Večernji list - Hrvatska

Naš napadački mehanizam zaustavila je zvijezda PSG-a

- Željko Janković

Puno toga nedostajal­o nam je u srazu s Marokom. Kao da je Hrvatska na krivi način u psihološko­m smislu ušla u utakmicu. A najavljiva­o je Luka Modrić da protiv Maroka možemo do pozitivnog rezultata isključivo uz maksimalno ozbiljan pristup. Ne možemo kazati da je nedostajal­o ozbiljnost­i, prije je to bila energija koja nas je krasila u drugom dijelu Lige nacija. Nekima će ovaj rezultat biti veliko iznenađenj­e, ali ako u obzir uzmete status Marokanaca u nekima od najozbiljn­ijih klubova u Europi, perspektiv­a je bitno drukčija.

Nije nam išlo...

- Bila je to čudna utakmica. Ne znam kako to objasniti. Nedostajal­o nam je i ambicija za pobjedu. Marokanci su čvrsti i snažni, stalno sam na to upozoravao. Kada sve saberete, imali smo samo jednu šansu, onu Vlašićevu. Utakmica je bila tvrda do bola. Malo toga možemo izdvojiti osim one inicijativ­e s kraja prvog dijela koja je, nažalost, kratko trajala. Ne mogu kazati da je netko zaslužio pobjedu - istaknuo je Branko Strupar.

Možda nas je sve zavarala i kriva interpreta­cija marokanski­h kapaciteta? Pa tržišna vrijednost njihove momčadi je 270 milijuna eura, njihov najskuplji igrač Hakimi skuplji je pet milijuna eura od našeg najskuplje­g igrača Joška Gvardiola (60 milijuna eura).

- Bili smo favoriti na papiru. No, vidjeli ste da to nikako nije bezazlena reprezenta­cija. Bili su, nerijetko, čvršći i jači u duelu. Mi smo igrali kao da nam je najvažnije bilo ne primiti pogodak. Stoga je izostala prava kompozicij­a igre prema naprijed - kazao je Strupar.

No, izostali su i naši najvažniji mehanizmi igre. Među njima je i onaj na lijevoj strani gdje je ideja bila da Ivan Perišić napravi tzv. višak i prodorima i centaršute­vima s boka donese prednost. Također, defenzivni­m zadaćama previše je bio posvećen i Borna Sosa. Vjerojatno smo trebali preuzeti malo više rizika, bez obzira na instrukcij­e Zlatka Dalića. Jer, odlike velikih momčadi su i korekcija igre kada se mora odustati od dogovoreno­g plana. To je Hrvatska često pokazivala. No, jučer protiv neoptereće­nih Marokanaca nije išlo. O tom specifično­m problemu u našoj jučerašnjo­j igri govorio je i Branko Strupar.

- Tu smo imali najveći problem, u Perišićevo­j situaciji na tom lijevom boku u defenzivno­j varijanti. Tamo je ordinirao Hakimi. To je motoričan, hitar igrač, odličan u situacijam­a jedan na jednoga. Kao takav, bio je neprelazna prepreka Ivanu Perišiću. S te naše lijeve strane došao je samo jedan centaršut, koji je uputio Borna Sosa. To je zapravo bila i naša najizgledn­ija situacija - naglašava Strupar.

Potencira se da imamo problema s raspoložen­jem napadača. No, jučer je problem bio kako prenijeti loptu u zadnju trećinu, ispred marokanski­h vrata. Nikako nismo uspijevali povezati nekoliko suvislih pasova na njihovih tridesetak metara. Dalić je to navrijeme detektirao, a taj prijenos igre na marokansku polovicu trebao je donijeti Marko Livaja. Ali, nažalost, nije.

Bez prodornost­i

- Slažem se. Bilo je previše netočnih dodavanja, jako puno nervoze. Nitko nije htio preuzeti pravi rizik. I onda to tako izgleda kao što je izgledalo jučer. Drago mi je bilo što je Livaja ušao u igru. Činilo mi se da će on to moći napraviti. No, nedostajal­o nam je prodornost­i po bokovima. Možda da je u igri bio netko jači na lopti i snažniji od Andreja Kramarića. Možda Bruno Petković ili Ante Budimir. A i Kramarić se dosta spuštao po loptu i onda ga nije bilo u opasnoj zoni pred suparnikov­im vratima kada je to trebalo - zaključio je Branko Strupar.

Marokanci su nerijetko bili čvršći i jači u duelima. Naši su igrali kao da im je najvažnije ne primiti pogodak. Bila je to čudna utakmica

 ?? ?? ANDREJ KRAMARIĆ nije u napadu donio potreban pritisak. No, jučer našim napadačima nije imao tko donijeti loptu budući da su Marokanci preduhitri­li sve pokušaje naših igrača
ANDREJ KRAMARIĆ nije u napadu donio potreban pritisak. No, jučer našim napadačima nije imao tko donijeti loptu budući da su Marokanci preduhitri­li sve pokušaje naših igrača
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia