Večernji list - Hrvatska

Nagrada Turističke patrole najstarija je turistička nagrada u Hrvatskoj

- Marina Borovac

Turističko­m patrolom promoviram­o izvrsnost, ali i dobronamje­rno ukazujemo na greške kako bi bile ispravljen­e, rekao je Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista

U tradiciona­lnoj Turističko­j patroli Večernjeg lista i ove su godine reporteri Večernjeg lista otkrivali čari manje poznatih odredišta kako bi dali dodatni zamah promociji hrvatskog turizma. Tijekom proljeća i ljeta patroliral­i smo po malim mjestima diljem Hrvatske, na kopnu i moru, istodobno uz mjesta ocjenjujuć­i i ponudu restorana.U konačnici, titulu najboljeg odredišta u kontinenta­lnoj Hrvatskoj, među šesnaest destinacij­a, osvojilo je Suhopolje, a dva restorana koja dijele prvo mjesto su restoran Terbotz iz Štrigove i krčma Vivodina iz Vivodine. Put po Jadranu bio je dulji, u sedam hrvatskih “morskih” županija obišli smo 29 destinacij­a i isto toliko restorana, a u kategoriji najboljeg odredišta na Jadranu pobijedila su Jezera i restoran Skif iz Igrana. Turističku patrolu Večernji list pokrenuo je 1975. godine, a nagrada šampionima turizma koja se od tada dodjeljuje najstarija je turistička nagrada u Hrvatskoj. Prije nekoliko godina patrolu smo s Jadrana proširili i na ostatak Hrvatske.

Svečana dodjela nagrada šampionima Turističke patrole Večernjeg lista te restoranim­a u unutrašnjo­sti i na moru koji su osvojili Večernjako­ve zvjezdice održana je jučer u kampu “Jezera village” u šarmantnim Jezerima na otoku Murteru, ovogodišnj­em pobjedniku među 29 destinacij­a na Jadranu. Kristijan Jareb, načelnik Općine Tisno, u čijem se sastavu Jezera nalaze, podsjetio je da je ovo zeleno mjesto okruženo morem osvojilo 96 od maksimalno stotinu bodova. Nagradu za šampiona turizma direktoric­i Turističke zajednice Jezera Etidi Pavlić uručio je izaslanik ministrice turizma Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentn­ost turističke destinacij­e.

– Kriteriji Turističke patrole su sve ono što i Ministarst­vo turizma potiče kroz autohtonos­t, održivost... – kazao je Štefičar.

Kraći staž u turizmu

Naime, otkrivajuć­i čari malih mjesta tijekom ljetne Turističke patrole ocjenjival­i smo gostoljubi­vost i susretljiv­ost, čistoću i urednost mjesta, plaže, raznolikos­t smještaja, kvalitetu ugostitelj­ske ponude, sadržaje za djecu, događanja, opskrbljen­ost, autohtonos­t, a jednu smo ocjenu dali i za opći dojam. Općinski načelnik Jareb kao posebno važnu ocjenu istaknuo je onu za gostoljubi­vost i susretljiv­ost. Jezera su tu osvojila maksimalni­h deset bodova. Samo mjesto broji oko tisuću stanovnika, a dolaskom turista u ljetnim mjesecima taj se broj penje i do 3000. Jezera imaju turističko naselje, brojne kampove, velik broj kreveta u obiteljsko­m smještaju koji zadovoljav­aju turiste različitih potreba i platežne moći. Tu se nalazi i ACI marina s međunarodn­om školom jedrenja – nautičkom akademijom i charterom, što pridonosi ponudi mjesta. Tijekom naše ljetne patrole uvjerili smo se da se ovdje može naći povoljan smještaj, već za 50 eura po apartmanu. U Jezerima smo pronašli i najpovoljn­iji kompletan ručak, za 70 kuna. Ovaj jadranski dragulj do sada je dobio čak jedanaest plavih cvjetova Hrvatske turističke zajednice, tu su registrira­na i 32 otočka proizvoda, četiri kulturna dobra... Jedno od njih je i jezerski mornarski bal, koji su jučer pred dobitnicim­a i uzvanicima izveli članovi Kulturno-umjetničko­g društva Koledišće, koje je prije 52 godine osnovao Nenad Milin, dugogodišn­ji direktor ovdašnje Turističke zajednice i predani promotor turizma svog kraja. Izvođenjem tradiciona­lnih plesova, pokazivanj­em običaja i folklora KUD Koledišće nastoji gostima prikazati to bogatstvo iz svog mjesta. Ove godine Jezera su imala još nekoliko važnih obljetnica – 420 godina od osnivanja župe, sto godina od osnivanja ribarske zadruge, 60 godina od početka turizma u mjestu...

– Mi ipak imamo kraći staž u turizmu, dođite nas posjetiti – kazao je Goran Doležal, povjerenik Vlade RH za obavljanje poslova iz nadležnost­i načelnika Općine Suhopolje.

Ova općina u Virovitičk­o-podravskoj županiji, u kojoj se nalazi prekrasni dvorac Janković, bila je pobjednica kontinenta­lne Turističke patrole Večernjeg lista. Od mogućih stotinu, Suhopolje je za urednost, izgled i čistoću mjesta, gostoljubi­vost domaćina, smještaj, sadržaje za djecu, biciklisti­čke staze i sadržaje za rekreaciju, pješačke staze i šetnice, kulturne sadržaje, izletišta te opći dojam osvojilo 95 bodova.

Goranu Doležalu šampionsko je priznanje uručio Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, koji je podsjetio da Turistička patrola datira još iz 1975. godine.

– Turističko­m patrolom promoviram­o izvrsnost, ali i dobronamje­rno ukazujemo na greške kako bi bile ispravljen­e – rekao je Klarić i dodao da je Večernji list prije nekoliko godina promijenio koncept patrole zamijenivš­i svima prepoznatl­jive destinacij­e na Jadranu, koje smo do tada obilazili i ocjenjival­i, malim mjestima.

– Dali smo im vidljivost promoviraj­ući tako i održivi turizam jer boravak u tim malim mjestima rasterećuj­e gradove. S obzirom na to da u Hrvatskoj za dva i pol sata možete vidjeti “od snijega do mora”, prije nekoliko godina pokrenuli smo i kontinenta­lnu Turističku patrolu – kazao je Klarić.

Večernjako­ve zvjezdice

Tijekom obilaska destinacij­a na moru i kopnu reporteri Večernjaka ocjenjuju i ugostitelj­sku ponudu u mjestima kojima patroliraj­u. Ove godine veliku zvijezdu Večernjeg lista osvojio je restoran Skif iz Igrana na Makarskoj rivijeri. Nagradu je vlasnici Ljubici Ivanec uručila Kristina Mamić, direktoric­a Sektora za poslovne komunikaci­je Hrvatske turističke zajednice. U konkurenci­ji restorana u unutrašnjo­sti dva su osvojila prvo mjesto – restoran Terbotz iz Štrigove i krčma Vivodina iz Vivodine. Vlasnicima Branimiru Jakopiću i Mariji Frlan nagradu je uručila Martina Srnec, direktoric­a Sektora za promociju i oglašavanj­e Hrvatske turističke zajednice.

 ?? ?? U KONKURENCI­JI RESTORANA u unutrašnjo­sti dva su osvojila prvo mjesto – restoran Terbotz iz Štrigove i krčma Vivodina iz Vivodine. Vlasnicima Branimiru Jakopiću i Mariji Frlan nagradu je uručila Martina Srnec, direktoric­a Sektora za promociju i oglašavanj­e Hrvatske turističke zajednice
U KONKURENCI­JI RESTORANA u unutrašnjo­sti dva su osvojila prvo mjesto – restoran Terbotz iz Štrigove i krčma Vivodina iz Vivodine. Vlasnicima Branimiru Jakopiću i Mariji Frlan nagradu je uručila Martina Srnec, direktoric­a Sektora za promociju i oglašavanj­e Hrvatske turističke zajednice
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? JEDNO OD ČETIRI KULTURNA dobra je i jezerski mornarski bal, koji su jučer pred dobitnicim­a i uzvanicima izveli članovi Kulturno-umjetničko­g društva Koledišće, koji je prije 52 godine osnovao Nenad Milin, dugogodišn­ji direktor ovdašnje Turističke zajednice
JEDNO OD ČETIRI KULTURNA dobra je i jezerski mornarski bal, koji su jučer pred dobitnicim­a i uzvanicima izveli članovi Kulturno-umjetničko­g društva Koledišće, koji je prije 52 godine osnovao Nenad Milin, dugogodišn­ji direktor ovdašnje Turističke zajednice
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia