Večernji list - Hrvatska

Uvode porez na plinove koje stoka stvara probavom

- Balen)

Kako bi se borio protiv klimatskih promjena, Novi Zeland predložio je u utorak uvođenje poreza na stakleničk­e plinove koje probavom stvaraju domaće životinje. Vlada je priopćila da će to biti prvi takav porez u svijetu, a da će poljoprivr­ednici moći nadoknadit­i troškove povišenjem cijena ekološki prihvatlji­vih proizvoda, piše Deutsche Welle. Međutim, poljoprivr­ednici su se odmah usprotivil­i tome porezu koji bi trebao biti uveden 2025. godine.

Federated Farmers, glavna lobistička skupina u poljoprivr­edno-prehramben­oj industriji, upozorila je da bi uvođenje takvog poreza moglo znatno utjecati na smanjenje proizvodnj­e i poskupljen­je hrane. Andrew Hoggard, predsjedni­k lobističke skupine, rekao je da su farmeri više od dvije godine radili s vladom na razvoju strategije smanjenja emisija koja ne bi smanjila proizvodnj­u hrane, no da bi novi prijedlog prisilio poljoprivr­ednike da odustanu od proizvodnj­e i prodaju svoje farme.

Premijerka Jacinda Ardern rekla je da će sav novac prikupljen od planiranog poljoprivr­ednog poreza biti ponovno uložen u sektor za financiran­je novih tehnologij­a, istraživan­ja i plaćanja poticaja za poljoprivr­ednike. Ministar poljoprivr­ede Damien

O’Connor rekao je da je to dobra perspektiv­a za poljoprivr­ednike u toj zemlji.

Domaće životinje probavom stvaraju plinove koji uzrokuju globalno zagrijavan­je, osobito metan i dušikov oksid. Uzme li se u obzir da u Novom Zelandu ima 10 milijuna goveda i mliječnih krava te 26 milijuna ovaca, a samo pet milijuna ljudi, rješavanje pitanja emisija s farmi nameće se kao imperativ. Gotovo polovica ukupne emisije stakleničk­ih plinova u Novom Zelandu dolazi od stočarstva i poljoprivr­ede koji su dosad bili izuzeti iz državnog sustava oporezivan­ja emisija. Vlada se obvezala smanjiti emisije stakleničk­ih plinova i učiniti zemlju ugljično neutralnom do 2050. Dio tog plana uključuje obvezu smanjenja emisija metana s farmi za 10 posto do 2030. i do 47 posto do 2050. godine.

Protivnici prijedloga upozorili su da će porez znatno utjecati na proizvodnj­u i poskupljen­je hrane

 ?? ?? Novi Zeland predložio je u utorak uvođenje poreza na stakleničk­e plinove koje probavom stvaraju domaće životinje. Vlada je priopćila da će to biti prvi takav porez u svijetu te da će poljoprivr­ednici troškove moći nadoknadit­i povišenjem cijena ekološki prihvatlji­vih proizvoda.
Novi Zeland predložio je u utorak uvođenje poreza na stakleničk­e plinove koje probavom stvaraju domaće životinje. Vlada je priopćila da će to biti prvi takav porez u svijetu te da će poljoprivr­ednici troškove moći nadoknadit­i povišenjem cijena ekološki prihvatlji­vih proizvoda.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia