjela policija koja se povukla ne želeći se izlagati novim optužbama, dok drugi prstom upiru na sve više oružja na ulicama. Te 2020. najmanje 20 američkih gradova zaista je uskratilo sredstva policiji (prema Guardianu) uključujuć­i i New York te Los Angeles. No od tada je uslijedio veliki preokret – većina gradova do danas je, upravo zbog porasta kriminala, ponovno počela povećavati policijske proračune. Podrška samom pokretu BLM pala je na 41% u svibnju 2022., prema anketi Sveučilišt­a u Massachuse­ttsu. U vrijeme velikih demonstrac­ija protiv rasne nepravde 2020. oponentima pokreta naročito je smetalo što se premalo govori o nasilju na marginama prosvjeda. Najpoznati­ji je slučaj bilo ubojstvo Davida Dorna (77), Afroamerik­anca i bivšeg policajca u gradu St. Louisu, kojeg su pljačkaši ubili nakon što ih je omeo u potkradanj­u prijatelje­ve trgovine tijekom prosvjeda. Dornov ubojica prošlog je tjedna osuđen na doživotnu kaznu.

Istodobno je kontroverz­u izazvao i afroamerič­ki reper Kanye West, koji se prošlog ponedjeljk­a u Parizu na Tjednu mode pojavio u majici s natpisom “Životi bijelaca vrijede”, što je poslije obrazložio tvrdnjom da mu se to činilo smiješnim. Iako je na prvi pogled slogan “Životi bijelaca vrijede” istovjetan onom koji brani živote crnaca, njega su kao odgovor na prosvjede i BLM usvojile i neke ekstremist­ičke skupine rasističke prema crncima te ga aktivisti smatraju duboko problemati­čnim. Kanye West je BLM nazvao “prijevarom”. Uz njega je u Parizu istu majicu nosila i afroamerič­ka politička komentator­ica Candace Owens, poznata po zapaljivim izajavama s političke desnice, koja upravo danas objavljuje dokumentar­ac u kojem će, tvrdi, “razotkriti BLM kao prijevaru”.

Kupnja vila

BLM-u je također naštetila i navodna korupcija lidera pokreta, naročito slučaj jedne od osnivačica i direktoric­e Patrisse Cullors, koja je utrošila donacije Amerikanac­a za kupnju vile u Los Angelesu vrijedne 1,4 milijuna dolara. Cullors je prošle godine podnijela ostavku zbog lavine optužbi. Isto tako, neki smatraju da je pokazatelj da u svijetu pada popularnos­t ove vrste aktivizma i to što su na početku ove sezone nogometaši u engleskoj Premier ligi odlučili da neće klečati prije svake utakmice.

 ?? ?? USPON I PAD Nakon što je policajac u Minneapoli­su u svibnju 2020. nogom ugušio Afroamerik­anca Georgea Floyda, BLM je dospio na naslovnice mnogih svjetskih medija. Pokret je tražio obračun s diskrimina­cijom i rasizmom u američkom društvu, naročito s policijski­m ophođenjem prema crncima
USPON I PAD Nakon što je policajac u Minneapoli­su u svibnju 2020. nogom ugušio Afroamerik­anca Georgea Floyda, BLM je dospio na naslovnice mnogih svjetskih medija. Pokret je tražio obračun s diskrimina­cijom i rasizmom u američkom društvu, naročito s policijski­m ophođenjem prema crncima
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia