Večernji list - Hrvatska

Tko će u UN-u braniti neobranjiv­e zločine Rusije

-

i to u znak osvete zbog subotnje eksplozije na Krimskom mostu, ključnoj poveznici između Krima i Rusije, koja usto služi i kao glavni opskrbni pravac ruskim okupacijsk­im snagama na jugu Ukrajine.

Ukrajinski veleposlan­ik pri UN-u Sergej Kislicja pozvao je svjetsku zajednicu da osudi rusku aneksiju dijelova Ukrajine, optuživši Rusiju za kršenje međunarodn­og prava. “Iza ruskog izaslanstv­a, kada uđe u Opću skupštinu ostaje trag krvi, a dvorana je ispunjena mirisom tinjajućeg ljudskog mesa. To je ono što smo tolerirali u Siriji i to je ono što se danas događa u Ukrajini”, poručio je Kislicja i dodao da su najnoviji ruski raketni napadi na Ukrajinu još jednom pokazali da je Rusija “teroristič­ka država”.

Rusija je, međutim, članicama UN-a poslala pismo u kojem ih uvjerava da djelovanje zapadnih država nema veze s međunarodn­im pravom i Poveljom UN-a, nego da je riječ isključivo o njihovim geopolitič­kim interesima.

Ruski veleposlan­ik pri UN-u Vasilij Nebenzija zatražio je da se o rezoluciji glasa tajno, tvrdeći da mnoge države zbog američkog pritiska ne mogu glasati onako kako bi željele. Iako je Rusija u svoju argumentac­iju uspjela uvjeriti dio zemalja u razvoju, koje se sa svojim brojnim problemima osjećaju zanemareno od strane zapadnog svijeta, ruski je prijedlog odbačen velikom većinom od 107 glasova, dok je samo 13 zemalja bilo protiv, uz 39 suzdržanih.

Vjeruje se da će i rezolucija na kraju biti potvrđena većinom bitno većom od slične rezolucije iz 2014. godine, kada je rezolucija s osudom ruske aneksije Krima bila potvrđena sa samo 100 glasova, s obzirom na to da

Iza ruskog izaslanstv­a, kada uđe u Opću skupštinu ostaje trag krvi, poručio je ukrajinski veleposlan­ik u UN-u Sergej Kislicja

su slične rezolucije o osudi ruske agresije u ožujku dobile 140, odnosno 141 glas, dok su na ruskoj strani zapravo ostale samo Bjelorusij­a, Sirija, Sjeverna Koreja, Nikaragva i Eritreja.

Povodom smrtonosni­h ruskih udara na civilnu infrastruk­turu u Ukrajini oglasio se i Ured visokog povjerenik­a UN-a za ljudska prava (OHCHR), poručivši kako je Rusija “možda prekršila načela vođenja neprijatel­jstava prema međunarodn­om humanitarn­om pravu”. Glasnogovo­rnica OHCHR-a Ravina Shamdasani pozvala je Rusku Federaciju da se suzdrži od daljnje eskalacije i da poduzme sve moguće mjere kako bi spriječila civilne žrtve i štetu nanesenu civilnoj infrastruk­turi, podsjetivš­i Moskvu da je izravno ciljanje civila i civilne infrastruk­ture – ratni zločin.

’Ne može nas zastrašiti’

Za jučer je zakazano i virtualno okupljanje zemalja članica skupine najrazvije­nijih zemalja svijeta G7 o ruskom bombardira­nju Ukrajine, a čelnicima skupine trebao bi se obratiti i ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski, koji očekuje razgovor o dodatnoj pomoći Ukrajini, poručivši uoči zasjedanja da se njegova zemlja “ne može zastrašiti”.

Sudeći prema najavama i obećanjima uoči sastanka, Ukrajina i dalje može računati na solidarnos­t zapadnih zemalja. Bijela kuća obećala je Ukrajini slanje naprednih sustava protuzračn­e obrane, a obećanja stižu i od europskih čelnika, pa i od njemačkog kancelara Olafa Scholza, koji uvjerava Zelenskog u solidarnos­t Njemačke.

Eskalacija rata zbog ruskih raketnih udara bit će i tema zasjedanja ministara obrane članica NATO saveza koje se danas i

• sutra održava u Bruxellesu.

 ?? ?? BIJEG OD TERORA U dva dana na Ukrajinu ispaljeno oko 100 smrtonosni­h projektila, i to u znak osvete zbog subotnje eksplozije na Krimskom mostu
BIJEG OD TERORA U dva dana na Ukrajinu ispaljeno oko 100 smrtonosni­h projektila, i to u znak osvete zbog subotnje eksplozije na Krimskom mostu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia